IJslands dragracecircuit krijgt strak nieuw wegdek met SmoothRide

IJslands dragracecircuit krijgt strak nieuw wegdek met SmoothRide

Bílaklúbbur Akureyrar, is een van de oudste autoraceclubs van IJsland, in de stad Akureyri gelegen in het noorden. De autoclub bestaat al bijna 50 jaar, is een belangrijk onderdeel van de landelijke raceagenda geworden en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Daarom vonden de eigenaren het noodzakelijk de dragracebaan van 402 meter op te laten knappen. Omdat het nieuwe wegdek zo efficiënt, maar ook zo glad mogelijk moest worden aangebracht, gebruikte de aannemer bij de uitvoering de SmoothRide-oplossing van Topcon Positioning Group.

Akureyri is met een bescheiden inwonertal van 19.000 de op drie na grootste stad in het land. De stad staat bekend om de schitterende natuur, wintersport en walvissen, en om een van de oudste autoraceclubs in IJsland. Bílaklúbbur Akureyrar begon na de oprichting in 1974 met het organiseren van offroad-wedstrijden die in de loop der jaren zijn uitgegroeid tot wat nu Formula Off Road heet. Deze populaire sport, die oorspronkelijk alleen in IJsland werd beoefend, heeft zich nu over de hele wereld verspreid. Tijdens de jaarlijkse autoweek trekken de autoshow, dragraces en modderraces van Bílaklúbbur duizenden bezoekers en dat aantal neemt elk jaar toe. Maar ook buiten de autoweek vinden er veel evenementen en races plaats. De eigenaren wilden dat de wegdekvernieuwing zo efficiënt mogelijk werd uitgevoerd en voor zo min mogelijk verstoringen zou zorgen van het programma.

Volledig glad en egaal

Malbikun Norðurlands ehf, de aannemer die de leiding had over het project, vroeg Topcon Positioning Group om hulp en maakte gebruik van de geavanceerde SmoothRide-oplossing om te garanderen dat de baan volledig glad en egaal zou worden. Toen ze dit project binnenhaalden, wist Malbikun dat ze de meest nauwkeurige apparatuur nodig hadden. Daarom benaderden ze Verkfæri ehf, de lokale Topcon-dealer die verantwoordelijk is voor het SmoothRide-concept in IJsland. 'Met SmoothRide konden we de nauwkeurigste resultaten behalen en bovendien werd ik blij verrast door de gebruiksvriendelijkheid van de technologie,' vertelt Malbikun.

De oplossing is niet alleen supernauwkeurig, het geeft ook een schatting van de benodigde volumes.”

'Het SmoothRide- concept beslaat alles,' legt Oliver Gustáfsson van Verkfæri uit. 'Van scannen en ontwerpen, tot het leggen van het asfalt. Zo konden we het hele project naadloos en zonder problemen uitvoeren. De oplossing is niet alleen supernauwkeurig, het geeft ook een schatting van de benodigde volumes, wat een enorm voordeel betekent bij het bestellen van asfalt en het beheren van het project. We zijn heel blij met de service die Topcon en hun distributeur hebben geboden. En met het eindresultaat.'

Een nauwkeurig ontwerp met hulp van een 3D-scanner

Luca Nocentini, senior specialist 3D-asfalt bij Topcon, kan dat beamen: 'SmoothRide was de beste keuze voor de racebaan van de autoclub van Akureyrar. Door gebruik te maken van de complete oplossing, met scan- en machinebesturingstechnologie, was het mogelijk een nauwkeurig ontwerp van de rechte baan te verkrijgen en om daarmee te bepalen wat er exact moest worden hersteld. De aard van SmoothRide maakt het hele proces eenvoudiger. Eerst wordt de huidige weg gescand door eenvoudig een 3D-scanner achter op de auto te bevestigen. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om het ontwerp te maken dat wordt ingeladen in de freesmachines. Daardoor wordt alleen de noodzakelijke hoeveelheid materiaal verwijderd en kan onnodig werk worden voorkomen. Tot slot legt de asfaltspreidmachine nieuw asfalt van een nauwkeurig bepaalde dikte op de bestaande baan voor een egaal resultaat. De SmoothRide-oplossing voorkomt verspilling, is kosteneffectief en werkt uitzonderlijk snel.'

SmoothRide voorkomt verspilling, is kosteneffectief en werkt uitzonderlijk snel.”

Om strakke verticale controle en precieze begeleiding te kunnen bieden, is het RD-MC-machinebesturingsysteem uitgerust met de toonaangevende sonische tracker van Topcon. Deze fusie van technologie zorgt voor de meest veelzijdige oplossing en omvat ook een GNSS-ontvanger voor positiebepaling. De ingewonnen scandata (= gescande 0-meting + het nieuwe ontwerp) kan in de freesmachine en/ of asfaltspreidmachine worden geladen en daarmee wordt automatisch de desbetreffende machine aangestuurd.

Voordelen voor proces, eindresultaat, kosten en verslaglegging

SmoothRide van Topcon geeft stabiele egaliteit. De technologie biedt een nauwkeurige controle over de dikte. Ook wordt er rekening gehouden met de verschillen in verdichting, waardoor er minder doorgangen nodig zijn. Daarmee worden de kosten verlaagd, wordt het materiaalbeheer verbeterd en lopen de werkzaamheden op schema.

De betrouwbare gegevens die worden verzameld, zijn ook van groot belang voor de klant, omdat daarmee een nauwkeurige offerte bij aannemers kan worden aangevraagd, waardoor tijd kan worden bespaard, de kosten kunnen worden verlaagd en de veiligheid kan worden vergroot.

Klaar om te racen

De voorzitter van de autoclub van Akureyri, Einar Gunnlaugsson, is dat ook enorm blij met het resultaat. 'Onze nieuwe dragracebaan is egaler en veiliger dan ooit,' vertelt hij. 'Niet alleen zijn de prestaties van de coureurs erop vooruit gegaan, maar ook de veiligheid. We twijfelen er niet aan dat de nieuwe baan ons aanzien binnen de race-industrie verder zal vergroten en dat onze eersteklas races in deze mooie omgeving nog meer mensen zullen trekken.'

Ga voor meer informatie over de SmoothRide-technologie van Topcon naar: https://www.topconpositioning.com/smoothride.

Dit is een partnerartikel van Topcon – bekijk meer artikelen in het partnerdossier.

Dit artikel is gesponsord door Topcon.