Maak van elke graafmachine een multifunctionele werktuigdrager

Maak van elke graafmachine een multifunctionele werktuigdrager
De assemblagehal van Rototilt in Zweden.

Het Zweedse familiebedrijf Rototilt speelt in op de markt voor grondverzetmachines met de zojuist geintroduceerde RC-serie draaikantelstukken en het Quickchange volautomatische snelwisselsysteem. Daarmee wordt elke graafmachine een multifunctionele werktuigdrager.

De innovaties van Rototilt zijn terug te vinden in zowel de productielijn als in de eigen organisatiestructuur. Vorig jaar heeft het bedrijf een eigen Benelux vestiging opgezet om eindklanten en dealers in die afzetmarkt nog beter te kunnen bedienen. Jason Sanders is als Country Manager verantwoordelijk voor de verdere op- en uitbouw van de business en onderstreept het belang van deze ontwikkeling. “Rototilt is voortaan nog beter zichtbaar in de Benelux met ons complete leveringsprogramma draaikantelstukken, QuickChange én een breed pakket aan uitrustingsstukken zoals bijvoorbeeld bakken, griijpers en trilplaten” zegt Sanders.

De serie draaikantelstukken omvat in totaliteit acht draaikantelstukken., geschilkt voor machines van 1,5 tot 24 ton eigen gewicht. Deze zijn leverbaar in vaste en afneembare versies zowel met CW als S snelwissels. De besturingssystemen gaan van de relatief eenvoudige 4 en 6 slangensystemen, maar ook met het proportionele 2-slangensysteem Rototilt Control. Het Rototilt Control concept (RC) bestaat, naast een nieuw draaikantelstuk met nieuwe drukgecompenseerde hydrauliek, ook uit een nieuw bedieningssysteem alsmede geavanceerde joysticks, een nieuw display en een app voor ondersteuning op afstand.

De Quick Change is onmisbaar in de sloopsector.
De Quick Change is onmisbaar in de sloopsector.

De nieuwe draaikantelstukken zijn vanzelfsprekend te gebruiken in combinatie met Rototilts beproefde Quickchange-snelwissels. De afgelopen jaren breidde de fabrikant het assortiment snelwissels uit tot zes, waarmee er voor vrijwel elk type graafmachine een passende Quickchange-snelwissel te verkrijgen is. “Met Quickchange bieden we machinisten de mogelijkheid om automatisch uitrustingstukken te wisselen vanuit de cabine”, zegt Sanders. “Dat levert niet alleen een tijd- en dus geldbesparing op, maar zorgt ook voor verhoging van de veiligheid.”

De sorteergrijper is een krachtig en flexibel uitrustingsstuk voor werkzaamheden waar nauwkeurigheid vereist is.
De sorteergrijper is een krachtig en flexibel uitrustingsstuk voor werkzaamheden waar nauwkeurigheid vereist is.

Bij de ontwikkeling van het volautomatische snelwisselsysteem QuickChange was het uitgangspunt om de stilstand van de gebruikers te minimaliseren. Een speciaal ontwikkelde sealring, lage warmteontwikkeling in het hydraulische systeem en een ingekapselde veer in de koppelingen zijn enkele voorbeelden van oplossingen om eventuele lekkage te minimaliseren en het hydraulische systeem te beschermen tegen verontreinigingen. Sanders: “Bovendien hebben onze koppelingen een sterk verbeterd debiet, wat vooral erg waardevol is bij gebruik van zware slooptools die veel olie nodig hebben zoals vergruizers en scharen”.

Ook voor het compacte segment levert Rototilt uitrustingsstukken.
Ook voor het compacte segment levert Rototilt uitrustingsstukken.

Met de producten van Rototilt kan elke graafmachine probleemloos worden getransformeerd tot een multifunctionele werktuigdrager, stelt Sanders tenslotte. “Onze ambitie is om aan elke machine een Rototilt product te krijgen, of het nu een draaikantelstuk, QuickChange of een grijper is.”

Dit artikel wordt gesponsord door Rototilt.