artikel

Machinist van de maand MAART: Patrick van der Lans en zijn Takeuchi TB290

Geen categorie

Al toen hij 13 jaar jong was, wist Patrick van der Lans 100 procent zeker dat hij machinist wilde worden. ‘Dat is altijd mijn droom geweest.’

Machinist van de maand MAART: Patrick van der Lans en zijn Takeuchi TB290
Machinist van de maand MAART: Patrick van der Lans en zijn Takeuchi TB290

Patrick is inmiddels 25 jaar, en werkt reeds elf jaar voor VanderHelm Bedrijven in Berkel en Rodenrijs. Elf jaar? ‘Ja’, zegt Patrick, ‘op mijn veertiende ben ik begonnen. Toen ik 13 jaar was, stond er een advertentie in de Telstar, dat is de dorpskrant van Pijnacker. Ik woon daar, en VanderHelm zat toen ook nog in Pijnacker. In de advertentie stond dat ze een zaterdaghulp zochten voor het schoonmaken van de machines. Later mocht je dan meelopen in het werk.’

‘Kom maar terug als je 14 bent, zeiden ze’

Meteen nadat hij de advertentie had gelezen, zocht Patrick contact met VanderHelm. Hij mocht meedoen aan een cursus voor kraanmachinisten, en kreeg de kans om op een plekje achteraf te leren draaien. ‘Daar heb ik nog een foto van. Ik was dolenthousiast. Maar ze vonden me nog wat jong. Kom maar terug als je 14 bent, zeiden ze.’

Patrick liet er geen gras over groeien. Op zijn veertiende verjaardag belde hij naar Gijs van der Helm, de oudste zoon van toenmalig eigenaar-directeur Kees. Gijs feliciteerde Patrick en vroeg hem wanneer hij kon beginnen. ‘Meteen de zaterdag daarna ben ik aan de slag gegaan. Machines wassen, de hal aanvegen, het terrein onderhouden, en allerlei andere klusjes.’

De jonge Patrick kroop achter het stuur van een nieuwe BMW….

Vanaf zijn zestiende mocht Patrick ook auto’s van en naar de wasstraat rijden, over de parkeerplaats op het eigen terrein. Patrick kan zich nog goed herinneren hoe Kees van der Helm, de in 2015 overleden grondlegger van het familiebedrijf, een keer kwam aanrijden in een spiksplinternieuwe BMW. ‘Hij vroeg: Wil mij mijn auto even wassen? Ik twijfelde even, maar Kees zei: Toe maar, joh, dat kan jij wel. Mocht ik die dikke BMW over de parkeerplaats rijden, terwijl ik nog niet eens een rijbewijs had. Ik was zo trots als wat.’

Om zijn droom, machinist worden, waar te maken, ging Patrick twee jaar intern op het SOMA College in Harderwijk om een bbl-opleiding te volgen. Daarbij kwam hij met alle soorten machines in aanraking. ‘Hitachi, Komatsu, er stond zelfs een heel oude Ackerman. Ik heb examen mogen doen op een splinternieuwe Volvo, een 18-tonner.’

De eerste nieuwe kraan: een Takeuchi TB290

Bij VanderHelm kon Patrick intussen praktijkervaring opdoen. Hij draaide op een 8-tons Takeuchi TB175. ‘Dat beviel hartstikke goed. Maar op een gegeven moment was die machine een beetje op. In 2015 kreeg ik daarom mijn eerste nieuwe kraan: een TB290. Een 9-tonner met een knikgiek. Hij draait echt heel goed, ik ben er zeer tevreden mee. Alle mini- en midi-kranen bij VanderHelm zijn van Takeuchi, het is ook echt een prima merk.’

Momenteel is Patrick bezig met het woonrijp maken van het gebied Keijzershof in zijn woonplaats Pijnacker. ‘Riolering leggen, straatwerk maken; we doen alles, van begin tot eind. Zichtwerk maken vind ik het leukst. Dat is lekker afwisselend.’

Op de hoogte blijven van het nieuws over de materieelsector? Ontvang onze gratis nieuwsbrief, en meld u hier aan.

Foto's

Reageer op dit artikel