Provada
Reorganisatie bij Rijkswaterstaat: slimmer, beter én minder vergaderen
Rijkswaterstaat gaat ingrijpen in haar organisatie. Achterliggend doel is om slimmer en beter te gaan werken,
Rijkswaterstaat gaat ingrijpen in haar organisatie. Achterliggend doel is om slimmer en beter te gaan werken,
Het aantal graafschades in Nederland steeg afgelopen jaar opnieuw, van circa 49.000 in 2023 naar een kleine 50.000. Volgens een woordvoerder van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur falen opdrachtgevers, netbeheerders en grondberoerders bij het terugdringen van graafschades. De RDI is dan ook 'niet blij': "Er is focus nodig om gezamenlijk het aantal vermijdbare schades verder naar beneden te brengen."
Met resultaten die vrijwel gelijk liggen als het jaar ervoor kijkt water- en infrabouwer GMB uit Opheusden terug op een stabiel 2024. Voor de komende jaren mikt het familiebedrijf op organische groei, waarbij werkgeluk leidend is voor het groeitempo.
De bedrijfsopbrengsten van Dura Vermeer zijn in 2024 gestegen naar ruim 2 miljard euro, 10 procent meer dan het jaar ervoor. De werkvoorraad nam toe tot ruim 5,5 miljard euro, waarvan bijna 3 miljard reeds in uitvoering is. Daardoor ziet het bedrijf de toekomst met vertrouwen tegemoet.
Infrabouwer Van Gelder Groep heeft 2024 succesvol afgesloten. Voor het eerst steeg de omzet tot boven de 1 miljard euro. Ook de orderportefeuille is goed gevuld. Wel vormen de ingewikkelde vergunningstrajecten en de stikstofproblematiek punten van zorg.
Laagje voor laagjes brengt Deme Environmental nieuw zand aan ter versterking van de oude zeedijk rond Marken. Voorzichtigheid is geboden, anders gaat het dikke veenpakket onder het voormalige eiland onderuit.
Met zware strandjacks heeft Mammoet de 105 meter lange hoofdoverspanning van een nieuwe fiets-voetgangersbrug in Sunderland op zijn plek gelegd. De logistiek om al het materieel en materialen op het juiste moment aan de oevers en op het water te hebben was complex.
De "oude garde" in de directie van civieltechnisch aannemer Griekspoor maakt plaats voor de jongere generatie. De driekoppige directie staat voor de uitdaging om de flinke groei van het bedrijf in goede banen te leiden en tegelijk de typische betrokkenheid van een familiebedrijf te behouden.
Om netcongestie het hoofd te bieden zijn creatieve oplossingen nodig. Bas Drijvers, strategisch inkoopadviseur ruimtelijke en economische opgaves bij de gemeente Eindhoven, heeft er zo eentje: slimmer gebruikmaken van 'gereserveerd vermogen'.
De Unie van Waterschappen luidt de noodklok. Door een gebrek aan emissieloze machines kunnen projecten om de waterkwaliteit te verbeteren niet worden uitgevoerd.
Alle aspecten van de 'bouweconomie 2030' komen samen in de versterking en herinrichting van de Rijnkade in Arnhem. Meerdere doelen komen samen. Zoals emissievrij werken op de bouwlocatie, circulair gebruik van materialen, integreren van meer groen én het beperken van overlast voor omwonenden. Hoe de opdrachtgevers (Waterschap Rijn en IJssel en Gemeente Arnhem) en Bouwcombinatie Samen (Van der Ven, Ballast Nedam en Hakkers) middels een duurzame bouwplaats en bouwlogistiek de CO2-uitstoot met 1,45 miljoen kg reduceren.
Netbeheerder TenneT heeft na een aanbestedingsprocedure een langjarig contract gesloten met BAM Infra Nederland, Strukton Wegen & Beton en VolkerWessels Hoogspanning Civiel, een combinatie tussen KWS en Van Hattum & Blankevoort. Afspraak is om machines alleen emissiearm te laten draaien.
ReintenInfra leed in 2022 voor het eerst in zijn bestaan verlies. Het jaar daarna werd dat gecorrigeerd, maar het rendement is te laag. Verduurzaming en arbeidstekorten zijn grote uitdagingen. Een interview met Herman Reinten. "Wij hebben het woord 'trots' hebben uitgevonden voor de wegenbouw."