artikel

Machinist van de maand FEBRUARI: Mark Salentijn en zijn Volvo EW140C

Machinist van de maand

Na de machinistenopleiding aan het SOMA College in Harderwijk ging Mark Salentijn (22) aan de slag bij Rutte Wegenbouw in Amsterdam. Afgelopen jaar kocht hij een Volvo EW140C uit 2008 en begon hij als zelfstandig machinist zijn eigen bedrijf. ‘Volgend jaar wil ik een nieuwe machine kopen. De komende TKD gebruik ik om me te oriënteren.’

Machinist van de maand FEBRUARI: Mark Salentijn en zijn Volvo EW140C
De BouwMachines Machinist van de maand Mark Salentijn (22) begon in 2017 als zelfstandig ondernemer. Hij draait met een Volvo EW140C uit 2008.

Een eigen bedrijf was altijd al een droom van Mark Salentijn. ‘Vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt en ben ik voor mezelf begonnen. Ik word veel ingehuurd door mijn voormalige werkgever Rutte Wegenbouw. Hier in Zaandam moet ik met mijn Volvo EW140C een onderbaan voor de betonbaan maken.’

Mark wist al jong dat hij machinist wilde worden. ‘Als kind ging ik geregeld mee met mijn vader, die een transportbedrijf heeft. Dan moesten we graafmachines laden en die machines vond ik altijd interessant. Mijn vader heeft nog wel gevraagd of ik niet bij hem in het bedrijf wilde komen werken, maar ik wilde per se machinist worden’, vertelt Mark.

Machinistenopleiding aan het SOMA College

Na zijn middelbare school volgde Mark de machinistenopleiding aan het SOMA College in Harderwijk. Hij ging werken bij Rutte Wegenbouw als machinist op een 4,5 tons Kubota. In 2015 maakte de jonge machinist bij zijn werkgever de overstap naar een mobiele Takeuchi TB175W.

Eigen baas met Volvo EW140C

‘Vorig jaar kon ik via via deze Volvo EW140C uit 2008 aanschaffen. De machine had zo’n 7.500 uur op de teller. Importeur SMT heeft de Volvo, die een drie jaar stil had gestaan, een grote beurt gegeven voordat ik ermee aan de slag ging. Ik had geen ervaring met dit merk, maar de machine bevalt prima. De Volvo is sterk en snel; eigenschappen die goed van pas komen in het straatwerk.’

Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn. Als ondernemer kan ik mijn eigen keuzes maken en dat bevalt uitstekend.

Ondanks dat Mark tevreden is over zijn Volvo, denkt hij de machine volgend jaar in te ruilen voor een nieuwe mobiele graafmachine. ‘Of misschien dat ik de Volvo er gewoon bij houd. Mijn nieuwe machine wordt er wel één in dezelfde gewichtsklasse. Een voorkeur voor een bepaald merk heb ik nog niet. De komende TKD in Almere ga ik me eens rustig oriënteren.’

Meer machines in de toekomst

Mark heeft er geen spijt gekozen te hebben voor een bestaan als zelfstandig ondernemer. ‘Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn. Als ondernemer kan ik mijn eigen keuzes maken en dat bevalt uitstekend. In de toekomst hoop ik meer machines aan het werk te hebben, eventueel met personeel. Maar eerst maar eens wat opbouwen als zzp’er.’

Foto's

Reageer op dit artikel