MSO Group werkt met Komatsu PC490HRD-11: sterk karakter verovert de Nederlandse markt

MSO Group werkt met Komatsu PC490HRD-11: sterk karakter verovert de Nederlandse markt

Sinds een aantal jaar kom je de high reach demolition machines van Komatsu regelmatig tegen in Nederland. Een breed inzetbare range sloopkranen die zowel qua formaat als qua prestaties niet te missen zijn. Onlangs mocht de MSO Group als primeur de eerste Komatsu PC490HRD-11 high reach-sloopkraan mét het unieke K100 giekwisselsysteem in ontvangst nemen van importeur BIA Nederland.

Duurzaam en circulair

Door krachten te bundelen in kennis, ervaring en dienstverlening, ontzorgt de MSO Group opdrachtgevers wereldwijd volledig in het slopen en bouwrijp maken van locaties in de industriële en civiele sector. Duurzaamheid en circulariteit spelen daarin een centrale rol. “Wij investeren in technologie en innovatie om bij te dragen aan een duurzame, circulaire economie”, zegt directeur Mels Jongeneel. “In onze sector draait het steeds meer om recycling van vrijgekomen sloopmaterialen en het hoogwaardig en duurzaam terugbrengen van deze materialen in de keten. Daar hoort specialistisch materieel bij. De PC490HRD-11 is hier een mooi voorbeeld van. Door de veelzijdigheid van deze sloopkraan hebben wij minder machines nodig.”

Verwisselbare giek

Eén van de troefkaarten van de PC490HRD-11 is de verwisselbare giek. Hierdoor is de machine eenvoudig te configureren voor wisselende werkeisen, waaronder het werken op hoogte. Het unieke, door Komatsu zelf ontwikkelde K100—giekwisselsysteem maakt het mogelijk om zonder hulp van buitenaf binnen enkele minuten van giek te wisselen. Alle mechanische, elektrische en hydraulische koppelingen worden automatisch uitgevoerd. De machinist hoeft niet langer de cabine te verlaten, maar kan met een overzichtelijk touchscreen-interface het gehele proces vanuit de stoel aansturen.

“Het is niet alleen efficiënter, maar ook een stuk veiliger”, zegt Jongeneel. “Voorheen moest een giekwissel altijd deels handmatig worden gedaan. Vooral het wisselen van de pennen is niet zonder risico’s. Met deze kraan worden zelfs de hydrauliekslangen automatisch gekoppeld en dat is nog nooit eerder gedaan. Op deze manier kunnen we de machine continu gemakkelijk aanpassen aan de voortgang van het project. Dat scheelt veel werk en in sommige gevallen dus zelfs de inzet van een extra machine.”

Op hoogte inzetbaar

De Komatsu PC490HRD-11 is door zijn veelzijdigheid zowel op de grond als op hoogte inzetbaar: een eigenschap die van vitaal belang is voor de MSO Group. Krappe slooplocaties binnen de industriële- en civiele sector vragen om een sterke voorkeur voor één machine die multi-inzetbaar is.
Tot een hoogte van 32 meter kan de PC490HRD-11 werken met uitrustingsstukken tot 2500 kg. Met zwaardere uitrustingsstukken tot 5000 kg kan de machine een maximale werkhoogte van 17,4 meter bereiken. Voor het wisselen van die uitrustingsstukken maakt de MSO Group gebruik van Oil Quick-snelwissels, waarmee alle 25 machines van het bedrijf gefaseerd worden uitgerust.

Ontzorgen

Gerco Versteeg, accountmanager van BIA Nederland, leverde de PC490HRD-11 aan de MSO Group en zag tot zijn tevredenheid dat de machine in juni al zijn eerste klus afrondde. “Ook voor de MSO Group is dit de perfecte machine”, zegt Versteeg. “In de sloop- en recyclingsector draait alles om efficiëntie en voor ons houdt de samenwerking dan ook niet op bij het leveren van een machine. Wij ontzorgen onze klanten van A tot Z.”
Dat ontzorgen doet BIA onder meer met het door Komatsu ontwikkelde Komtrax-systeem. Zowel dealer als eindgebruiker krijgt binnen dit systeem de mogelijkheid belangrijke gegevens van de machine in te zien. “Komtrax is een fleet-managementsysteem dat niet alleen ziet waar de machine zich bevindt, maar ook wanneer en waarvoor hij gebruikt wordt”, zegt Versteeg.
“Het biedt inzicht in de efficiëntie van de manier waarop er met de machine gewerkt wordt. Deze focus op efficiëntie sluit naadloos aan op de filosofie van het K100-giekwisselsysteem, namelijk doorwerken met dezelfde machine met zo min mogelijk tijdsverlies en een zo gunstig mogelijk brandstofverbruik.” Daarnaast geeft Komtrax ook een beter inzicht in de onderhoudsintervallen. “Als een vloeistofniveau te laag is, dan ziet de klant dat meteen, maar wij ook. Zo kunnen we samen uitval door storingen voorkomen.”

Dit artikel is gesponsord door BIA.