artikel

Machinist van de maand JANUARI: Gert Kroon en zijn Caterpillar 930H

Machinist van de maand

Ruim 25 jaar al is Gert Kroon in dienst van het loon- en grondverzetbedrijf Fa. W. Timmer & Zn. in Ermelo. Nog geen dag is de in 1975 geboren shovelmachinist met tegenzin naar zijn werk gegaan. In 2018 gaat Gert draaien op alweer zijn vijfde Caterpillar.

Machinist van de maand JANUARI: Gert Kroon en zijn Caterpillar 930H

‘In 1991 ben ik bij Timmer op de trekker begonnen’, vertelt Gert. ‘Daarna heb ik op een kraantje gezeten, een mini-kraantje, en zo ben ik langzaam maar zeker op de shovel terechtgekomen. Dat is nu een jaar of achttien geleden.’

‘De eerste nieuwe Cat, helemaal super’

Gert begon op een wiellader van Case. Maar al snel kwam hij op een Caterpillar terecht. ‘Mijn eerste was een Cat 926. Dat was een bestaande machine, maar ik vond het meteen heel fijn werken. Cat is een goed merk, hè? Daarna heb ik op drie nieuwe Cat’s gedraaid: een 924, een 930 en een 930H. Op die 930H draai ik nu nog. Dit jaar komt er een 930M. Dat wordt dan de vijfde Cat waarop ik draai. Die 924 was dus mijn eerste nieuwe. Dat was toen natuurlijk helemaal super.’

Shovels van Cat zie je in Nederland niet zo gek veel, maar ik kan het iedereen aanraden.

‘Ik heb er goed schik mee’

De Caterpillar 930H omschrijft Gert als ‘een fijne shovel, ik heb er goed schik mee’. De wiellader draait ‘perfect’, meent Gert. Hetzelfde geldt voor de andere machines waarop hij heeft gewerkt. ‘Ik ben een beetje een Cat-fan geworden’, zegt hij. ‘Ik vond Cat altijd al mooi om te zien. Maar nu ik er op werk, weet ik ook dat het heel goede en fijne machines zijn. Shovels van Cat zie je in Nederland niet zo gek veel, maar ik kan het iedereen aanraden.’

Ook de baas is Caterpillar-fan

Bij de aanschaf van nieuwe machines overlegt de baas altijd met Gert. ‘Zelf is hij ook een Caterpillar-fan, dus dat komt goed uit. Over het merk hoeven we nooit lang na te denken. Het is fijn dat de baas met mij overlegt. Dat motiveert. Timmer is ook een leuk bedrijf, met leuke collega’s. Inmiddels heb ik voor drie Timmers gewerkt. Eerst voor Wouter Timmer, daarna voor zijn zoon Marten, en nu voor Martens zoon. Hij heet, net als zijn opa, ook Wouter.’

Het is fijn dat de baas met mij overlegt. Dat motiveert.

Het werk van Gert is lekker afwisselend

Gert zit meestal in het grondwerk. Wegenbouw, woningbouw en heel soms spoorwerk. ‘Het is afwisselend werk, en ik ben er heel tevreden mee. Ik heb ook weleens geschoven met een grote bulldozer. Voor een weekje is dat leuk, maar het is toch ook eentonig. Wat ik doe, is veel afwisselender.’
Op welke machine zou Gert weleens willen draaien? ‘Eigenlijk vind ik het wel goed zo. Veel grotere machines trekken me ook niet. Ik ben tevreden met wat ik heb, en het is heel fijn werken op een Cat.’

Foto's

Reageer op dit artikel