Bouwmachines smeren: hoe doe je dat duurzaam en milieu verantwoord?

Bouwmachines smeren: hoe doe je dat duurzaam en milieu verantwoord?

Een van de thema's van de komende Infra Relatiedagen op 6, 7 en 8 februari is duurzaamheid. Hoe kan het momenteel ook anders. Hoewel velen daarbij in eerste instantie denken aan geëlektrificeerde machines, gaat duurzaamheid veel verder dan dat. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gedacht aan duurzame biologisch afbreekbare smeermiddelen? Die geëlektrificeerde machines moeten tenslotte ook gesmeerd blijven lopen.

Bij Van Meeuwen Lubrication snappen ze wel dat aannemers, bouwbedrijven en machinisten maar ook monteurs bij duurzaamheid niet direct aan smeermiddelen denken. Toch kan een biologisch afbreekbaar smeermiddel van PANOLIN extra duurzaamheid opleveren. Zowel bij machines en materieel met een Stage V dieselmotor als bij geëlektrificeerde machines.

En met de kwaliteit zit het de laatste jaren ook wel goed als we Taco Mets, Technical Director bij Van Meeuwen Lubrication mogen geloven. “De kwaliteit van biologisch afbreekbare smeermiddelen is de laatste jaren enorm verbeterd. De meest uiteenlopende machines en installaties kunnen met high-performance bio-smeermiddelen ‘compleet’ en groen’ produceren en worden onderhouden. Met superieur smerende eigenschappen en extreem lange verversingsintervallen bieden ze echt waar voor hun geld.” Daarvoor werkt familiebedrijf Van Meeuwen samen met het Zwitserse merk PANOLIN.

Innovatie als levensader

Mets vervolgt: “PANOLIN heeft bijzonder veel geïnvesteerd en geïnnoveerd om te komen tot de huidige kwaliteit en duurzaamheid van biologisch afbreekbare topproducten. Daarmee kun je niet alleen de conventionele smeermiddelen vervangen, je investeert ook in de langere termijn en je bent voordeliger uit door de aanzienlijk langere levensduur van het smeermiddel én van je machines, apparatuur en installaties. Bovendien is een flinke verlaging van de CO2-uitstoot mogelijk.

Mede daardoor is er steeds meer aandacht en interesse voor onze milieuvriendelijke smeermiddelen. Niet alleen in de grond-, weg- en waterbouw, maar ook in de landbouw, het grondverzet, de groenvoorziening en de marine- en offshore sector. Voor deze verschillende markten heeft PANOLIN met Greenmachine, Greendredge en Greenmarine drie verschillende productlijnen beschikbaar die de beste bio-oplossing bieden voor iedere toepassing.”

Tot slot geeft Mets aan: “Wat wij uit willen dragen is dat bedrijven zich nog meer bewust zijn of worden van de mogelijkheden van high-performance biologisch afbreekbare smeermiddelen. De smeermiddelen zijn beschikbaar, er kunnen kwaliteitsverbeteringen mee worden doorgevoerd en je bent er op termijn voordeliger uit en bespaart dus niet alleen kosten, maar ook zeker het milieu.”

Vraag advies aan een expert en raak ook overtuigd

Van Meeuwen heeft er dit jaar voor gekozen om alle energie te steken in het adviseren van bestaande en potentiële nieuwe gebruikers van biologisch afbreekbare smeermiddelen. Wilt u advies van één van de experts van Van Meeuwen Lubrication, neem dan contact op via het telefoonnummer 0294 494 494 of stuur een email naar bio@vanmeeuwen.com.

Dit artikel is gesponsord door Van Meeuwen Lubrication.