Intuïtieve besturing in zware voertuigen met EAO's Rotary Cursor Controller

Intuïtieve besturing in zware voertuigen met EAO's Rotary Cursor Controller

Voor intuïtief draaien, drukken en kantelen in het interieur van agrarische machines, wegwerkmachines en andere zware voertuigen heeft EAO de Rotary Cursor Controller (RCC) ontwikkeld en op de markt gebracht. "En, niet in de laatste plaats, de RCC is robuust en beschikbaar met CAN-busverbinding," zegt algemeen directeur Dave Polman van EAO Benelux.

De Rotary Cursor Controller is onderdeel van de enkele jaren geleden gelanceerde en succesvolle Serie 09 van het Zwitserse familiebedrijf. EAO is fabrikant van op maat gemaakte ergonomische Human Machine Interaction componenten en systemen voor onder andere de auto-industrie. Het gaat om hoogwaardige drukknoppen, toetsenborden, bedieningselementen en complete besturingsunits en -systemen.

De Serie 09 biedt de gebruikers flexibele schakelaars en signaalarmaturen voor gebruik in ruwe omgevingen, zoals zware voertuigen en machines, zowel off- als on-road. De serie omvat onder meer keypads, joysticks, LIN-schakelpanelen, drukknoppen en LIN/CAN-evaluatiekits. Ook is – tegelijkertijd met de RCC - een Rotary Pushbutton (RPB) aan het assortiment van de Serie 09 toegevoegd.

De Rotary Cursor Controller heeft een draaiknop, drukknop en een digitale joystick. Hierdoor is de RCC uitermate geschikt voor bediening en navigatie in voertuigdisplays of gebruikersmenu’s. De twee extra drukknoppen vullen de functionaliteiten aan. Het aanpassen van parameters en instellingen is simpel. “Afhankelijk van de variant kunnen deze knoppen worden aangepast met individuele 4 segments HALO-ring en -symboolverlichting,” zegt Polman. “Het gaat om programmeerbare RGB-verlichting, dus multikleuren.”

De joystickfunctie van de Rotary Cursor Controller is uitgevoerd als een driedimensionale kantelfunctie in de X/Y-richting. Deze functie is ontworpen met ingebouwde bescherming tegen onbedoeld aanraken en bediening. Dat garandeert veilig gebruik bij krachtige bewegingen of andere uitdagende omstandigheden.

De RCC is volgens Polman een perfecte aanvulling op de Serie 09 in-cabin Keypads met twee of zes toetsen. Deze zijn niet alleen geschikt voor klassieke toepassingen in een voertuig, zoals het in- en uitschakelen van koplampen of het bedienen van de ruitenwisser: ook zijn ze geschikt voor specifieke toepassingen van het betreffende voertuigtype. Denk aan besturing van pompen of hydrauliek.

De RCC – stofdicht en enigszins bestand tegen water - is ontwikkeld door een toenemende vraag uit de markt, aldus Polman. “Gebruikers van grote voertuigen willen zo min mogelijk knoppen in de cabine hebben. Met de drukknop van een Keypad of RCC kun je meerdere functies bedienen. Het is een kwestie van het programmeren van meerdere functies in één toets.”

Polman ziet bovendien dat steeds meer (zware) voertuigen zijn voorzien van touchscreens, terwijl gebruikers aan de anders kant ook behoefte hebben aan goede tactiele bediening: wanneer je de knop of schakelaar indrukt, voel je dat er iets gebeurt. Anders gezegd: je voelt een bevestiging van je actie. “Wanneer ik aan het rijden ben, vind ik het ook niet prettig om aan een touchscreen te zitten. Je zit er geregeld naast. Met een tactiel gevoelige knop heb je daar geen last van: je voelt dat je schakelt.”

Net als de andere producten van de Serie 09 In-Cabin Keypads is de Rotary Cursor Controller verkrijgbaar in de varianten SUPER (RGB halo-verlichting) en PLUS (enkele kleur halo-verlichting) Ze zijn ontwikkeld en geproduceerd volgens de automotive standaard IATF 14949. Daarmee is betrouwbaarheid in het voertuiginterieur gegarandeerd.

Dit artikel is gesponsord door EAO Benelux.