artikel

Takeuchi TB225: veel Verhoeven-DNA

Materieel

Takeuchi TB225: veel Verhoeven-DNA
Takeuchi TB225

In 1957 wordt door de gebroeders Verhoeven in het Brabantse Leende Fa. Gebr. Verhoeven Lasbedrijf opgericht. Het is de basis van wat nu is uitgegroeid tot een wereldwijde speler in de markt van rijwerken, grondverzetmachines, uitrustingsstukken en aanverwante activiteiten. Het jaar 2017 stond geheel in het teken van het 60-jarig bedrijfsjubileum. Het bedrijf telt ruim 200 medewerkers verdeeld over drie vestigingen: Maarheeze voor het zuiden van Nederland, Zeewolde voor het midden en noorden van het land en Ninove (België) voor geheel België en Luxemburg. Alle vestigingen beschikken over compleet uitgeruste werkplaatsen en een mobiele servicedienst.

Al geruime tijd is Verhoeven importeur van Takeuchi in de Benelux. Met de overname van het Duitse Schäfer kwam daar Duitsland, Polen en Bulgarije bij. Het Takeuchi leveringsprogramma bestaat uit mini- en midigravers met een tonnage van 1 tot 16 ton en rupsladers van 2,5 tot 5,5 ton.

Verhoeven heeft al een aantal jaren hybride machines in haar leveringsprogramma. Tegenwoordig zijn dat de TB 210RH (1310 kg) en de TB216H (1905 kg) die in serieproductie worden geproduceerd. Verder worden door de Verhoeven technici ook met regelmaat andere Takeuchi types ‘hybride gemaakt’ naar klantwens. In de markt is een duidelijke stijging te zien in de vraag naar hybride machines, als gevolg van aangescherpte arbo-eisen die door alle opdrachtgevers moeten worden nageleefd.

‘De Takeuchi TB225 is met zijn 2.350 kilo geoptimaliseerd om inclusief aanhanger en benodigde uitrustingsstukken beneden de maximale wettelijke 3.500 kilo uit te komen.’

Eersteklas occasions

Naast de verkoop van nieuwe machines heeft Verhoeven ook een uitgebreid aanbod aan occasions beschikbaar met een grote diversiteit aan merken, bouwjaren en urenstanden. Naar eigen zeggen zijn alle occasions gegarandeerd ‘eersteklas’. De serviceafdeling inspecteert en controleert alle occasions namelijk zorgvuldig, waarbij eventueel aankomend onderhoud direct wordt uitgevoerd.

Ook heeft de Verhoeven Group een eigen verhuurtak genaamd Vereco. Het verhuurprogramma omvat de mini- en midigravers van Takeuchi en de uitrustingsstukken van VemaTec, waarbij dit programma in de toekomst verder zal uitbreiden. Vereco opereert vanuit drie centraal gelegen verhuurcentra in Nederland en beschikt over een verhuurvloot van meer dan 100 Takeuchi’s die niet ouder zijn dan twee jaar.

De TB225 is ontworpen als aanhangermachine. Andere uitgangspunten bij de ontwikkelingen waren dat de machine voldoende kracht en stabiliteit moest hebben.

De TB225 is ontworpen als aanhangermachine. Andere uitgangspunten bij de ontwikkelingen waren dat de machine voldoende kracht en stabiliteit moest hebben.

Grootste Takeuchi-importeur in Europa

Het Japanse Takeuchi werd in 1963 opgericht en in 1970 ontwikkelde men als eerste een 360 graden draaibare minigraver. Tegenwoordig worden deze machines wereldwijd afgezet en produceert men meer dan 20.000 machines per jaar. Hiermee is Takeuchi één van de grootste fabrikanten van minigravers ter wereld.

Verhoeven werd in 2014 met de overname van de Duitse Takeuchi-importeur Schäfer meteen de grootste importeur in Europa. Hierdoor is het van origine Brabantse bedrijf een echte vaste factor geworden voor de Japanse fabrikant en dit zal alleen maar verder uitgroeien. De grote ambitie van het bedrijf zal daar zeker aan bijdragen.

De geteste TB225 behoort tot de verhuurvloot van Vereco. Vereco opereert vanuit drie vestigingen en beschikt over een verhuurvloot van meer dan 100 Takeuchi’s die niet ouder zijn dan twee jaar.

De geteste TB225 behoort tot de verhuurvloot van Vereco. Vereco opereert vanuit drie vestigingen en beschikt over een verhuurvloot van meer dan 100 Takeuchi’s die niet ouder zijn dan twee jaar.

In 2018 verwacht Verhoeven namelijk in Europa zo’n 3.000 Takeuchi machines af te zetten. En dat geeft natuurlijk veel invloed in gesprekken en onderhandelingen met de fabrikant. Product Manager Rob Slenders licht dit toe: ‘Al vanaf het prille begin hebben wij als Verhoeven veel geinvesteerd in een goede relatie met Takeuchi. Zo lukte het ons om met het R&D team van Takeuchi aan tafel te komen. Dat was ook ons doel: meedenken over een nieuw te ontwikkelen machine nog vóór deze in productie gaat.’

Takeuchi TB225 in de hoofdrol

Hét ultieme voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van de hoofdrolspeler van deze test: de Takeuchi TB225. Die machine, een echte aanhangermachine, is mede op initiatief van Verhoeven ontwikkeld op basis van vragen uit de markt. Rob Slenders: ‘In 2015 legde ik het concept van de TB225 in Japan op tafel. Het moest een machine worden die vervoerd kan worden op een aanhanger en verder moest hij voldoende kracht en stabiliteit hebben.’

Met cijfers moest Slenders onderbouwen dat voor een dergelijke aanhangwagenmachine een markt zou zijn. Uiteindelijk is er een prototype naar Nederland gekomen om te laten testen door een select groepje Verhoeven klanten. De feedback die dat opleverde vormde de input om de machine nog verder te verbeteren. Afgelopen voorjaar is de TB225 met succes geïntroduceerd. Inmiddels zijn van de TB225 in de Benelux en Duitsland een paar honderd machines afgeleverd.

‘De Takeuchi TB225 heeft echt het uiterlijk van een 2-tonner met de prestaties van een 3-tonner.’

De Takeuchi met veel Verhoeven-DNA in zich, staat gereed op het testterrein in het Brabantse Sterksel. Op de aanhangwagen wel te verstaan, zodat in één oogopslag is te zien wat het USP van deze minigraver is. Machines in deze klasse worden namelijk steeds vaker per aanhanger vervoerd. Ook vinden er steeds vaker controles plaats op het totaalgewicht van aanhanger, machine en toebehoren. De Takeuchi TB225 is met zijn 2.350 kilo gewicht dusdanig geoptimaliseerd dat hij inclusief aanhanger en benodigde uitrustingsstukken beneden de maximale wettelijke 3.500 kilo uitkomt.

Uitschuifbare onderwagen

Allereerst maken we een ‘walkaround’. Kenmerkend voor deze machine: de onderwagen die uitschuifbaar is van 1,1 tot 1,5 meter en het eenvoudig verlengbare dozerblad. Verder naar boven zien we de giek en lange lepelsteel die tezamen resulteren in een maximale graafdiepte van 2,58 meter.

Machinist Jan Jacob Bles kijkt tevens naar het leidingwerk en geeft een toelichting: ‘De giek en extra functies zijn keurig uitgebreid en het stalen leidingwerk op de giek ziet er keurig uit. Ook zijn alle slangen netjes voorzien van een extra beschermingshoes. Perfect tegen het uitdrogen van en voorkomen van beschadigingen aan het slangenpakket. Ook bij deze minigraver heeft men op de hefcilinder een bescherming gemaakt om het risico van beschadigingen te minimaliseren.’ Verder is de mini voorzien van diverse sjor- en hijsogen verspreid gepositioneerd, onder meer naast de giekvoet en bovenop de cabine. Op de cabine aan de voorzijde twee led-werklampen voor helder zicht op het maaiveld bij schemerachtig of donker weer.

Het grote serviceluik aan de rechterzijde met opbergruimte voor vetspuit. ‘Gezien de compacte maatvoering van de machine kun je overal prima bij.’

Het grote serviceluik aan de rechterzijde met opbergruimte voor vetspuit. ‘Gezien de compacte maatvoering van de machine kun je overal prima bij.’

Gaan we verder naar de rechterzijde van de TB225. Ook daar een led-werklamp op de giek ter hoogte van de knik waarbij de ophanging ervan erg netjes is uitgevoerd. De  opbouwmonteurs bij Verhoeven verstaan hun vak, dat is duidelijk.

Compacte maatvoering

We openen het grote serviceluik dat in de volle breedte open scharniert. Daar zien we de accu, afleesvenster van het motoroliepeil en vulopening van de brandstoftank en bijbehorende tankdop. Jan Jacob licht toe: ‘Gezien de compacte maatvoering van de machine kun je overal prima bij. De vetspuit kun je netjes kwijt op een speciale plaats aan de bovenzijde van de serviceruimte. Zo houd je de cabine van binnen netjes en schoon.’

Links van het serviceluik zien we de koelers goed beschermd achter een fijnmazig rooster. Zo wordt er minder vuil in de koelers gezogen.

De instap is dankzij het volledig opklapbare console ruim.

De instap is ruim, dankzij de volledig opklapbare console.

Vervolgens lopen we naar de achterzijde en openen de grote motorkap. Daar zien we de 3 cilinder Yanmar dieselmotor met een vermogen van 22,4 pk. Dit is ruim onder de 26 pk, vandaar dat extra emissiebeperkende maatregelen niet nodig zijn. Het luchtfilter is erg eenvoudig en snel te wisselen. Verder naar beneden de peilstok om het oliepeil te controleren.

Omhoog geplaatste uitlaat

Geheel aan de linkerzijde zien we de drie testpoorten met daarnaast de omhoog geplaatste uitlaat. Jan Jacob: ‘Dit zie je niet vaak in deze klasse machines. Maar het is wel heel fijn voor de personen die rondom de machine werken dat de uitlaatgassen omhoog gaan in plaats van opzij.’

Verder naar boven zien we het grote achterraam en rechtsboven op het cabinedak de steun voor de zwaailamp en een led-werklamp. Over het totaalbeeld van service en onderhoud zegt Jan Jacob het volgende: ‘De dagelijkse controles van vloeistoffen en dergelijke zijn eenvoudig uit te voeren door de uitstekende toegankelijkheid.’

Ruime instap door opklapbaar console

We gaan de cabine nader bekijken. Daarom opent Jan Jacob de deur, stapt naar binnen en gaat zitten op de ergonomisch verstelbare stoel. Vervolgens licht hij zijn eerste indrukken verder toe: ‘Je hebt als machinist een ruime instap, dit is met name te danken aan de volledig opklapbare console. De cabine is knap ruim met een groot glasoppervlak zodat je goed zicht hebt op het werkveld. De stoel kun je zo verstellen dat je een fijne en comfortabele zitpositie hebt.’

De uitlaat is omhoog geplaatst. ‘Dat zie je niet vaak in deze gewichtsklasse.’

De uitlaat is omhoog geplaatst. ‘Dat zie je niet vaak in deze gewichtsklasse.’

Multifunctioneel display

We zien dat de machinist een prima beenruimte heeft en gemakkelijk de grote voorruit, die is voorzien van gasveren, opent en vergrendelt. Aan de rechterzijde is de TB225 voorzien van een groot schuifraam. Fijn voor ventilatie bij goed weer en bijvoorbeeld ook als er moet worden gecommuniceerd met collega’s die buiten de machine aan het werk zijn.

Rechts voor de machinist zien we het heldere multifunctionele display met brandstof- en temperatuurmeter, urenteller, toerenteller en tripcomputer. Ook is het mogelijk om via het display de liters voor de twee extra hydraulische functies in te stellen. Schuin onder het display bevindt zich een opbergruimte voor kleine zaken zoals bijvoorbeeld sleutels of munten.

Achter de joystick zit de polssteun gepositioneerd, hierin zit de traploos bedienbare gashendel geïntegreerd.

Achter de joystick zit de polssteun gepositioneerd, hierin is de traploos bedienbare
gashendel geïntegreerd.

Verder zien we de joystick voorzien van schuifjes om de proportioneel bedienbare sloopsorteerfunctie voor knijpen en roteren te bedienen. Jan Jacob: ‘De joysticks liggen erg fijn in de hand, de vorm en het materiaal is precies goed, zoals ik het van Takeuchi gewend ben.’

Snel, beheerst en vloeiend graven

Achter de joystick zit de polssteun gepositioneerd, hierin zit de traploos bedienbare gashendel geïntegreerd. Naast de rechterpolssteun bevindt zich ook nog de hendel voor bediening van het schuifbord. Verder naar achteren bevinden zich het contactslot en diverse bedieningsschakelaars. Verder richting het zijraam zien we nog de bediening van ruitensproeier en de radio inclusief AUX uitgang voor aansluiting van bijvoorbeeld een MP3-speler.

Weinig trillingen tijdens het rijden

Het is tijd voor de praktijk. Jan Jacob start de motor, rijdt de minigraver nog iets verder het terrein op en bemerkt de twee rijsnelheden van 2,4 en 4,5 km/h. Standaard is de Takeuchi TB225 voorzien van shortpitch rubbertracks, 4 onderrollen met dubbelgeleiding en 1 bovenrol per zijde, hetgeen zorgt voor weinig trillingen tijdens het rijden. Met de aangehangen Vematec bak wordt er een aantal cycli stevig gegraven in hoog tempo. Wat als eerste opvalt is de grote stabiliteit die natuurlijk voor een belangrijk deel het resultaat is van de uitschuifbare onderwagen. Het graven gaat snel, beheerst en vloeiend.

Iitstekend en soepel bedieningsgemak

Dit geldt zeker ook voor het afwerken. Wat opvalt is het uitstekende en soepele bedieningsgemak van de minigraver. De machine ‘luistert’ zeer nauwkeurig naar de handelingen van de machinist en volgt deze moeiteloos en zonder schokken. Jan Jacob is enthousiast in zijn reactie: ‘Bij eerdere testen heb ik gezegd dat Takeuchi niet zo zeer heel snel is, maar vooral een beheerste machine is die mooi en rustig draait. Maar deze graafmachine heeft naast de souplesse toch wel een flinke werksnelheid, hoor. Je merkt dat de TB225 ondanks zijn gewichtsklasse hydrauliekcapaciteit genoeg heeft en dat er een grote pomp op zit.’

Sterke prestaties in hijsproef

Na het graven doen we ook nog een hijsproef. Jan Jacob tilt een trilplaat op die een gewicht heeft van 342 kg. Hij doet diverse proeven met lepelsteel geheel of gedeeltelijk uitgestrekt. Zowel rechtuit als over de zijkant genomen doet de 2,4-tonner het uitstekend. Niet verwonderlijk aangezien de TB225 meer dan 1.000 kg kan heffen. Daarom is de minigraver dan ook standaard voorzien van een slangbreukventiel op de hef- en armcilinder.

Takeuchi TB225: perfecte antwoord op marktvraag

Conclusie van de test is dat de Takeuchi TB225 het perfecte antwoord is op de heersende marktvraag naar een compacte en makkelijk te transporteren tweetonner. Het prestatieniveau van de minigraver zou makkelijk passen bij een machine die een ton zwaarder is. Jan Jacob: ‘Deze machine heeft mij enorm positief verrast. Het draaien gaat erg soepel, snel en beheerst. Je kunt ook prima half gas draaien en toch beheerst en soepel werken. Dat scheelt ook brandstof. De TB225 heeft echt het uiterlijk van een 2-tonner met de prestaties van een 3-tonner.’

Dit artikel is gesponsord door Verhoeven Group

Het bovenstaande artikel is afkomstig uit het BouwMachines Testboek 2018-2019. Abonnees ontvangen dit boek gratis bij de editie van november 2018, die vrijdag 16 november in de bus valt.

Bekijk het BouwMachines-merkdossier over Takeuchi

Reageer op dit artikel