PARTNERTEST | Bobcat E60: Krachtkat

PARTNERTEST | Bobcat E60: Krachtkat

Het merklogo van Bobcat maakt er geen geheim van dat we hier met een katachtige te maken hebben. In Europa praten we dan over een lynx. Kracht en snelheid behoren tot de typische eigenschappen. Zouden die sterke punten ook terug te vinden zijn bij de nieuwe Bobcat E60? Een grondige test zal het leren.

Met zijn witte lak en rode accenten is de volledig nieuw ontworpen Bobcat E60 een frisse verschijning. Het afgeronde design geeft de machine een fraai eigen gezicht, zonder dat dit ten koste gaat van de functionaliteit. Het valt Jan Jacob op dat de giek vrij recht is en ook tamelijk lang. Navraag leert dat een kortere giek tot de mogelijkheden behoort, bijvoorbeeld in combinatie met een draaikantelstuk. Zo zijn er voor uiteenlopende werkzaamheden optimale maatverhoudingen te kiezen.

Bobcat E60
De 55 pk 2,4 liter turbodiesel biedt ruimschoots voldoende kracht.

Bescherming hydrauliekslangen

Specificaties Bobcat E60

Motor: Bobcat D24, 2,4 liter, 41 kW/55 pk viercilinder turbodiesel
Hydrauliek:
variabele pomp
Bedrijfsgewicht:
5.685 kg
Max. graafdiepte:
389 cm
Rijsnelheid:
langzaam/snel 2,9/4,5 km/u

Onze machinist is goed te spreken over de goede bescherming van de hydrauliekslangen: ‘Kijk eens, overal zitten er hoezen omheen, helemaal tot onderaan bij de snelwissel zelfs. Daar kun je een hele tijd mee vooruit! Led-verlichting kom je steeds vaker tegen, maar is nog steeds niet vanzelfsprekend. een gering stroomverbruik en toch veel licht, wat wil je nog meer! Er zitten stalen kappen omheen zodat je niet zo gemakkelijk afbreken als je per ongeluk ergens tegenaan komt.’

Bobcat E60
De vulslang voor de diesel zit onder het portier en is daar goed bereikbaar.

Rupsen altijd op juiste spanning

Er valt nog meer uit te leggen: ‘De dagelijkse controles en het simpele onderhoud zijn prima te doen, met drie gemakkelijk te openen kappen. De monteur zal ook niet te klagen hebben met onder meer een ventielenblok dat goed toegankelijk is. Tegen de zijwand zit zelfs nog een opbergbakje, handig dat alle beschikbare ruimte nuttig wordt gebruikt. De filters zijn prima bereikbaar en olie verversen is ook geen klus om van wakker van liggen. De gasolietank zal de monteur in ieder geval niet in de weg zitten, die zit onder de cabine’, legt Jan Jacob uit.

Bobcat E60
Het ventielenblok is goed toegankelijk. Tegen de buitenwand nog een opbergvak.

Treeplanken monteren

‘Als je treeplanken wilt monteren, zou ik die zo breed nemen dat ze 28 cm buiten de rupsen uitsteken. Dan komen ze net zo ver naar buiten als de achterkant van de machine en kun je heel gemakkelijk inschatten of er genoeg ruimte is om de machine te draaien. En als we het dan toch over rupsen hebben, die zitten bij deze Bobcat op rollen met dubbele flenzen, op z’n Engels ‘double flange rolls’. Deze rollen zorgen voor meer comfort tijdens het rijden en betere stabiliteit op het rupswerk. Een optie is het speciaal voor deze machine ontwikkelde systeem waarbij de rupsen via de hydrauliek van de machine automatisch op de juiste spanning worden gebracht. Daardoor heb je altijd een optimale tractie, bovendien verlengt het de levensduur van de rupsen. Ik ken geen enkel ander merk dat een dergelijk systeem heeft ontwikkeld!’

Bobcat E60
Handig bij het schoonmaken, zo’n demontabele koeler.

Bedieningsvoorkeuren opslaan

De E60 behoort tot de nieuwe generatie van de beproefde 5- á 6-tons R2-serie en is het topmodel boven de E50z en de E55z. Het voldoen aan Stage V-normen is natuurlijk bij de gehele reeks cruciaal, maar daar blijft het niet bij: de machinist mag zich verheugen op een beter zicht rondom en een groter comfort. Bij de E60 is de cabine een stuk
ruimer geworden, er is meer beenruimte en links van de machinist gaat het er ook royaler aan toe. Achterruitverwarming is bij het topmodel standaard.

Bobcat E60
De E60 heeft een ruime, goed toegankelijke cabine. De rechter armleuning/joystickhouder is opklapbaar voor een ruimere doorgang.

Talloze technische verbeteringen

Gebruiksgemak en -mogelijkheden maken een flinke sprong voorwaarts door talloze technische verbeteringen. ‘Daartoe behoort ook een nieuwe turbodiesel met DPF, die in samenwerking met moederbedrijf Doosan is ontwikkeld’. De 2.392 cm³ viercilinder levert 41 kW/55 pk en 193 Newtonmeter.

Bpbcat E60
Dit 7” display is een optie, 5” is standaard. Met het optionele SAC-systeem kan iedere machinist zijn eigen bedieningsvoorkeuren opslaan. De draaitijden en prestaties worden ook per machinist bijgehouden.

A-SAC- systeem

Optioneel kan de E60 worden uitgerust met het A-SAC- systeem. Maximaal vijf hydraulische hulpleidingen op de giek maken diverse aanpassingen mogelijk, wat de gebruiksmogelijkheden op de bouwlocatie aanzienlijk vergroot. Iedere machinist heeft zijn persoonlijke voorkeuren bij het instellen van hydraulische aanbouwdelen, zoals een draaikantelstuk. Met A-SAC kun je die voorkeuren opslaan in de boordcomputer. Zit je met meerdere collega’s op dezelfde machine, is een simpele druk op het aanraakscherm voldoende om je eigen instellingen tevoorschijn te toveren.

Bobcat E60
Het in een hoek verstellen van het dozerblad behoort tot één van de opties en is ideaal voor het dichtschuiven van gleuven en gaten.

Drukknoppen op joysticks

Het A-SAC-systeem wordt bediend met drukknoppen op de joysticks. In combinatie met de A-SAC-schakelaar op het bedieningspaneel kun je als machinist kiezen uit zeven voorgeprogrammeerde combinaties van besturingspatronen. Daarbij kun je zonder onderbreking steeds de handen op de joysticks houden als je aan het werk bent.

Wat een monster! Een soepele, krachtige én stille machine, maar ook heel precies”

Handige knik

In de cabine klimmen kost Jan Jacob weinig moeite, niet zo verrassend gezien de lage instap. Hij kijkt nog wel even naar de handgreep tegen de A-stijl. ‘Goh, die schuine knik erin, daar is over nagedacht! Zo kun je de linkerhand gemakkelijk naar beneden laten zakken bij het uitstappen, die beweging voelt heel natuurlijk aan!’

Fijne stoel

Jan Jacob vervolgt: ‘De linker joystick scharniert met de armleuning naar boven, zodat ie niet in de weg zit als je wilt gaan zitten. De veiligheidshendel zit ook op de juiste plek, mooi, want daar moet je snel bij kunnen. Het is lekker ruim hier binnen en het voorraam kan omhoog. Ook fijn dat beide zijramen open kunnen, kwestie van ontgrendelen en verschuiven. Fijne stoel trouwens, hij kan alle kanten op en heeft zelfs een slaapstand. Al wil de baas zo iets natuurlijk niet horen, haha. Ik ben ook blij met de stoelverwarming. Geloof me, dat is hartstikke lekker in de winter, helemaal als je er vaak in en uit moet!

Bobcat E60
Tot vijf hydraulische hulpleidingen op de giek maken diverse aanpassingen mogelijk. Met een klepelmaaier heeft de E60 geen enkele moeite.

Airco is standaard

Airco is standaarduitrusting en met een simpele standen-schakelaar te bedienen’, constateert onze machinist, maar de optionele automatische climate control vind ik vanwege het extra comfort wel het overwegen waard’, aldus Jan Jacob, ‘Ik ken zo geen andere machines in dit segment die dat ook bieden. De menu’s op het nieuwe, goed afleesbare 7” scherm - tegen meerprijs, 5” is standaard - zijn gemakkelijk op te roepen. Verder bedien je er de geïntegreerde radio mee, terwijl de beelden van de optionele camera er ook op weergegeven worden. Bluetooth maakt het gemakkelijk om de telefoon aan het systeem te koppelen voor handsfree bellen. Dat gaat heel simpel en bovendien wordt het volume automatisch aangepast aan het omgevingsgeluid.’

Maximaal vijf hydraulische hulpleidingen op de giek maken diverse aanpassingen mogelijk”

Soepel, snel en precies

‘Genoeg gepraat, mag ik nu aan het werk?’ Jan Jacob wacht niet op een antwoord en trekt de deur naast zich dicht om meteen de motor te starten. Terwijl de zandvlakte op een bouwput begint te lijken, zien we hoe de mondhoeken van onze Friese expert steeds verder omhoog krullen. Het lijkt erop dat hij het naar de zin heeft en dat blijkt een half uur later geen foute inschatting te zijn.

‘Wat een monster! Een soepele, krachtige én snelle machine, maar ook heel precies. Je gaat zitten en voelt je direct op je gemak, maar het echte werk moet dan natuurlijk nog komen. Hij pakt vreselijk lekker op en draait heel mooi. Het rijwerk is ook uit de kunst. In de tweede snelheid is hij lekker vlot en blijft ook dan rustig te bedienen. Ik heb ook flink wat zand zitten schuiven met het dozerblad. Dat kun je scheef stellen om de grond naar één kant te schuiven, handig als je een sleuf dicht moet maken of zand bij een muur moet weghalen. Het maakt de machine nog completer.’

Bobcat E60

Alles uitproberen

Onder het motto ‘alles uitproberen’ wordt er een klepelmaaier aan de Bobcat gekoppeld, een simpele operatie. Gras is er bij trainingscentrum IPC Groene Ruimte waar we vandaag te gast zijn niet veel, maar hei die best wat korter mag des te meer. Jan Jacob positioneert de klepelmaaier onder de juiste hoek op een helling en begint aan de ‘scheerbeurt’, die de machine zonder morren volbrengt.

‘Na mijn ervaringen in de zandbak verbaast het me niet dat de E60 hier geen moeite mee heeft’, vertelt onze expert, ‘Dit is een machine die veel meer kan dan je op grond van zijn formaat verwacht, niet alleen qua kracht, maar ook als je op zoek bent naar veelzijdige gebruiksmogelijkheden. Toen ik hei aan het maaien was, bedacht ik opeens weer dat je bij aanbouwdelen de flow en de liters naar eigen voorkeur kunt opslaan en beheren via het 7” display. Ik zit er natuurlijk alleen maar vandaag op, maar stel je voor dat je zo’n machine met meerdere machinisten deelt, dan is het toch lekker dat je de volgende keer alleen nog maar met je vinger over het scherm hoeft te gaan om je eigen voorkeurinstellingen terug te krijgen?’

Veel beter dan verwacht

Jan Jacob kijkt met plezier terug op zijn ervaringen met de nieuwste Bobcat, die een iets ander verloop hebben dan hij had verwacht. ‘Ik moet bekennen dat ik onderweg hier naartoe ging met een vooroordeel: ik had geen al te hoge verwachtingen en rekende weliswaar op een keurige machine, maar niet op een echte hoogvlieger. Ik had me erop voorbereid dat de E60 vanwege gebrek aan kracht af en toe wel wat zou horten en stoten als ik werkelijk druk op de ketel zou zetten, maar niets daarvan. Ik heb me behoorlijk vergist, want allemachtig, wat weet deze machine van aanpakken. Het is een heel krachtig katje, dat durf ik nu wel te zeggen!’

Dit artikel is gesponsord door Inter-Techno

Met dank aan trainingscentrum IPC Groene Ruimte in Arnhem voor het openstellen van de locatie.