BouwMachines jaaroverzicht 2022: onze top 5 van best gelezen artikelen

BouwMachines jaaroverzicht 2022: onze top 5 van best gelezen artikelen

Zo aan het eind van het jaar, is het tijd om terug te blikken. Traditiegetrouw is het ook de tijd van de lijstjes. In deze top 5 onze best gelezen artikelen uit 2022.

‘Elektrische trucks vanaf 2025 goedkoper dan dieseltrucks’

De noodzakelijke energietransitie houdt ook de materieelsector bezig. Een onderzoek van adviesbureau PricewaterhouseCoopers naar de markt voor zero-emissie transport werd om die reden veel gelezen. Volgens de onderzoekers is de TCO (total cost of ownership) van een elektrische truck in 2025 gelijk aan die van een dieseltruck. In de jaren daarna wordt de kilometerkostprijs van een accu-elektrische truck lager zijn dan van een diesel.

Juridisch geschil om Knikmops-importeurschap

Het juridisch conflict tussen de Nederlandse Knikmops-importeur De Schans en de Gebroeders Geens, de Belgische fabrikant van deze machines, hield de materieelsector ook bezig getuige de prominente plek die dit artikel inneemt in onze top 5. Een Belgische rechter zal naar verwachting eerdaags beslissen in dit geschil.


 
 

Na moeilijke fase draait Mourik nu volop met graafmachine op waterstof

Tien maanden na de introductie en na diverse aanpassingen draait de allereerste graafmachine op waterstof naar volle tevredenheid van aannemer Mourik. BouwMachines nam een kijkje bij de machine op het project Sterke Lekdijk en sprak met Harry Brekelmans, hoofd materieel bij Mourik Infra.

Volvo komt met 20-tons elektrische wiellader

De aankondiging dat Volvo en SMT met een volledig accu-elektrische versie van de L120 wiellader komen is goed voor een tweede plaats in onze top 5 van best gelezen artikelen in 2022. SMT meldde al 20 exemplaren in bestelling te hebben voor 2023.

TKD afgelast, bodem 'niet stabiel'

Luttele weken voor de aftrap van TKD 2022, werd duidelijk dat de beurs niet door kon gaan. Bij een laatste inspectie bleek de bodemgesteldheid op de locatie Almeerderstrand niet meer te voldoen aan de veiligheidseisen. Inmiddels is bekend dat de TKD in 2023 terugkeert naar de Nobelhorst in Almere.