Laatste kans om aan te melden voor de BouwMachines Kennisdag

Laatste kans om aan te melden voor de BouwMachines Kennisdag

Op 7 december organiseert BouwMachines alweer de 8e BouwMachines Kennisdag in Harderwijk. De verandering naar emissievrij materieel is een heikel punt in de branche. Waarom en wanneer maak je die keuze? En zijn er überhaupt mogelijkheden genoeg om die nieuwe machines goed op te laden en te laten draaien?

De transitie naar schoon en emissieloos bouwen dus. Hierbij zijn zonder twijfel de drie belangrijkste thema’s: de (meer)kosten van de aanschaf en ombouw van materieel, het beperkte aanbod van geschikt ZE-materieel en ten slotte de beschikbaarheid en mogelijkheden van de laadinfrastructuur.  

Hoewel alle thema’s aan bod komen ligt de nadruk op het laatste. Hoe zit het met dat laden? Is er wel genoeg stroom op de plekken waar die ook echt hard nodig is? Vaak nog niet, is nu het eerlijke antwoord. Het is in ieder geval nog niet vanzelfsprekend. Natuurlijk gaat het op de Kennisdag over die knelpunten, maar de focus ligt vooral ook op een aantal oplossingen en, niet onbelangrijk, de manier waarop je tot oplossingen komt.   

Arno Visser schetst als voorzitter van Bouwend Nederland de kansen en uitdagingen voor de sector, een eerlijk beeld van wat er mogelijk is en waar de bouw (nog) niet een oplossing kan bieden. Daarna is het de directeur van ElaandNL, Onoph Caron, die een duidelijk beeld zal geven over de laatste ontwikkelingen in de laadinfrastructuur en aan welke oplossingen de netbeheerders nu en in de nabije toekomst werken.

Praktijkvoorbeelden

Daarnaast zijn het vooral talrijke praktijkvoorbeelden die laten zien hoe collega-ondernemingen omgaan met de vraag, de wens en de werkelijkheid van bouwen met emissievrije machines. Onder andere Van der Zanden, Boskalis, Van der Werf Infra, Volker Wessels, Van Werven Infra & Recycling en Koninklijke Oosterhof Holman laten zien hoe ze samen met opdrachtgever, onderaannemer en leverancier nieuwe wegen bewandelen.

De weg naar een emissievrije bouwplaats is zonder meer hobbelig en zeker niet eenduidig. Daarom is het juist belangrijk om van elkaar te leren en een open gesprek aan te gaan. Op 7 december gebeurt dat aan de hand van vier onderwerpen: 

  • Hoe ziet de ontwikkeling van de laadinfrastructuur er de komende jaren uit? 
  • Gaat het alleen om elektriciteit of zijn er ook andere oplossingen (bijvoorbeeld HVO100 of waterstof)? 
  • Bestaande mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen van mobiel laden.
  • Praktijkinnovaties bij binnenstedelijke bouw en werken in buitengebieden. 

De BouwMachines Kennisdag wordt georganiseerd in samenwerking met branchevereniging BMWT, als kennispartners zijn Bouwend Nederland en De Groene Koers aangesloten.

BouwMachines Kennisdag:Meld je aan >>
Donderdag 7 december 2023, Bouw & Infrapark Harderwijk

Partners Kennisdag

De kennisdag wordt mogelijk gemaakt door: Bredenoord, Vattenfall, Dens en Electric Construction Equipment als premium partners.
Limach, Kemp Groep, Pon Cat, SMT, DLS, Ahlmann, DNL en EOX zijn aangesloten als partners.

Alle (premium) partners zijn natuurlijk aanwezig en laten nieuwe machines en nieuwe laadmogelijkheden zien in Harderwijk.