artikel

Machinist van de maand november: Jan Gerwers en zijn Liebherr 914

Machinist van de maand

Machinist van de maand november:  Jan Gerwers en zijn Liebherr 914

Jan Gerwers (54) was jarenlang machinist op een mobiele Atlas. In 2006 ging hij voor het eerst aan het werk met een Liebherr mobiele graafmachine. Inmiddels is Jan een echte fan geworden van het Duitse merk. Het liefst is hij actief in het maaiwerk.

Samen met zijn broer Peter vormt Jan de directie van Gerwers Wegen Water Groen in Tilligte. Bij het bedrijf werken vijftig mensen. ‘Het overgrote deel van de tijd breng ik door op mijn Liebherr 914, de resterende uren besteed ik onder andere aan de uitvoering van maaiprojecten en aan acquisitie’, vertelt Jan.

Fervent liefhebber van Liebherr

Jan werkt al vanaf zijn zestiende als machinist. ‘De mobiele graafmachines in ons materieelpark waren jarenlang van Atlas. In 2006 kochten we onze eerste mobiele Liebherr. Deze machine ruilden we in 2015 met zo’n 17.000 uur op de teller in voor mijn huidige Liebherr 914. Inmiddels ben ik een fervent liefhebber van het merk geworden. Liebherr kenmerkt zich door Duitse degelijkheid. Daarnaast zijn we erg tevreden over onze dealer W&H Pelle Service. De mensen daar staan altijd voor ons klaar en hebben veel kennis in huis.’

Tekst gaat verder onder de foto. Bekijk ook de foto’s onderaan deze pagina.

Machinist van de maand november: Jan Gerwers

Inmiddels telt het machinepark van Gerwers Wegen Water Groen vier mobiele graafmachines van Liebherr: twee 914’s en twee 916’s. Verder heeft het bedrijf nog twee Kobelco minigraafmachines, een Cat midi- en rupsgraafmachine en drie Volvo rupsgraafmachines aan het werk. Ook twee shovels (Cat en Volvo) behoren tot het materieelpark, net als twee Volvo vrachtauto’s en negen tractoren, waarvan zes met een Herder maaiarm. Het werkgebied van de onderneming strekt zich uit over Overijssel en delen van Drenthe en Gelderland. Het overgrote deel van de opdrachten is afkomstig van (semi)overheden als gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties.

Liefst maaiwerk

Maaiwerk is wat Jan het liefste doet met zijn Liebherr 914. ‘Maaiwerk doe ik van mei tot half november. In de tussenliggende maanden zit ik ook in het grondwerk. Maaiwerk lijkt veel machinisten maar saai, maar ik doe het graag. Je kunt zelfstandig werken en je ziet direct resultaat.’

Jan verwelkomt de opkomst van digitale hulpmiddelen in de gww-sector. ‘De komst van 3D-gps vind ik een prachtige ontwikkeling. Ik schrik er ook niet van om met een tablet op pad te gaan. Dat is toch veel handiger dan het uitvouwen van zo’n A1-tekening in je cabine? Ja, ik sta zeker open voor vernieuwing. Waar ik meer moeite mee heb, is de vergadercultuur in Nederland. Hele bouwvergaderingen worden er gewijd aan bijvoorbeeld maaibestekken. Tegenwoordig moet echt alles vastgelegd worden. Ik ben nog van de generatie die vindt een woord is een woord.’

 

Meer machinisten van de maand

Foto's

Reageer op dit artikel