OilQuick: absolute zekerheid en bewezen kwaliteit in automatisch snelwisselen

OilQuick: absolute zekerheid en bewezen kwaliteit in automatisch snelwisselen
OilQuick is de bewezen standaard in de markt.

Marktleider en de absolute standaard op het gebied van automatisch snelwisselen is het Zweedse OilQuick. Inmiddels heeft men wereldwijd ruim 33.000 units geleverd. Daarmee is dit het meest geavanceerde en doorontwikkelde systeem op de markt.

Dankzij het OilQuick snelwisselsysteem wisselt de machinist vanuit zijn cabine binnen enkele seconden van uitrustingsstuk inclusief het aan- en afkoppelen van de benodigde hydrauliekslangen. Demarec is de officiële en exclusieve importeur in Nederland, direct verbonden aan de OilQuick-fabriek. In Nederland heeft Demarec reeds meer dan honderden OilQuick-snelwisselsystemen voor graafmachines en wielladers geleverd en opgebouwd.

De grootste groep gebruikers zijn nog steeds sloopbedrijven, maar inmiddels worden er ook steeds meer systemen verkocht aan grondverzetbedrijven. Al deze bedrijven kijken dus veel verder dan het initiële prijskaartje, maar zien de aanschaf van OilQuick duidelijk als investering in de toekomst. Want met dit systeem kan een bedrijf geld verdienen, een rendementsverbetering van 30 procent is haalbaar.

Bewezen zekerheid

OilQuick is de bewezen standaard in de markt met als gevolg dat diverse leveranciers inmiddels kopieën van dit origineel op de markt brengen. Steevast gaat dit gepaard met statements als “Het is hetzelfde als OilQuick maar dan goedkoper“ en “Het is 100 procent uitwisselbaar met OilQuick”. Maar daar valt nog wel het één en ander tegen in te brengen. De snelwisselsystemen in kwestie zijn namelijk technisch gezien niet hetzelfde geconstrueerd als het origineel en ook zijn ze van andere materialen gemaakt.

Veel belangrijker nog is dat deze systemen uiterst kort op de markt zijn. Men heeft zich, zeker voor de langere termijn, nog absoluut niet bewezen op het gebied van technische betrouwbaarheid én een betrouwbare partner te zijn bij serviceverlening en ondersteuning. Verkopen kan iedereen, maar juist het pro-actief meedenken met de klant en klaar staan bij eventuele calamiteiten in het veld om kostbare stilstand van machines te minimaliseren. Dát is uiteindelijk de zekerheid die alle bedrijven in onze branche wensen en nodig hebben in hun werkproces. OilQuick en de medewerkers van Demarec hebben bewezen deze te leveren, elke dag opnieuw.

De specialisten van Demarec hebben een ruime ervaring met de opbouw van OQ-snelwisselsystemen en kopplaten alsook de ombouw van bakken en andere uitrustingsstukken. Dit garandeert een uniforme op- of ombouw. Onafhankelijk van machine en uitrustingsstuk. Men heeft slechts te maken met één aanspreekpunt voor advies, opbouw en algehele support. Dit betekent 100 procent zekerheid.

Aansprakelijkheid

Clean System is een gecertificeerd partnerprogramma om OilQuick-gebruikers te beschermen tegen onvoorziene problemen. Feit is dat er momenteel geen standaard voor automatische snelkoppelingen bestaat en dus is er geen universele uitwisselbaarheid van systemen van verschillende leveranciers. Het door elkaar gebruiken van systemen verhoogt beduidend het risico op lekkages, storingen en ongevallen.

Een zeer belangrijk onderwerp bij het uitwisselen van automatische snelwisselsystemen en kopplaten van verschillende merken is het onderwerp ‘aansprakelijkheid’. Er zijn al een aantal concrete situaties bekend waarbij klanten systemen van verschillende leveranciers hebben gemixt. Vervolgens zijn er problemen ontstaan met schade en stilstand van de graafmachine als gevolg. De vraag was en is in dit geval: ‘Welke leverancier kan er aansprakelijk worden gesteld voor deze problemen?’ Vaak kan de klant in deze situatie uiteindelijk opdraaien voor de kosten. Dat is geen goede zaak. Leveranciers moeten hun verantwoordelijkheid kunnen nemen naar hun klanten, maar dan moet wel aantoonbaar zijn bij wie de oorzaak van het probleem ligt.

Bij Clean System waarbij zowel het snelwisselsysteem als de kopplaten van één leverancier zijn is dit duidelijk. Dit geeft rust, betrouwbaarheid en verkleint de kans op faalkosten aanmerkelijk.

Full liner

Van alle spelers in de markt heeft OilQuick het meest uitgebreide leveringsprogramma en staat vooraan bij alle ontwikkelingen op het gebied van automatisch snelwisselen. Het leveringsprogramma omvat allereerst de OQ systemen voor graafmachines van 9 modellen voor machines 2-120 ton. Ook heeft OilQuick een systeem ontwikkeld voor wielladers OQL (4 modellen voor wielladers 5-33 ton). OQ Rail is het systeem dat leverbaar is voor spoorwegmachines. Ook uniek in de markt is het OQC-systeem speciaal voor overslagmachines (2 modellen met hefcapaciteit tot 30 ton).

Rekensom

Uitgangspunt voor het investeren in OilQuick is een rekensom die iedereen kan maken. Stel een machinist wisselt vier keer per dag, of zou dit voor behoud van het materiaal en meer efficiëntie, moeten doen. Dat kost hem steeds een kwartier. Gerekend over 200 werkdagen komt dat neer op 200 uur per jaar. Uitgaande van een uurprijs van 100 euro kost dat 20.000 euro per jaar. Tevens bespaart OilQuick op slangbreuk (ook tijdens het transport). En tot slot staat een machine met OilQuick minder stil en ben je veel flexibeler en efficiënter bij het laden van vrachtwagens. Kortom, een besparing van ruim 20.000 Euro is eenvoudig te realiseren.

Er zijn diverse voorbeelden van bedrijven die hebben geïnvesteerd in OilQuick, die met een kleinere vloot machines dezelfde of nóg grotere hoeveelheid werk kunnen verzetten. En dan gaat het in dit geval over slechts één machine. De eerder genoemde rendementsverbetering van 30 procent is dus geen verkooppraatje maar realiteit.

Dit artikel is gesponsord door Hetnieuwesnelwisselen.nl