artikel

Machinist van de maand oktober: Steven Feltzer en zijn Kobelco SK 140 SR LC-3

Machinist van de maand

Machinist van de maand oktober: Steven Feltzer en zijn Kobelco SK 140 SR LC-3

Steven Feltzer (27) werd via Facebook door een van zijn collega’s voorgedragen als Machinist van de Maand. ‘Steven is een goede machinist, en een gezellige en goede collega. Hij wil altijd andere kraanmachinisten iets leren. Als ik iets moet weten, kan ik hem altijd bellen’, schreef de collega aan BouwMachines.

Herkent Steven zich hierin? ‘Ik vind het altijd mooi om over het vak te praten, om het er met elkaar over te hebben hoe je dingen kunt oplossen. Zo kan je heel veel van elkaar leren. Als ik zelf ergens mee zit, vraag ik ook aan anderen of zij willen helpen. Dat gaat over en weer.’

Steven al sinds zijn kindertijd gek van machines

Steven is al gek van machines sinds zijn kindertijd. Niet van huis uit, de liefde voor het staal kwam helemaal uit hemzelf.

‘Altijd ging ik kijken als machines aan het werk waren. Bij het uitbaggeren van een sloot, of op de bouwplaats, alles vond ik interessant. Als ik iets hoorde, ging ik meteen op onderzoek uit.’

Begonnen als chauffeur op een trekker

Op 16-jarige leeftijd begon hij tijdens een stage als chauffeur op een trekker. ‘Van lieverlee kwam ik op een kraan terecht.’

Steven volgde de vierjarige opleiding Cultuurtechnisch Loonwerk, niveau 2 en 3, op het mbo in Barendrecht. Na afronding van de opleiding vond hij een baan bij A. Tuytel Loon- en Verhuurbedrijf in Oud-Alblas. ‘Daar werk ik nog steeds met veel plezier.’

Over Case, Liebherr en Kobelco

In de loop der jaren werkte Steven op diverse machines in verschillende gewichtsklassen.

‘Case en Liebherr vind ik fijne machines. En de Kobelco SK 140 SR LC-3 waarop ik nu draai, is ook een heel fijne kraan. Hij heeft 6100 uren op de teller, dus hier kan ik nog wel even mee vooruit.’

Geblindeerde ramen en een parrot voor de telefoon

Elke ochtend gaat Steven met plezier aan het werk. ‘Het is heerlijk werken op deze Kobelco. Ik vind het ook heel fijn om een vaste machine te hebben. Het klein onderhoud doe ik zelf, het groot onderhoud in samenwerking met onze monteur.’

Steven heeft de machine naar zijn eigen smaak ingericht. ‘Ik heb de ramen laten blinderen en ik heb een handsfree-set geïnstalleerd voor mijn 27MC, zodat ik van die losse mike af ben. Voor mijn telefoon heb ik een parrot in de cabine gezet, dat is fijner met bellen.’

Geen zonlicht op het gps-scherm

De ramen laten blinderen? Waarom is dat?

‘Het ziet er natuurlijk ook mooi uit, haha. Maar het gaat er vooral om dat de zon niet weerkaatst op mijn gps-scherm. Door de achterruit en het zijraampje te blinderen, heb ik minder last van het zonlicht en werkt de gps beter.’

Een dijk, een weg of een bouwput

Steven doet veel verschillend werk, en die afwisseling vindt hij aantrekkelijk.

‘De ene keer ben je bezig met het maken van een dijk, en een volgende keer met het uitgraven van een bouwput of de aanleg van een provinciale weg.’

Lekker samenwerken met grondwerkers

Rioolwerk vindt Steven het mooist. ‘Lekker samenwerken met een paar grondwerkers. En de uitdaging die je hebt om geen kabels of leidingen te raken. Echt mooi werk.’

Of Steven weleens brokken heeft gemaakt? ‘Ja, ik heb weleens een leiding geraakt. Dat geldt voor elke machinist, denk ik. Maar grote calamiteiten heb ik gelukkig nooit meegemaakt.’

Onderin staan meer foto’s

Onder dit artikel vindt u meer foto’s van Steven en zijn Kobelco. Door op het zwart-witte blokje te klikken dat rechtsonderin op de foto staat, krijgt u de foto groter te zien. Met de pijltjes die halverwege de foto aan de zijkant staan, kunt u de volgende foto bekijken, of de vorige.

Ook een digitaal abonnement op BouwMachines, met onbeperkt toegang tot alle Premium-artikelen? Dat kan al voor 6,25 euro per maand. Klik hier voor meer informatie. 

Bekijk hier ons merkdossier over Kobelco.

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel