Fabrikanten zetten in op specials

De grote fabrikanten zetten van oudsher in op de machines waarvan ze grote aantallen kunnen bouwen. De laatste jaren is er een kentering gaande die op de komende Bauma verder vorm krijgt: grote fabrikanten zetten juist in op speciale machines en maatwerkoplossingen. Zowel Case als Develon onthullen los van elkaar een compacte 14 tons rupsgraafmachine met lange sloopgiek voor hoogslopen in krappe ruimten. Hitachi en Liebherr zetten breed in op allerlei specials. Hoewel de aantallen klein zijn, zien dealers en fabrikanten er grote waarde in omdat ze zich ermee onderscheiden op de markt. Daarmee dienen ze als breekijzer om bij nieuwe klanten binnen te komen. De gedachte is dat als je zo eenmaal het merk kent, je misschien ook voor de standaardmachines bij dat merk terugkomt.
Van 3D gps naar autonome machines

Waar een goedwerkende 3D-gps inmiddels steeds gebruiksvriendelijker is en in Nederland vaak gebruikt, is de semi-automaat de laatste jaren ook leverbaar. Deze assisteert de machinist door bijvoorbeeld de graafdiepte te beperken volgens een 3D-model en het draaikantelstuk aan te sturen. Zowel fabrikanten als gps-leveranciers tonen hun eerste stappen naar de volgende fase, waarbij graafmachines en wielladers volledig autonoom en dus zónder machinist hun werk kunnen doen. Ingegeven door een tekort aan machinisten kan die techniek een oplossing bieden, zo is de gedachte. Op de Bauma laten diverse fabrikanten autonome machines op hun stand draaien. De mogelijkheden variëren. In de meest uitgebreide variant kunnen de machines zélf een vrachtwagen herkennen en deze dankzij weegsystemen op gewicht volladen. Voordat deze techniek praktijkrijp is, zal er nog veel tijd passeren. Wetgeving en aansprakelijkheid laten de techniek nu nog niet toe. Zéker niet op een drukke bouwplaats. Toch is de techniek ronduit indrukwekkend om te zien. Ga daarom zeker even kijken bij de Develon Real X; een 23 tons rupsgraafmachine die op de beurs zelfstandig autonoom werkt. Verwacht ook machines zónder cabine. De markt gaat komen en wordt een gamechanger, volgens de fabrikanten.
Meer elektrische machines af fabriek

Niet nieuw maar wél een ontwikkeling die doorzet. Hoewel fabrikanten klagen over de matige vraag en afzet ontwikkelen ze wel steeds meer elektrische machines, al is het maar om voorbereid te zijn op de toekomst. Bereid je voor op een hausse aan elektrisch materieel op de Bauma. Dat gaat van rupshijskranen tot minigravers en alles daartussenin. Opnieuw zullen er volop Aziatische merken present zijn. Naast nieuwe machines zijn het fabrikanten van het eerste uur die op de Bauma hun tweede generatie elektrische machines tonen. Met méér actieradius door grotere accu’s of minder verliezen in de aandrijflijn door hydraulische aandrijvingen te vervangen door directe elektrische aandrijving. Niet alle elektrische machines zijn direct te koop. Denk aan Cat en Volvo die hun elektrische machines nog steeds enkel via verhuurconstructies in de markt zetten.
Intelligente veiligheidssystemen

Op veel machines ga je het zien op de beursvloer, onder verschillende namen maar feitelijk één nieuwe techniek: de komst van intelligente veiligheidssystemen is een brede trend op de beurs. Deze werken met slimme software op basis van camera’s om personen in het werkbereik te onderscheiden van obstakels. In de basis waarschuwen deze jou als machinist. Maar het duurt niet lang of de techniek grijpt zélf in als het mis dreigt te gaan. Loopt er iemand in je zwenkbereik, dan kan zo’n systeem de zwenkbeweging stilzetten. Ze grijpen dus in, en dat kan onwenselijk zijn: denk aan een asfaltwals die zelf op de rem trapt en leidt tot een stopplek in de weg. Daarom werken de systemen vaak in drie trappen: eerst waarschuwen, dan vertragen of alleen de zwenk van een graafmachine stoppen, en pas daarna helemaal. Sommige systemen maken gebruik van AI om personen uit de omgeving te filteren en te herkennen.