Compact Rent: de perfecte flexibele schil voor materieel

Compact Rent: de perfecte flexibele schil voor materieel

De afgelopen jaren is een duidelijke groei merkbaar in de verhuur van materieel zonder machinist. De redenen van de stijgende populariteit van materieelverhuur zijn onder andere: men kan pieken in de vraag opvangen, en door te huren hoeft men geen hoge investeringen te doen, waardoor de liquide middelen beschikbaar blijven voor de kernactiviteiten van het bedrijf.

Verder geeft huren tegen een vast maandbedrag zekerheid qua uitgavepatroon in de (nabije) toekomst. Nog een belangrijke reden dat veel bedrijven kiezen voor huur, is dat de grootte en samenstelling van de materieelvloot kan variëren met de hoeveelheid en het karakter van het werkaanbod. Bedrijven kunnen zo zelfs nieuwe opdrachtgevers werven, men heeft immers altijd het juiste materieel beschikbaar op elk gewenst moment.

Johannes van der Veer: We hebben een perfect uitgebalanceerde vloot, het grote aantal beschikbare machines en vooral ook de diversiteit aan materieel zorgen voor een mooie klantenbinding.

Grote diversiteit aan verhuurbedrijven door stijgende vraag

De stijgende vraag heeft tot gevolg gehad dat een grote diversiteit aan verhuurbedrijven is ontstaan en dat bestaande verhuurders hun activiteiten hebben uitgebreid. Qua kwaliteit van de dienstverlening en de staat van het gehuurde materieel, loopt het aanbod in Nederland en België behoorlijk uiteen. Een van de verhuurbedrijven die de zaken goed heeft aangepakt en altijd een constante, hoge kwaliteit levert, is Compact Rent. Deze firma, die onder leiding staat van de directeuren mede-eigenaren Koen Voskuilen (planning) en Johannes van der Veer (financiën en inkoop), heeft zich altijd strikt gehouden aan hun filosofie: ‘We willen zo f lexibel zijn dat we de klant altijd kunnen helpen.’

Compact Rent behoort, met een verhuurvloot van meer dan 330 machines, tot de grootste verhuurders van grondverzetmachines zonder machinist in Nederland. Met een netwerk van dertien vestigingen heeft men een landelijke dekking. Hierdoor kan Compact Rent iedere klant op elke locatie snel van de juiste machine voorzien. Johannes van der Veer: ‘We hebben een perfect uitgebalanceerde vloot, het grote aantal beschikbare machines en vooral ook de diversiteit aan materieel zorgen voor een mooie klantenbinding.’

Van links naar rechts: Perry Vermeulen, Rick Roekevisch en Ivar Adding van De Enk en Johannes van der Veer van Compact Rent. Op de machine zit machinist Ivar Adding.
Van links naar rechts: Perry Vermeulen, Rick Roekevisch en Ivar Adding van De Enk en Johannes van der Veer van Compact Rent. Op de machine zit machinist Ivar Adding.

Lage urenstanden in zorgvuldig opgebouwde verhuurvloot

De zorgvuldig opgebouwde verhuurvloot bestaat uit jonge, representatieve grondverzetmachines met lage urenstanden en een gewicht van 900 kg tot en met 23 ton. Qua materieelsoorten verhuurt Compact Rent het complete scala: mini- en midigravers, mobiele graafmachines, graafmachines op rupsen, knikladers, wielladers, wieldumpers, walsen, rupsdumpers, mobiele schrankladers en rupsschrankladers. De merken die Compact Rent voert, zijn: Bobcat, Caterpillar, Giant, Hinowa, Terex, Volvo, Wacker Neuson en Yanmar.

Ook alle bijbehorende uitrustingsstukken zoals sloop-sorteergrijpers, sloophamers en trilblokken zijn in combinatie met de machine en los te huur. Bestratingsmaterieel als bandenklemmen, stenenklemmen en trilstampers, maakt eveneens deel uit van het verhuurprogramma.

De verwachting is dat we binnen afzienbare tijd aanzienlijk gaan uitbreiden in het hybride segment.

Hybride machines

Aparte aandacht gaat uit naar de hybride machines die sinds ongeveer een jaar deel uitmaken van het verhuurprogramma. Momenteel zijn dit een drietal Bobcat E10 hybride minigravers met 1,2 ton gewicht. Maar de verwachting is dat het hybride aanbod snel zal worden uitgebreid.

Johannes van der Veer: ‘We merken duidelijk een steeds grotere interesse in deze categorie machines. De verwachting is dan ook dat we binnen afzienbare tijd aanzienlijk gaan uitbreiden in dit segment.’ Juiste balans De ontwikkeling van het aantal hybride machines past ook uitstekend bij de focus van Compact Rent op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dit staat prominent op de vernieuwde website. ‘Wij geloven in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit komt tot uiting in onze manier van (samen)werken. We zoeken naar de juiste balans tussen mens, milieu en winst, waarbij een duurzame bedrijfsvoering centraal staat.’

Landelijke dekking

Compact Rent onderscheidt zich in de verhuurmarkt door:
• Flexibele opstelling
• Landelijke dekking
• Complete vloot van 330 machines
• Jonge, representatieve machines
• Uitsluitend A-merken
• Eigen servicedienst
• Eigen transport

Afweging tussen maatschappelijke, economische en milieutechnische effecten

Compact Rent maakt bij iedere bedrijfsbeslissing een afweging tussen de verschillende maatschappelijke, economische en milieutechnische effecten. ‘Bij onze investeringen zoeken wij naar machines die zo min mogelijk belastend zijn voor mens en milieu door gebruik van onder meer ingebouwde roetfilters bij dieselmotoren. Tevens maken wij, waar mogelijk, gebruik van milieuvriendelijke producten in onze werkplaats. Bij de uitvoering van onze werkzaamheden houden wij dus rekening met de effecten op het milieu en hebben we oog voor de mensen binnen en buiten ons bedrijf.  Compact Rent kijkt naar de toekomst en wil onder andere door maatschappelijk verantwoord ondernemen, investeren in deze toekomst.’

De bij Compact Rent gehuurde kniklader is in Ede volop aan het werk voor De Enk.
De bij Compact Rent gehuurde kniklader is in Ede volop aan het werk voor De Enk.

Klantengroep van Compact Rent

Kijken we naar de klantengroep van Compact Rent, dan valt daar wel een duidelijk profiel te schetsen. Dit zijn (middel-) grote bedrijven met name actief in de GWW en aannemerij, de sloop en de groenvoorziening. Johannes van der Veer: ‘Maar laten we ook vooral de veelheid aan zzp’ers niet vergeten, zij weten de weg naar ons te vinden als gevolg van onze, al eerder genoemde, flexibiliteit. Stel dat de machinist/eigenaar een machine van ons heeft gehuurd en hij wordt plotseling ziek. Dat kan natuurlijk altijd, maar gevolg is wel dat de huurmachine een dag stilstaat. In vergelijking met onze concurrenten brengen wij in een dergelijke situatie die dag niet in rekening.’

Zeer scherpe tarieven

Naast deze service is een goede prijsstelling natuurlijk ook  belangrijk. Compact Rent hanteert zeer scherpe tarieven. Ook heeft men een eigen onderhouds- en servicedienst, dus mochten er onverhoopt technische problemen zijn met materieel, dan worden die altijd opgelost. Ook het transport kan door Compact Rent worden geregeld tegen een concurrerend tarief. Met vier eigen vrachtwagens en een BE-combinatie kan men ook die vraag uitstekend invullen. En dat gebeurt steeds vaker. In ongeveer de helft van de gevallen besteden de klanten het transport inmiddels uit. Als huurklant heb je bij Compact Rent zekerheid. Naast het hanteren van heldere algemene voorwaarden en contracten is men aangesloten bij branchevereniging Verhurend Nederland. Dit garandeert huurders een dienstverlening die gericht is op veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en zekerheid. Om het niveau van dienstverlening te waarborgen, stelt Verhurend Nederland aan haar leden strenge eisen waaraan moet worden voldaan alvorens een lidmaatschap te kunnen aangaan.

Klanten aan het woord: Rick Roekevisch en Perry Vermeulen van De Enk Groen & Golf

De mensen van Compact Rent weten wat ze waard zijn en leggen dit graag uit. Maar het is tijd om ook een klant aan het woord te laten. We praten met hoofd werkvoorbereiding Rick Roekevisch en uitvoerder Perry Vermeulen van de firma De Enk Groen & Golf over hun ervaringen met Compact Rent. Dit doen we op projectlocatie Technova Collega in Ede. Daar is machinist Ivar Adding met een kniklader van Compact Rent aan het werk.

Perry Vermeulen en Rick Roekevisch van De Enk en Johannes van der Veer van Compact Rent. ‘Als we een machine nodig hebben voor een klus of project moet het eigenlijk altijd snel’, zegt Roekevisch.
Perry Vermeulen en Rick Roekevisch van De Enk en Johannes van der Veer van Compact Rent. ‘Als we een machine nodig hebben voor een klus of project moet het eigenlijk altijd snel’, zegt Roekevisch.

Rick Roekevisch is meteen duidelijk: ‘Als we een machine nodig hebben voor een klus of project moet het eigenlijk altijd snel. Met Compact Rent hebben we een verhuurpartner gevonden die hier heel goed op inspeelt. Men schakelt snel en het wordt dus gewoon geregeld, zo simpel is het. Soms brengen klanten op het laatst nog wijzigingen aan en moeten wij onze planning omgooien. Op zo’n moment vangt Compact Rent als onze flexibele schil ook dergelijke f luctuaties op. Als we kijken naar welk materieel De Enk bij Compact Rent huurt, betreft dit met name knikladers, trilwalsen, trilplaten en midi rupsgraafmachines.’

'Verschijnen met net en fatsoenlijk materieel'

Perry Vermeulen gaat verder: ‘Wij hebben behoorlijk veeleisende klanten, dan is het misschien nog wel extra belangrijk dat je verschijnt met net en fatsoenlijk materieel. Die garantie hebben we bij Compact Rent. Dat past ook uitstekend bij onze eigen filosofie en focus op kwaliteit. En natuurlijk cruciaal is een goede prijs-kwaliteitverhouding. Die vinden we gelukkig ook bij Compact Rent.’

De Enk Groen & Golf

De Enk kent een lange geschiedenis. Oorspronkelijk was het een hoveniersbedrijf, opgericht in 1958 door twee initiatiefnemers. Hun inzet zorgde er uiteindelijk voor dat het bedrijf uitgroeide tot een florerend bedrijf op het gebied van terreininrichting en groen- en sportvoorzieningen.

In 1996 verkochten de eigenaren hun bedrijf aan Heijmans dat de oorspronkelijke naam in stand hield tot 2006. Daarna zette Heijmans de activiteiten voort onder de naam Heijmans Sport & Groen. In 2014 droeg het Heijmansconcern de groen- en golfactiviteiten door middel van een management buy-out over aan het zittende management dat de oude naam weer in ere hersteld heeft.

De Enk is een landelijk werkend bedrijf met diverse vestigingen/steunpunten en heeft de volgende specialismen: aanleg en onderhoud van hoogwaardig groen, golfbanen, sportvelden, daktuinen en zorgeloos groen.

De Enk Groen & Golf heeft met de specifieke kennis en ervaring die men tot op heden heeft opgedaan als basis, een duidelijke focus op vernieuwing en innovatie, klaar voor de toekomst.


Dit artikel is gesponsord door Compact Rent en De Enk Groen en Golf

Het bovenstaande artikel is afkomstig uit het BouwMachines Testboek 2018-2019. Abonnees ontvangen dit boek gratis bij de editie van november 2018, die vrijdag 16 november in de bus valt.