3D-gps-machinebesturing: kopen, leasen of huren?

3D-gps-machinebesturing: kopen, leasen of huren?

3D-gps-machinebesturing op je graafmachines, shovels of andere machines, helpt vanaf het eerste moment om het werk slimmer en sneller te doen. Machinisten werken hiermee nauwkeuriger, efficiënter en rendabeler. Welke opties heb je als je met 3D-gps-machinebesturing wil beginnen? We geven je de nodige achtergrondinformatie en zetten de mogelijkheden op een rij.

De 3D-gps-machinebesturing van Topcon wordt toegepast op alle typen graafmachines en op wielladers (shovels), bulldozers, graders en andere machines. Om te kunnen werken met 3D-gps-systemen moeten de machines eerst voorbereid worden. Dit houdt in dat alle bekabeling wordt aangebracht die nodig is voor koppeling met het systeem, plus de sensoren en masten met de bekabeling voor de gps-antennes.

Rest nog de gps-set, bestaande uit de Roverbox, het bedieningsscherm en de gps-antennes. Om het systeem volledig te maken, heb je de optie om deze set zelf aan te schaffen, te leasen of te huren. 

Kopen van 3D-gps-machinebesturing: relatief weinig meerkosten

Wil je een bestaande machine uitrusten met 3D-gps-machinebesturing? De kosten voor het aanbrengen van de bekabeling en sensoren zijn minimaal in vergelijking met de investering in de machine zelf. Deze kosten zijn voor de meeste bedrijven dus goed te overzien, zeker gezien het feit dat je met deze technologie vaker opdrachten gegund zult krijgen, rendabeler gaat werken en brandstof bespaart. Na de voorbereiding kan je de gps-set huren of aanschaffen.

Koop je een volledig nieuwe machine, dan kan je deze bij de dealer of handelaar inclusief 3D-gps-machinebesturing bestellen. Het gemak van deze ready-to-use oplossing is voor veel bedrijven - zeker die al langer werken met 3D-gps-systemen en de meerwaarde hebben ervaren - een belangrijke reden om altijd te kiezen voor machines inclusief gps-machinebesturing.

Overzichtelijk: leasen van gps-machinebesturing

De aanschaf van compleet nieuwe machines inclusief 3D-gps-machinebesturing is een serieuze investering. Dat kan een reden zijn om te kiezen voor een leaseconstructie. Het hele bedrag hoeft dan niet ineens te worden opgehoest, maar wordt in overzichtelijke (maand)termijnen betaald. Omdat het relatief weinig éxtra kost, wordt bij het leasen van een machine vaak ook de machinebesturing mee-geleased. Bovendien levert leasen ook enkele boekhoudkundige voordelen op en duidelijkheid over de maandelijks te verwachten kosten.

Huren: een veilige kennismaking met 3D-machinebesturing

Bedrijven die net beginnen met het toepassen van 3D-gps-machinebesturing, vinden het vaak moeilijk om een inschatting te maken over de uiteindelijk meerwaarde van een volledig systeem in vergelijking met de investering. Er kan er dan voor gekozen worden om een machine alleen voor te bereiden en deze compleet te maken met een tijdelijke huurset. Dit geeft je de mogelijkheid om de inzet van de machine met gps zo optimaal mogelijk te plannen. Als eerste kennismaking met 3D-gps-machinebesturing kan dit een prettige keuze zijn. 

Flexibel huren voor groeiend machinepark

Het voordeel van voorbereiden en huren is dat de benodigde infrastructuur van bekabeling en sensoren altijd aanwezig is en je bij Topcon het gps-systeem kan huren zodra je het nodig hebt. Dit maakt huren ook een slimme optie voor bedrijven met een groeiend machinepark. Als je zorgt dat alle machines zijn voorbereid, dan kan je er altijd de gps-set bij huren wanneer het werk dat vereist. Huur je vaak? Dan is het slim om de set aan te schaffen. 

Bij de voorbereiding zorgt Topcon dat het systeem helemaal geconfigureerd en bedrijfsklaar is, zonder dat je daar nog iets voor hoeft te doen. Het is slechts een kwestie van aansluiten en je kunt een 3D-tekening laden.

3D GPS-machinebesturing noodzakelijk voor klussen

In onze ervaring kiezen bedrijven die veel machinewerk hebben en eenmaal hebben gewerkt met 3D GPS-machinebesturing, vrij snel voor het kopen van het complete systeem. Het is immers een goede investering en veel aanbestedingen worden niet meer gedaan aan bedrijven zonder 3D GPS-machinebesturing.

Dit artikel is gesponsord door Topcon.

Lees ook: