Nieuwe uitvalsbasis Komatsu: BIA voortaan perfect in het zicht

De grote verhuizing van BIA bv van Zutphen naar Apeldoorn moet eind oktober zijn volbracht. De 53 medewerkers verheugen zich op hun nieuwe werkplek, niet alleen vanwege de eigentijdse ambiance, maar ook omdat Komatsu daarmee een uitvalsbasis krijgt die qua mogelijkheden en uitstraling past bij het imago van de Japanse gigant. Met vier leden van het managementteam nemen we alvast een kijkje.
V.l.n.r: Bernhard Zoutewelle (managing director), Arjan van Gangelen (rental & sales manager), Jochem Nagel (aftersales manager) en Rob Laarhoven (finance manager).

De bouwvakkers hebben het nieuwe pand aan de Laan van De Stier in Apeldoorn verlaten en de schoonmakers zijn ook naar huis. Voor een warme sfeer moet je niet in een volkomen leeg, nieuw gebouw zijn, maar het kost weinig fantasie om je voor te stellen hoe het hier zal zijn met het nieuwe meubilair en een sfeervolle aankleding. Hoge plafonds en lichte wanden geven een enorm ruimtegevoel. De verschillende ruimten zijn optisch verbonden door grote glaswanden. Nee, hier zal niemand zich opgesloten voelen. Op de begane grond is een provisorische ontvangstruimte gecreëerd.

De koffiemachine is al operatief en de stemming opperbest. Bernhard Zoutewelle (managing director), Jochem Nagel (aftersales manager), Rob Laarhoven (finance manager) en Arjan van Gangelen (rental & sales manager) verspreiden zich keurig Corona-proof rond de tafel, met een blik van ‘brand maar los met die vragen!’

Het voorste deel van het complex heeft een eigen fundering om trillingen vanuit de werkplaats te minimaliseren.

Prachtige zichtlocatie

Zoutewelle’s blik wordt heel serieus wanneer hij vertelt dat ‘zijn’ merk een inhaalslag moet maken. “Komatsu heeft een goede naamsbekendheid en geniet een uitstekende reputatie, maar is afgelopen jaren toch achterop geraakt. Daar gaan we met z’n allen onze schouders onder zetten.”

“Komatsu krijgt een uitvalsbasis die qua uitstraling past bij het imago”.

“Onze medewerkers worden gedreven door passie en technologie; iedereen is supertrots mét en vóór Komatsu te mogen werken. ‘Proud to perform’ is niet alleen de slogan van het merk, maar ook van het nieuwe management dat hier bijna voltallig bijeen zit. Maar dat is iets voor een volgende keer. Dan kunnen we het ook hebben over Portafill en Metso, onze andere merken.”

Twee gebouwen

De bouw van het nieuwe onderkomen is begonnen in de zomer van 2019. De Belgische familie Bia was daarbij als eigenaar van het bedrijf de sturende en stuwende kracht, maar de medewerkers zijn steeds bij de ontwikkeling betrokken geweest, aldus Zoutewelle en zijn collega’s.

“BIA bv is een heel sociaal bedrijf, met veel aandacht voor het welzijn en het werkplezier van de medewerkers.” Jochem Nagel vertelt tijdens de rondleiding dat het in feite om twee gebouwen gaat: “Deze gang hier loopt tussen twee funderingen. Aan de voorkant is 900 vierkante meter beschikbaar voor kantoren, vergaderruimten, een kantine en een trainingslokaal. Achter vind je het magazijn, de wasplaats en de werkplaats.”

Alle machines – ook de hoge – kunnen nu naar binnen.

We lopen door een gigantische hal, met twee gele ‘hijsbalken’ bovenin. “Ja, 10 tons-takels, die heb je echt nodig met dat zware materieel van tegenwoordig”, benadrukt Arjan van Gangelen. “Zulke machines brengen trillingen teweeg, hoe voorzichtig je er ook mee rijdt. In de werkplaats zijn ze daar aan gewend, maar als je achter de computer zit, een telefoongesprek voert of vergadert zijn die trillingen ontzettend irritant. Met gescheiden funderingen heb je daar veel minder last van.”

Obsessief streven

“Uiteraard is de efficiency niet uit het oog verloren”, aldus Jochem Nagel. “In ons oude pand hadden we vier werkstations, zodat technici vaak een werkplek moesten delen. Nu zijn er acht stations, zodat we een betere en snellere service kunnen bieden – je zou het streven naar klantvriendelijkheid bij BIA bv bijna obsessief kunnen noemen”, vult Zoutewelle aan.

“De werkplaats heeft een oppervlakte van 1.400 vierkante meter en is ook veel hoger dan die in Zutphen. De zware machines zijn afgelopen decennia veel groter geworden, daar was het oude pand niet op berekend. Het komt bij klanten niet professioneel over dat grote machines buiten moeten worden gerepareerd. In totaal hebben we nu 10.000 vierkante meter grondoppervlak ter beschikking, inclusief een terrein voor testwerk en trainingen. Ook is hier een GPS-ijkpunt. Het pand is modulair gebouwd; mocht uitbreiding wenselijk zijn, kan dat relatief eenvoudig worden gerealiseerd.”

Klimaatneutraal

Het pand staat vlakbij de A50 op een prachtige zichtlocatie.

Milieu-technisch is volgens Zoutewelle de term ‘state of the art’ op zijn plaats. “Het complex is gasloos, met zonnepanelen op het dak en warmtepompen. Ook is veel zorg besteed aan isolatie en ventilatie, het pand is echt klimaatneutraal. De architect en de technici hebben een knappe prestatie geleverd door bij een gebouw van deze omvang zo’n ecologische footprint te realiseren.”

Op 19 oktober gaan de kantoormedewerkers in Apeldoorn van start, een week later de technici. Dat zal naadloos verlopen volgens ‘verhuismanagers’ Jochem Nagel en Rob Laarhoven. “De mensen nemen op vrijdagmiddag afscheid van hun werkplek in Zutphen en gaan op maandagochtend in Apeldoorn van start. Tijdens het weekend worden alle computersystemen geïnstalleerd, zodat je op je eerste nieuwe werkdag meteen verder kunt gaan waar je voor het weekend bent gestopt. Voor de werkplaats lukt dat niet altijd, je kunt een half gedemonteerde machine nu eenmaal niet verhuizen. Daarom loopt de huur van het oude pand nog tot in januari door, voor langer lopende projecten.”

De familie Bia heeft als eigenaar van het concern veel vertrouwen in de toekomst en beschouwt de Nederlandse vestiging als een benchmark voor wat het bedrijf beoogt: de klanten meenemen in de reis die Komatsu komende tijd gaat maken. Bernhard Zoutewelle lacht: ‘Weet je wat ik zo mooi vind? Ze hebben daar in België inmiddels hetzelfde Oranje Boven-gevoel als wij!’

Dit artikel is gesponsord door Bia Group.