artikel

Machinist van de maand NOVEMBER: Gijs de Jong en zijn Volvo EC160B

Machinist van de maand

Al ruim 30 jaar is Gijs de Jong (1968) als machinist werkzaam bij Gebr. Baars in Hoofddorp. Hij begon destijds als 17-jarige jongen op een Atlas 1302D mobiele graafmachine. Zo’n vijftien jaar geleden maakte Gijs de overstap naar een rupsgraafmachine. Hij wordt als machinist regelmatig door andere bedrijven ingehuurd. Toch heeft Gijs nooit overwogen om bij zijn werkgever van het eerste uur te vertrekken. 

Machinist van de maand NOVEMBER: Gijs de Jong en zijn Volvo EC160B

‘Bedrijven huren mij geregeld in om als machinist te draaien op één van hun machines. Ik krijg dan een inkijkje hoe het reilt en zeilt bij andere bedrijven. Bij sommige bedrijven lijkt het gras misschien groener, en ik heb ook wel eens aanbiedingen gehad om elders te komen werken, maar ik heb nooit daadwerkelijk overwogen om bij Gebr. Baars te vertrekken. Hier weet ik wat ik heb.’

Gijs begon op 17-jarige leeftijd als leerlingmachinist bij Gebr. Baars. ‘Inmiddels zijn we ruim 30 jaar verder, maar ik werk hier nog steeds met veel plezier. Ik heb fijne collega’s, het merendeel werkt er al tien jaar of langer, en het werk is afwisselend. Waterbouwkundige werken, rioolwerk of sloopwerk, ik doe het allemaal. Maar het liefst houd ik me bezig met de inrichting van een terrein. Niets mooiers om van een vlak terrein een mooi glooiend park met watergangen te maken.’

Niets mooiers om van een vlak terrein een mooi glooiend park met watergangen te maken.

14.000 draaiuren met Volvo EC160B

De vaste machine van Gijs is een Volvo EC160B rupsgraafmachine uit 2006 met zo’n 14.000 draaiuren op de teller. ‘Hier in Weteringbrug heb ik een bodemsanering uitgevoerd en nu wordt de grond weer aangevuld. Uiteindelijk moet er weer een speelplaats voor kinderen worden ingericht.’

Zijn eerste rupsgraafmachine zo’n 15 jaar geleden herinnert Gijs zich nog goed. ‘Dat was een Fiat Hitachi FH150 LC-3. Mocht mijn huidige Volvo ingeruild worden, zou ik het liefst weer een Volvo willen.’

Gijs heeft de rol van de machinist in de afgelopen drie decennia zien veranderen. ‘De verantwoording voor het werk komt steeds meer te liggen bij de man in de machine. Je wordt geacht zaken zelf op te pakken. Gelukkig ligt mij dat wel. De machines zijn in de afgelopen dertig jaar natuurlijk sterk verbeterd. Als machinist heb je tegenwoordig allerlei hulpmiddelen tot je beschikking waardoor je veel nauwkeuriger kunt werken.’

De verantwoording voor het werk komt steeds meer te liggen bij de man in de machine. Je wordt geacht zaken zelf op te pakken. Gelukkig ligt mij dat wel.

Grote verzameling schaalmodellen

Het werken als machinist gaat Gijs nog lang niet vervelen. Sterker nog, ook in zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met machines. ‘Ik ben een echte machinegek en heb inmiddels meer dan 1.000 schaalmodellen verzameld. Eigenlijk verzamel ik alles op het gebied van bouwmachines en zwaar transport; niet alleen schaalmodellen maar ook bijvoorbeeld foto’s, petjes en aanstekers. Zo heeft mijn werk mij ook nog een leuke hobby opgeleverd.’

Foto's

Reageer op dit artikel