BouwMachines 2023: het jaar in 11 testen

BouwMachines 2023: het jaar in 11 testen

Van Zwitsers zakmes tot de comeback van de combiwals. Ook in 2023 heeft Matthijs Verhagen weer een breed scala aan bouwmachines onderworpen aan een test. Bijzondere machines die meestal een positieve indruk achterlieten. Een goed testjaar dus.

Januari: Fuchs

Fuchs MHL340 F FQC: een Zwitsers zakmes

Overslagmachines zijn er in soorten en maten. Toch constateerde Matthijs dat de Fuchs MHL340 F in FQC-uitvoering wel écht een bijzondere machine is. De snelkoppeling in de hoofdgiek maakt het namelijk mogelijk om in een handomdraai te wisselen tussen een zware schrootschaar, overslaggiek met poliepgrijper of de multi-user giek met bakcilinder en sloop-sorteergrijper. Volautomatisch, zonder uit te stappen.
* Lees: Fuchs MHL340 F FQC: Een Zwitsers zakmes >>

Februari: 2 Manitou's

Manitou ULM 412 H en Manitou MLA 5-50H: appels en peren

1 Merk, 2 Machines. In februari zetten we de Manitou ULM 412 H tegenover de MLA 5-50H. Een miniverreiker tegenover een minishovel dus. Dat is toch appels met peren vergelijken? Ja en nee. Want de machines hebben meer overeenkomsten dan je zou vermoeden. Maar ze zijn ook weer verrassend verschillend. Voldoende te kiezen dus.
* Lees:Manitou ULM 412 H en Manitou MLA 5-50H: appels en peren >>

Maart: Hyundai

Hyundai HW150A CR: compacte nieuwkomer

Eind 2021 hadden we het allereerste type uit Hyundai's nieuwste A-serie mobiele graafmachines in een test. Een conventioneel gebouwde machine, al kondigde de fabrikant toen al aan dat ze óók met een compactversie van deze nieuw ontworpen mobiele graafmachines zou komen. Dit jaar stond die ook klaar om te testen. En met de ontwikkeling van de A-serie blijkt Hyundai een grote stap vooruit gezet te hebben.
* Lees:Hyundai HW150A CR: compacte nieuwkomer >>

April: Mecalac

Mecalac E12: Franse alleskunner 

Met de fonkelnieuwe E12 ontwikkelde Mecalac nu ook een versie met volledig elektrische aandrijving. Wij testten de allereerste machine in Nederland. In meerdere opzichten een bijzondere machine. Wat betreft prestaties en bediening heeft Mecalac knap werk geleverd. Een teken ook dat de Fransen elektrificatie serieus nemen.
* Lees:Mecalac E12: Franse alleskunner >>

Mei: Hidromek

Hidromek HMK 150 WR: Turks alternatief

Hidromek ontwikkelt zich razendsnel. Pas 20 jaar bouwt men rupsgraafmachines, en iets recenter zet de Turkse fabrikant ook in op mobiele graafmachines. De HMK 150 WR is de jongste telg van het bedrijf. Op papier past deze compacte 17-tons machine perfect op de Europese markt. Kan de machine met verstelgiek en een Deutz-motor dat ook in onze praktijktest waarmaken?
* Lees:Hidromek HMK 150 WR: Turks alternatief >>

Juni: Liebherr

Liebherr L546: vooral verfijnder

De 16-tons L546 is Liebherrs zwaarste wiellader in het middensegment. Deze nieuwe achtste generatie is vooral te herkennen aan de andere stickers op de motorkap, maar komt wel degelijk ook met een aantal fundamentele technische veranderingen. Er valt echt wat te kiezen.
* Lees:Liebherr L546: vooral verfijnder >>

Juli: Cappellotto

Cappellotto Capbora 3200: krachtige vacuüm grondzuiger is serieus alternatief

De nieuwste aanwinst voor Pepels te Urmond is bijzonder, omdat deze werkt met een vacuümpomp in plaats van met een turbinewiel. En dat is een totaal andere manier van werken. Een heuse alleskunner die vol met techniek zit. Mooie techniek, maar ook dure techniek.
* Lees:Cappellotto Capbora 3200: krachtige vacuüm grondzuiger is serieus alternatief >>

Augustus: Hoeflon

Hoeflon C30E: compact en veelzijdig

De C30E is het vlaggenschip van de Nederlandse fabrikant Hoeflon. Ingevouwen en op smal spoor is de compacthijskraan slechts 1,20 meter breed. Opgesteld ontpopt hij zich tot een serieuze telescoopkraan met 10 ton capaciteit en een haakhoogte van 21 meter met fly-jib. De volledig elektrische aandrijving en de nieuwe Multitool maken hem extreem veelzijdig. Hoe dat werkt, zien we in praktijk.
* Lees:Hoeflon C30E: compact en veelzijdig >>

Oktober: Volvo

Volvo FH Electric vindt zijn weg in zwaar bouwwerk

Volvo heeft met de FH Electric een elektrische truck in huis die gekeurd is tot 50 ton totaalgewicht en daarmee is het bedrijf de concurrentie een slag voor. Dat maakt de Volvo FH Electric momenteel een belangrijk model in het emissieloze segment, dat ook volop zijn weg vindt in het zware bouwwerk.
* Lees:Volvo FH Electric vindt zijn weg in zwaar bouwwerk >>

November: Sennebogen

Sennebogen 3.40G: onbekend, maar een klasse apart

Sennebogen bouwt sinds enkele jaren weer overslagverreikers. De combinatie van de centrale telescoopmast en een in hoogte verstelbare cabine maakt de machines uniek. Geen enkele concurrent bouwt zoiets.
* Lees:Sennebogen 3.40G: onbekend, maar een klasse apart >>

December: Bomag

Combiwals is terug: Bomag zet nieuwe ontwikkeling door

De combiwals, die jaren geleden praktisch van het toneel verdween, doet nu voorzichtig weer z’n intrede. Is deze machine het antwoord op de uitdagingen? Alle reden om zo’n machine eens in praktijk te bekijken.
* Lees:Combiwals is terug: Bomag zet nieuwe ontwikkeling door >>