artikel

Machinist van de maand september: André Bergevoet en zijn Hitachi ZX170W-3

Machinist van de maand

Machinist van de maand september: André Bergevoet en zijn Hitachi ZX170W-3

André Bergevoet (47) werkt ruim 27 jaar als machinist. Vijftien jaar geleden stapte hij voor het eerst in een Hitachi. Sindsdien wil hij niet anders meer. ‘Ik hoop met deze Hitachi ZX170W-3 de 20.000 uur vol te maken.’

‘Ja, je kunt rustig zeggen dat ik gek ben van Hitachi. Ik heb zelfs mijn scooter gespoten in de oranje Hitachi-kleur. Mijn eerste Hitachi was een ZX130W mobiele graafmachine, zon 15 jaar geleden. Vooral de gebruiksvriendelijkheid van de machines vind ik een groot pluspunt.’

Ik heb zelfs mijn scooter gespoten in de oranje Hitachi-kleur

Het vak van machinist leerde André in de praktijk. ‘Ik ben begonnen als smeerjongen. Tijdens schafttijd mocht ik dan af en toe op een mobiele graafmachine ervaring opdoen. Inmiddels werk ik zo’n vijf jaar bij Blokland Machineverhuur. Mijn liefde voor Hitachi zit diep. Af en toe moet ik invallen op een andere machine, maar ik ben altijd weer blij als ik weer in mijn Hitachi zit.’

Het liefste wat André met zijn machine, gespoten in de blauw-witte huiskleuren van werkgever Blokland, doet is profileren. ‘Afwerken is het mooiste dat er is. Dat is echt zichtwerk en dan heb je eer van je werk. Zo’n project als hier in Hendrik-Ido-Ambacht, waar ik bij het straatwerk wordt ingezet, vind ik heerlijk om te doen. Banden en kolken zetten en profileren, dat vind ik fijn werk.’

 

‘Blokland is een topwerkgever’

André steekt ook zijn affectie voor zijn werkgever niet onder stoelen of banken. ‘Momenteel ben ik bezig om mijn tweede scooter te restylen. Dit keer in de blauw-witte kleuren van Blokland. Het is echt een topwerkgever. Ik had er wel tien jaar eerder willen zitten. Het is een hele sociale werkgever Een betere baas kan ik me niet voorstellen.’

Oh wee, als er eens iemand met schoenen in de cabine durft te gaan zitten

Machineverhuurder Blokland heeft recent drie nieuwe Hitachi’s aangeschaft, maar André zit niet direct te springen om een nieuw exemplaar. ‘Mijn Hitachi ZX170W-3 uit 2012 heeft nu 11.500 uren op de teller staan. Ik ben er heel zuinig op. Elke dag loop ik wel even met een poetsdoek rond de machine. Overtollig vet poets ik direct weg. En oh wee, als er eens iemand met schoenen in de cabine durft te gaan zitten. Dan reageer ik heel fel. Ik zou met deze machine, , heel graag de 20.000 uur willen volmaken.’

Foto's

Reageer op dit artikel