Tibatek is klaar om de wereld van civiele techniek te veranderen

Tibatek is klaar om de wereld van civiele techniek te veranderen

Een jong, dynamisch bedrijf dat de zaken net even anders aanpakt: dat is Tibatek, specialist in civiele technologie. Een frisse kijk op processen op de bouwplaats en een eigenwijze aanpak maken dit bedrijf onderscheidend.

Neem alleen al de maquette van een bouwplaats die Tibatek-directeur Philipp Ellsäßer heeft laten maken. Alle machines, constructies en aanbouwdelen die Tibatek maakt, zijn erop terug te vinden. Het verbazingwekkend gedetailleerde schaalmodel is niet alleen een aardigheidje voor bij de receptie, maar een heuse handleiding voor waartoe het bedrijf in staat is. “Sommige specialistische aanbouwdelen en machines die wij maken zijn moeilijk te herkennen als je ze niet in actie ziet”, zegt Ellsäßer. Hij noemt als voorbeelden de Vliesmaster: een installatie waarmee je snel en eenvoudig folie kunt afrollen, of de Flüssigbodenschaufel, een in Duitsland veel verkocht aanbouwdeel dat in Nederland bij gebrek aan een goede naam als ‘schop voor vloeibare grond’ door het leven gaat. “Als je die op een beurs ergens los neerzet, weten de meeste mensen niet waarnaar ze staan te kijken. In een complete miniatuursetting kun je dat in een oogopslag zien.”

Slimmer

Die Flussigbodenschaufel speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Tibatek. Het is een van de eerste aanbouwdelen die het bedrijf in zijn oprichtingsjaar 2015 ontwikkelde. Het heeft als functie om tijdelijk vloeibaar zelfverdichtend materiaal te produceren dat in Duitsland ZFSV wordt genoemd. Het dient om een stabiele, maar verwijderbare ondergrond te creëren rond kruisende ondergrondse buizen. “Voorheen werd daarvoor beton gebruikt, maar dat krijg je nooit meer weg”, zegt Ellsäßer. “Wij vonden dat dit slimmer kon.”

Efficiënter en veiliger

Met die opmerking typeert Ellsäßer het hele bedrijf. Tibatek onderscheidt zich door de traditionele opvattingen uit de grond-,weg- en waterbouwsector los te laten en te kijken hoe het sneller, efficiënter en veiliger kan. “Wij zijn een jong bedrijf en hebben allemaal een achtergrond in de civiele engineering. Daarom durven wij ook te zeggen dat we het beter weten. Tegen sommige uitvoerders zeggen we simpelweg: jullie manier van werken is shit. Wij kunnen jullie helpen het beter te doen.” Ellsäßer stelt dat sommige processen in de GWW-sector hun wortels hebben in een tijd dat de kennis en beschikbare technologie nog in de kinderschoenen stonden. “Nu zijn die kennis en technologie er wél, maar toch houden veel bedrijven vast aan een traditionele manier van denken. Daarom zijn veel processen omslachtig, inefficiënt en som ronduit onveilig.”

Tibalok

Het beste voorbeeld van een frisse blik is de door Tibatek gepatenteerde Tibalok, een hydraulische leidingkoppeling. Tibalok maakt snel wisselen van gereedschap op de graafmachine mogelijk. Het is een speciaal apparaat voor het koppelen en loskoppelen van hydraulische leidingen van graafmachines en de bijbehorende hulpstukken, zoals zwenkbakken, sorteergrijpers, aanbouwverdichters voor hulpstukken en nog veel meer.

Het Tibalok-systeem wordt bevestigd aan een bestaand hydraulische snelwisselsysteem om de hydraulische leidingen automatisch te koppelen. Als optie is een 7-pins aansluitstekker verkrijgbaar. Tibalok kan worden bevestigd aan diverse bekende snelwisselsystemen, zoals CW 20 tot CW55, maar ook HS10 en HS21/25. Montage op wielladers tussen 5 en 30 ton is ook mogelijk op afspraak.

Ellsäßer: “Wij zijn klaar om de wereld van civiele techniek te veranderen. Dat klinkt als grootspraak, maar we nodigen iedereen uit om dat met eigen ogen te komen bekijken.”

Dit artikel wordt gesponsord door Tibatek.