Bouwbranche blij en opgelucht over akkoord vroegpensioen zware...
Vakbonden, werkgevers en het kabinet zijn het eens geworden over een vervroegd pensioen voor medewerkers met een zwaar beroep.
Vakbonden, werkgevers en het kabinet zijn het eens geworden over een vervroegd pensioen voor medewerkers met een zwaar beroep.
Om de emissies van bouwmaterieel flink omlaag te brengen wordt in het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) gewerkt aan één aanpak om bouw-, onderhouds- en sloopprojecten schoner uit te voeren. Deze samenwerking tussen marktpartijen en overheid dient een wederzijds belang. De overheid - die het initiatief heeft genomen om de emissies te verlagen - heeft de bedrijven en branches nodig. Omgekeerd hebben marktpartijen - voor het behoud van een eerlijk speelveld - de overheid nodig.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de regeldruk voor mkb-bedrijven laten onderzoeken. Aannemers blijken door het grote aantal wettelijke verplichtingen en de stroom aan nieuwe verplichtingen met moeite het totaal en de samenhang te overzien.
De rijksoverheid werkt aan een algeheel verbod op de inzet van dieselmachines zonder roetfilter in de bebouwde kom. Dit verbod moet al in 2022 ingaan. Op welke manier dit zijn beslag gaat krijgen, 'wordt onderzocht'.
Brancheorganisatie Koninklijke Bouwend Nederland is blij met het akkoord van het kabinet met oppositiepartijen over de stikstofwet. De wet draagt volgens de organisatie bij aan het 'hoognodige' herstel van de natuur en biedt ruimte voor een deel van de bouwactiviteiten.
De intentie om samen een krachtige impuls te geven aan de ontwikkeling van zero emissie-bouwmaterieel was al eerder uitgesproken. Maar nu hebben de 23 infrabouwers en leveranciers van het Emissieloos Netwerk Infra (ENI) ook concrete werkafspraken gemaakt en een onderzoeksprogramma opgesteld.
Op het moment van schrijven van deze column zitten we vóór Prinsjesdag. Die zal dit jaar plaatsvinden zonder alle gebruikelijke pracht en praal. Net zoals we dit jaar alle gebruikelijke dingen anders moeten doen. Ons normale werk doen, maar dan met anderhalve meter afstand.
Bouw- en grondverzetbedrijven kunnen in veel gevallen worden verplicht om hun op diesel draaiende graafmachines en wielladers te vervangen door accu-elektrische modellen. Dieselmachines mogen over het algemeen niet langer binnen worden gebruikt, en niet buiten als 'in de omgeving' ervan mensen moeten werken. Bedrijven hebben een 'inspanningsplicht' om 'waar mogelijk' dieselmachines te vervangen.
CEO Lars Kool van ombouwbedrijf UMS heeft een uitgesproken mening over veilig en onveilig werken met accu-elektrische machines. Op dit moment ontbreekt het volgens hem aan goede regelgeving. In de onderstaande video gaat hij hier nader op in.
De vraag naar accu-elektrisch bouwmaterieel blijft in Nederland toenemen. Bouw- en grondverzetbedrijven krijgen van opdrachtgevers steeds vaker de eis dat emissievrij moet worden gewerkt. Ombouwbedrijven hebben daardoor hun handen vol aan het aanpassen van dieselmachines naar accu-elektrisch. Zij kunnen de vraag nauwelijks aan. Maar is elektrisch werken wel altijd veilig?