Anno en Tjitske Zuidema (KTF): 'Onze kracht in kraanverhuur is ons specialisme'

Anno en Tjitske Zuidema (KTF): 'Onze kracht in kraanverhuur is ons specialisme'
Anno en Tjitske Zuidema, eigenaars van KTF.

KTF Harlingen is een veelzijdige, gespecialiseerde speler in de kraanverhuur. Ze verzorgen dagelijks horizontaal, verticaal en intern transport. Daarnaast ontzorgen ze opdrachtgevers op het gebied van (de)montage en speciaal transport. Ook wordt dagelijks op- en overslag in de haven van Harlingen uitgevoerd. Dit middelgrote familiebedrijf gaat voor langetermijnrelaties met haar opdrachtgevers en medewerkers. Hoe pakken ze dat aan?

Anno en Tjitske Zuidema zijn eigenaar van KTF. Accountmanager Heddi Khatib komt namens DLL al zo’n 7 jaar over de vloer. Een mooi moment om samen terug én vooruit te kijken. En om de samenwerking te bespreken. De prachtige locatie in Harlingen is het decor van het gesprek na een warm welkom.

KTF Harlingen - Zuidema's met Heddi voor kraan-1059

Een groeiende onderneming sinds 2007

KTF is ontstaan in 2007 en ze zijn begonnen met 8 medewerkers. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid naar een middelgrote speler in de markt. In 2016 verhuist KTF naar de huidige, prachtige locatie in Harlingen met oneindig uitzicht over de Waddenzee. Door de jaren heen groeit het personeelsbestand naar 50 medewerkers. Anno en Tjitske Zuidema vertellen: ‘Toch blijft het onze kracht dat KTF een echt familiebedrijf is. Onze zoon, dochter en schoonzoon werken in het bedrijf. En alle medewerkers kennen elkaar.’

Noorden

KTF verzorgt veel van zijn werkzaamheden in het noorden van Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe, de Waddeneilanden en Noord-Holland), echter worden ook regelmatig werkzaamheden in andere Europese landen verzorgd.

Dankzij de professionele aanpak, nuchtere en bescheiden houding en de juiste focus, zie je dat de gezonde groei van KTF wordt aangejaagd. Heel mooi om te zien dat een bedrijf dan doorgroeit”

Tjitske Zuidema: ‘We zijn breed georiënteerd met opdrachtgevers uit de industrie, olie- en gasindustrie, windenergie, scheepsbouw, woning- en utiliteitsbouw en overheden. Voor een groot aantal van onze klanten voeren we al jarenlang werkzaamheden uit.’

‘Dankzij de professionele aanpak, nuchtere en bescheiden houding en de juiste focus, zie je dat de gezonde groei van KTF wordt aangejaagd. Heel mooi om te zien dat een bedrijf dan doorgroeit’, aldus Heddi Khatib (DLL).

Een verschuiving naar totaalaanbieder

De vloot van KTF maakt het mogelijk om opdrachtgevers te ontzorgen met een totaaloplossing. Op dit moment heeft KTF 16 kranen, 25 vrachtwagens en 20 hoogwerkers tot haar beschikking. De machines worden bediend door ervaren kraanmachinisten en chauffeurs.

De werkplaats van KTF in Harlingen.
De werkplaats van KTF in Harlingen.

Anno Zuidema vult aan: ‘Een totaalpakket aanbieden is meer dan het verzorgen van bemande verhuur. KTF groeit verder door naar een specialistische totaalleverancier voor kleine en grote logistieke projecten. Je wordt steeds meer onderdeel van het projectteam. In plaats van het uitvoeren van een opdracht, vervullen we de complete klantbehoefte met een juist advies en uitvoering ervan’.

Veranderende markt

De markt verandert en daar speelt KTF daadkrachtig op in. Heddi Khatib herkent dit: ‘Anno en Tjitske laten zien dat een bedrijf dat goed geleid wordt, in korte tijd flinke stappen kan zetten. De stabiele, maar ook creatieve, bedrijfsvoering helpt om kansen te grijpen. Vanuit mijn rol als financieringspartner kan ik de investeringskeuzes die KTF maakt, vaak goed ondersteunen. Samen groeien is voor DLL belangrijk’.

Een blik op de markt

Anno en Tjitske Zuidema hebben met hun bedrijf flinke stappen gezet de afgelopen jaren. Het ondernemerskoppel vult elkaar goed aan. Beiden hebben veel kennis van de branche. Hierbij is Anno de creatieve geest met enorm veel kennis van de machines. Tjitske houdt Anno met beide benen op de grond en zorgt voor de juiste balans tussen ondernemen en bedrijfsrisico’s.

‘De business is de afgelopen jaren, ondanks Corona, goed doorgelopen. De sectoren waarin onze opdrachtgevers zich bevinden zijn vrijwel niet geraakt door de crisis. Na de eerste schok werd na een maand of 2 weer ‘business as usual’ gedraaid. Gelukkig maar’, lacht Anno Zuidema.

Gereserveerder naar toekomst kijken

Ondanks de huidige volle orderportefeuille geeft het ondernemingsechtpaar aan dat de huidige markt hen wel iets gereserveerder naar de toekomst doet kijken. Anno licht toe: ‘Op een verstandige manier naar de toekomst kijken is nu belangrijk. Grondstoffen worden duurder door schaarste en enorme vraag. Levertijden lopen op, van zowel machines als grondstoffen. Het is al normaal dat leveringen van bouwgrondstoffen en/of machines pas vanaf 2023 plaats kunnen vinden. Maar gelukkig hebben we onze verhuurvloot op orde. Daardoor kunnen we perfect aan de vraag van onze klanten en opdrachtgevers voldoen.’

Een duurzame verhuurvloot

De verhuurvloot van KTF is door de jaren opgebouwd en uitgebreid. Een zorgvuldige samenstelling zorgt ervoor dat ze de brede groep van opdrachtgevers op de juiste manier kunnen bedienen. ‘Wij hebben zeker niet alleen nieuw materieel in de vloot, ook gereviseerde machines maken er onderdeel van uit’, aldus Anno Zuidema. ‘We hebben de expertise in huis om jong gebruikte machines te beoordelen en weer op te knappen zodat deze in perfecte staat verkeren als we ermee aan het werk gaan.’

Een zorgvuldig samengestelde verhuurvloot met nieuwe en gereviseerde machines zorgt ervoor dat KTF hun brede groep van opdrachtgevers op de juiste manier kan bedienen. Jarenlange ervaring en constante ontwikkeling vormen de basis”

Duurzaamheid en circulair ondernemen

Duurzaamheid en circulair ondernemen is een belangrijk gespreksonderwerp vandaag de dag. Voor KTF is dit echter niet nieuw. ‘Op deze manier de aanschaf van materieel bekijken en de vloot uitbreiden, doen we al vanaf de start. Door de technische kennis en het brede netwerk in de branche is dat ook mogelijk’, vult Tjitske Zuidema aan.

En KTF staat ook op dit gebied niet stil. Anno Zuidema: ‘Momenteel werken we met een partner aan een elektrisch aangedreven kraan, zodat we ook volledig emissie loos kunnen werken. Onze kennis en expertise worden zo steeds verder uitgebreid. En je doet ook nog iets goed voor de wereld.’

Investeringen ondersteunen

Heddi Khatib herkent de trends van elektrificatie en duurzaamheid. ‘Vanuit DLL hebben we de mogelijkheid om investeringen zoals bij KTF te ondersteunen. DLL mag subsidie aanbieden vanuit de European Investment Bank (EIB). Dankzij de overeenkomst tussen de EIB en DLL kunnen we tot €370 miljoen aan kredietfaciliteiten aanbieden voor klimaatbewuste MKB-bedrijven in de Benelux. Een gunstiger tarief voor een financiering is het resultaat.’

Samen vooruitkijken

KTF kijkt graag vooruit en de toekomst biedt voldoende kansen. Met een geweldig team, zowel op kantoor als in de werkplaats en op de machines, en een tomeloze ambitie, lijkt de groei zeker door te zetten. Anno Zuidema houdt de buitenkansjes in de markt in de gaten en Tjitske Zuidema zorgt voor de nuchtere blik. De perfecte mix voor succes!

Blijven samenwerken

En hoe past de samenwerking met DLL daar dan in? ‘Als het aan ons ligt, dan blijven we samenwerken,’ geven Anno en Tjitske aan. ‘Het contact met DLL is goed, er wordt meegedacht in oplossingen en ook de uitdagende vraagstukken worden ingevuld. Daarin merk je dat DLL meer is dan een financieringsmaatschappij. Er is kennis van de markt, de branche en de machines’.

DLL heeft kennis van de markt, de branche en de machines. Eigenlijk is DLL meer dan alleen een financieringsmaatschappij”

Denken in oplossingen

Heddi Khatib bevestigt: ‘Samen met mijn collega’s probeer ik altijd in oplossingen te denken. Doordat we echt weten wat er speelt bij onze partner en in de markt, proberen we de lease zo in te vullen dat het perfect aansluit bij de behoefte. KTF zie ik bijvoorbeeld groeien, dan moet je hen de mogelijke financiële ruimte geven. Dit geeft ze ondernemingsvrijheid. Het maakt me trots op KTF en daarom heb ik veel respect voor deze ondernemers. Ik kijk dan ook graag samen vooruit naar de volgende 15 jaar ondernemerschap en samenwerking!’

Kijk op de website voor alle informatie over Vendor Finance en voor de Fleet Solutions oplossingen van DLL.

Dit artikel is gesponsord door DLL