Robuuste Serie 09 CAN-bus keypads voor het 'zware' werk

Robuuste Serie 09 CAN-bus keypads voor het 'zware' werk
CAN-bus keypads voor het ‘zware’ werk.

In zware bouwmachines en -voertuigen wil je als machinist/bestuurder dag en nacht kunnen rekenen op de bedieningselementen. Met de Serie 09 robuuste CAN-bus keypads komt EAO Benelux BV aan die wens tegemoet. Het is even wennen, maar daarna wil je niet anders meer, zo intuïtief zijn ze gemaakt.

Als directeur van het in Dordrecht gevestigde EAO Benelux liet ook Dave Polman zich verrassen door de zichtbare, kleurrijke manier waarop bij de Serie 09 met de knoppen wordt gewerkt. Ze zijn namelijk een lust voor hand en oog, zo blijkt bij een eerste contact. Draaiende en wanneer nodig knipperende lichtringen rondom de knoppen; met de functionaliteit mee veranderende kleuren en een logische volgorde van bediening.

“Je wordt op een slimme manier door het proces heen geleid,” aldus Dave. “Dat zorgt voor een groot gevoel van veiligheid, omdat je niet meer hoeft te zoeken.” In vaktermen uitgedrukt gaat het om: individuele 4-segmenten en RGB halo ringverlichting met op de knoppen uitwisselbare ISO 7000 symbolen en/of klantspecifieke symbolen met Ledverlichting.

Geavanceerd CAN-bus systeem

Dave is best trots op de Serie 09: “We lopen hier duidelijk mee voorop. Zo is de toevoeging van functional safety steeds meer gevraagd en werken we niet langer met twee stroomdraadjes als aansluiting, maar met een geavanceerd CAN-bus systeem, dat veel meer mogelijkheden tot integratie biedt.”

Hoge mate van betrouwbaarheid

Zo mooi als de keypads zijn uitgevoerd, zo hoogwaardig en geavanceerd is de techniek die er achter schuil gaat. Dave is daar duidelijk over als hij zegt dat deze Serie 09 keypads niet alleen geschikt zijn voor gebruik in de cabine, maar ook robuust genoeg voor inzet buiten in weer en wind. Ook dan bieden ze de noodzakelijke hoge mate van betrouwbaarheid en ‘functional safety’. Dit is cruciaal voor zwaar en groot materieel. Of het nu gaat om bouwmachines en -voertuigen, landbouwmachines of om speciale en commerciële voertuigen van verschillende typen.

Het werken in moeilijke omstandigheden in combinatie met een vaak geringe inbouwdiepte vereist een robuust en compact ontwerp van de keypads. De schakelaars kunnen daarom zeer nauwkeurig worden geconfigureerd, zowel mechanisch als elektronisch. Op deze manier zijn ze in alle omstandigheden geschikt voor de betreffende toepassing. Met hun moderne systeemintegratie voldoen de robuuste CAN-keypads en de CAN-rotary controller van de Serie 09 aan deze vereisten.

Robuust, innovatief ontwerp

De aanpasbare verlichting biedt de gebruiker uitstekende visuele feedback en is gecombineerd met een uniek, eigentijds ontwerp. De tekstplaten kunnen worden gekozen uit de uitgebreide bibliotheek van door de industrie erkende, lasergegraveerde ISO 7000 symbolen. Ook kan de klant zelf aangeleverde grafische afbeeldingen gebruiken. Zo is aan nagenoeg elke specifieke behoefte van eindgebruikers te voldoen.

CAN-bus integratie

De CAN keypads hebben een hoge betrouwbaarheid en zijn ontworpen voor functional safety volgens de EN ISO 13849 PLD en ISO 26262 ASIL B standaarden. Functional Safety betekent dat het systeem controleert of de veiligheid gerelateerde functie(s) naar behoren werkt. Als er een functionele fout optreedt, informeert het systeem de gebruiker onmiddellijk. Dankzij de CAN-bus integratie zijn de keypads intelligent en eenvoudig in een CAN-systeem te integreren. De keypads zijn voorzien van een connector van de Deutsch DT-serie.

Veelheid aan toepassingen CAN-bus keypads

Er is een hele waslijst van machines en voertuigen die baat kunnen hebben bij de robuuste keypads van Serie 09:

  • laders, bulldozers en graafmachines;
  • infravoertuigen en walsen;
  • kranen, kiepertrucks en crawler boormachines;
  • brandweer- en reddingsvoertuigen;
  • veegmachines, schoonmaakvoertuigen en vuilniswagens;
  • sneeuwruimers en pistenbully's;
  • landbouwvoertuigen en -apparatuur.

Fabrikant van Human Machine Interfaces

In ruim zeventig jaar is het van oorsprong Zwitserse familiebedrijf EAO AG uitgegroeid tot één van 's werelds toonaangevende fabrikanten van hoogwaardige drukknoppen, toetsenborden en geavanceerde besturingselementen. En tegenwoordig komen daar complete besturingspanelen en -systemen voor Human Machine Interfaces (HMI) bij. De missie van het bedrijf is helder: “Of HMI-componenten en systemen nu worden gebruikt in offroad of onroad voertuigen in buitenomgevingen of in bestuurderscabines, de focus van EAO producten en oplossingen ligt altijd op betrouwbaarheid, robuuste constructie en configureerbaarheid. Wij willen ervoor zorgen dat de bestuurder te allen tijde volledige controle heeft over het voertuig of de apparatuur.”

Dit artikel is gesponsord door EAO