Constructioneering: een verbeterde aanpak van bouwprojecten

Constructioneering: een verbeterde aanpak van bouwprojecten

De bouw is een van de grootste productie-industrieën ter wereld en toch blijft grootschalige automatisering uit. Als we de benodigde groei van infrastructuur daadwerkelijk willen realiseren, moeten bouwprojecten anders worden aangepakt. Productiviteit en samenwerking moeten worden verbeterd.

Ron Oberlander, vicepresident van Global Professional Services bij Topcon Positioning Systems, legt in dit artikel uit hoe technologie kan worden ingezet om de kloof tussen de beschikbare middelen in de industrie en de hoeveelheid toekomstig werk, te dichten.

Ron Oberlander

Vanwege de toenemende bevolkingsdichtheid, stedelijke groei en modernisering van ontwikkelingsregio's, zit de bouw sterk in de lift. Naar verwachting zal de waarde van de wereldwijde constructiemarkt in 2030 met 8 biljoen dollar zijn gestegen. Dat getal komt uit het Global Construction 2030-rapport. Datzelfde rapport voorspelt dat het volume aan bouwprojecten in dezelfde tijd met 85 procent zal toenemen tot 15,5 biljoen dollar.

Het behalen van die groei zal een flinke uitdaging zijn. Omdat de middelen beperkt zijn, moeten we ervoor zorgen dat projecten zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk worden uitgevoerd. Daarbij is het van essentieel belang dat de industrie toegang heeft tot de technologie, data en opleidingen die nodig zijn voor een productieve workflow.

Workflow verbeteren

Er zijn verschillende factoren van invloed op inefficiëntie en te lage inschattingen van het budget, waaronder gebrekkige organisatie en planning, ontoereikende communicatie, fouten bij het stellen van prioriteiten en misverstanden bij het opstellen van contracten.

Bij de traditionele projectcyclus – planning, landmeting, ontwerp, maatvoering, uitvoer, inspectie, onderhoud – zijn er talloze risico's die het dalen van de productiviteit tot gevolg kunnen hebben, vooral omdat de cyclus steunt op gegevens die tijdens elke fase tussen onafhankelijke partijen moeten worden overgedragen.

Constructioneering: het digitale constructieproces automatiseren en gegevensoverdracht verbeteren.”

Om dit probleem op te lossen, de productiviteit te verhogen en het verloren gaan van gegevens zo veel mogelijk te beperken, hebben Topcon en Bentley 'Constructioneering' ontwikkeld, een concept dat erop is gericht het digitale constructieproces te automatiseren en de gegevensoverdracht te verbeteren. Daarbij komen landmeting, technisch ontwerp, het ontwikkelen van bouwmodellen en as-built-dataverzameling samen in een verbonden dataomgeving, waarmee de realisatie van bouwprojecten kan worden verbeterd en de projectkosten kunnen worden verlaagd.

Technologie die daaraan bijdraagt omvat Topcon MAGNET® Enterprise - het ecosysteem dat alle elementen van een project met elkaar verbindt - en ProjectWise van Bentley - software die op een vergelijkbare manier werkt. De software maakt een digital twin van een bouwlocatie die in real time kan worden bijgewerkt met gegevens uit het ontwerp én data verkregen op de locatie. Bovendien kan de software worden geïntegreerd, zodat gebruikers van Bentley en Topcon beide platforms kunnen inzetten zonder het verschil te merken.

Snijpunt van infrastructuur en technologie

Om de wereldwijd toenemende vraag naar infrastructuur bij te kunnen benen, moeten we als industrie in de voorhoede bewegen van technologische innovatie en de productiviteit van de bouw vergroten door geavanceerde positioneringstechnologie toe te passen. Op dit snijpunt van infrastructuur en technologie moeten kansen op beide vlakken worden gezien, ontwikkeld en optimaal benut om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. Bij Topcon ontwikkelen we al decennialang innovaties op dit snijpunt die de efficiëntie van infrastructuurontwikkeling vergroten.

Van landmeting tot geautomatiseerde besturing van machines: de technologie omvat nu al data-workflows en procescontrole voor ontwikkelingsprojecten waarmee de workflow en productiviteit kunnen worden verbeterd. Het produceren van dergelijke technologie die naadloos kan worden geïntegreerd in de workflow voor directe resultaten, is essentieel als de bouw wil voldoen aan de toekomstige vraag.

Constructioneering implementeren door middel van opleiding

Het bestaan en continu doorontwikkelen van deze technologie alleen lost het probleem echter niet op. Als u de vruchten wilt plukken van deze technologie, is de juiste opleiding vereist en moet u op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten.

De Constructioneering Academy bestaat dit jaar één jaar en is een gezamenlijk initiatief van Topcon en Bentley om professionals in de civiele techniek te trainen op het gebied van het digitale bouwproces. Deelnemers leren hoe ze grote hoeveelheden gegevens, digitale camera's, ontwerpmodellen en geautomatiseerde machinebesturing kunnen benutten om meer opdrachten te winnen en hun toekomstige projecten efficiënter uit te voeren.

Deelnemers bewust maken van onderbrekingen in productiviteit en hoe die onderbrekingen kunnen worden voorkomen”

De cursus is erop gericht deelnemers bewust te maken van de mogelijke onderbrekingen in productiviteit tijdens een project en hoe die onderbrekingen kunnen worden voorkomen, waardoor er een fundamentele verschuiving ontstaat in hoe het werk wordt uitgevoerd. Een integraal onderdeel van het initiatief is de ultieme interactie tussen professionals die in het veld en op kantoor op de 'frontlinie' werkzaam zijn om te verzekeren dat gegevens tijdens de volledige workflow effectief en efficiënt worden gedeeld.

Het programma is tot nu toe op meerdere locaties in Noord-Amerika en Australië georganiseerd en trok meer dan tachtig bedrijven, overheidsinstanties en organisaties. Nu breiden we met de eerste Constructioneering Academy in Londen uit naar Europa. In de loop van de Constructioneering Academy-sessies heeft Topcon geluisterd naar, en samengewerkt met, uiteenlopende bedrijven en professionals om onderbrekingen in de productiviteit in iedere fase van bouwprojecten te identificeren. Op basis van dit inzicht heeft Topcon totaaloplossingen ontwikkeld waarmee de productiviteit direct kan worden verbeterd.

Toekomst van infrastructuur over hele wereld

De noodzaak om bouwprocessen op wereldwijd niveau te verbeteren is nog nooit zo groot geweest. Nu de druk wordt opgevoerd omdat er wereldwijd 36 biljoen dollar nodig is voor de verwachte benodigde middelen en bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk alleen al tussen 2018 en 2023 250 miljard pond moet vrijmaken voor investeringen (aldus denktank Institute for Government), zijn strategieën voor het verbeteren van de productiviteit en kostenefficiëntie belangrijker dan ooit.

Het voornaamste doel van het Global Infrastructure Hub Strategic Plan voor 2019-2022 is de huidige informatieasymmetrie aanpakken en samenwerking stimuleren zodat de middelen en werklast beter op elkaar zijn afgestemd. De industrie heeft heldere richtlijnen, data en tools nodig om transparante aanbestedingsprocedures en effectieve projectimplementatie te ondersteunen en zo de levenscyclus van infrastructuurprojecten te stroomlijnen. Alleen dan kunnen we de kritieke uitdagingen waar we als wereldgemeenschap voor staan, het hoofd bieden. Topcon weet dat het kan.

Dit is een partnerartikel van Topcon / bekijk hier hun partnerdossier.