nieuws

Speerpunten BMWT én TKD: duurzaam en veilig werken

Branche

De TKD is een unieke beurs in bouwmaterieelland. Omdat praktisch alle spelers die er toe doen present zijn, omdat je als bezoeker zelf de machines kunt uitproberen en omdat de sfeer heerlijk ongedwongen en open is. Maar het is ook een unieke beurs omdat duurzaamheid en veilig werken met veilige machines het speerpunt zijn. Niet toevallig ook de speerpunten van branchevereniging en mede-organisator BMWT.

Speerpunten BMWT én TKD:  duurzaam en veilig werken

Sponsored content door BMWT

De Technische Kontakt Dagen – afgekort TKD – beleven dit jaar hun 27e editie. Van donderdag 31 mei tot en met zaterdag 2 juni laten ruim 180 exposanten letterlijk en figuurlijk zien wat ze in huis hebben; als bezoeker kunt u zich vergapen aan de nieuwste machines, maar ook zelf een stukje draaien op tal van machines. Dat maakt de TKD zonder twijfel een heel bijzondere beurs. Het zelf draaien is echter wel aan strenge regels gebonden. Omdat de organisatie – met voorop branchevereniging BMWT – absoluut geen ongevallen met machines wil.

Ongeval kent slechts verliezers

De BMWT is niet alleen ten aanzien van de TKD een pleitbezorger als het gaat om veilig en deskundig werken met veilige en duurzame machines. De branchevereniging grijpt elk platform aan om veiligheid onder de aandacht te brengen. “Wanneer een onveilige situatie daadwerkelijk leidt tot een ongeval zijn er alleen maar verliezers”, vertelt BMWT-directeur Jan Hommes. “Het slachtoffer natuurlijk. Maar ook zijn familie en vrienden, zijn collega’s en omstanders die het ongeval hebben zien gebeuren. En dan is er de vervolgschade richting project en werkgever. En wat te denken van de schade voor de hele sector en de leveranciers van materieel? Grote koppen in de krant, berichten op het internet en tegenwoordig steeds vaker op televisie doen ons geen goed. We moeten onveiligheid gewoon niet meer willen. Punt.”

Veilige machines

Veilig en deskundig werken met veilige en duurzame machines is al jarenlang een kernthema van de BMWT. De branchevereniging springt hierop in met het aanbieden van BMWT-Keur. Hiermee voldoet een werkgever aan de Arbo-wet en wordt het werkmaterieel deskundig gekeurd op veiligheid. Bij de keuring van werkmaterieel loopt de keurmeester het materieel na aan de hand van het BMWT-keuringsformulier. Een goedgekeurde machine is veilig in het gebruik… mits deze op de juiste manier wordt gebruikt. “En daar wringt vaak de schoen”, stelt Hommes resoluut. Je kunt niet zomaar heffen of trillen met een graafmachine. Ander gebruik van een machine dan waarvoor deze is ontworpen vraagt vaak aanpassingen.”

Veilig werken

De machines die op de TKD draaien zijn stuk voor stuk veilig. Ook wordt er op de TKD gegarandeerd veilig mee gewerkt: draaien gebeurt uitsluitend onder deskundige begeleiding, uitsluitend door volwassenen en zónder een slok alcohol achter de kiezen. In de praktijk verloopt het werken met een machine vaak veel minder veilig. Daar wordt veilig werken nogal eens afgedaan met een schouderophalende opmerking als ‘dat loopt wel los.’
BMWT-directeur Jan Hommes: “Veilig werken is een kwestie van houding en gedrag veranderen. Wanneer je met een machine werkt moet je je te allen tijde bewust zijn van de gevolgen die een verkeerde handeling kan hebben. Als BMWT communiceren we hier samen met onze partners en de leveranciers van machines voortdurend over. Daarnaast ontwikkelden we een gericht programma voor werknemers die met mobiele arbeidsmiddelen met een eigen aandrijving werken; BMWT-Train. Daarmee wordt de werknemer getraind in vaktechnische vaardigheden en de spel- en verkeersregels binnen het bedrijf. Inmiddels hebben al 26.000 mensen het certificaat in bezit.”

 

Minder brandstof, meer geld

Duurzaamheid, het is dit jaar het thema van de TKD. Duurzaamheid vertaalt zich in een verlaging van het brandstofverbruik, minder uitstoot van schadelijke gassen en CO2-reductie. Binnen de TKD-organisatie is Jan Hommes een vurig pleitbezorger van veel aandacht voor duurzaamheid. “Door efficiënter te werken met machines verlagen we het brandstofverbruik en daarmee de milieubelasting. Dé manier om efficiënter te werken is het door ons mede-ontwikkelde Het Nieuwe Draaien. Op de TKD kunnen we machinisten maar ook uitvoerders en eigenaren van bedrijven op een heel gerichte manier kennis laten maken met duurzaamheid en Het Nieuwe Draaien. De kern van de boodschap is dan dat winst voor het milieu ook winst voor de portemonnee is. Wel 5 tot 10 procent. Hoe snel wil je het verdienen? BMWT leidt opleiders gecertificeerd voor trainingen in Het Nieuwe Draaien. Opdat machinisten de beste informatie en tips krijgen om zuiniger te werken.”

De BMWT is naast mede-organisator ook standhouder op de TKD. Meer weten over BMWT-Keur, BMWT-Train, Het Nieuwe Draaien of een ander thema? Bezoek ons op het sectorplein kavel 132. Of kijk op www.bmwt.nl

Reageer op dit artikel