Engcon demonstreert nieuwe snelwissel op Matexpo

Engcon demonstreert nieuwe snelwissel op Matexpo
Met de komst van de automatische snelwissel S40 bestrijkt Engcon alle machines van twee tot veertig ton.

Nu de wereld langzaam van het slot gaat, staan fabrikanten in de bouwsector te trappelen om hun nieuwe producten te demonstreren. Engcon, de Zweedse producent van draaikantelstukken, kijkt reikhalzend uit naar de Matexpo, van 8 tot en met 12 september in Kortrijk, België.

‘We hadden allerlei plannen voor de TKD maar die ging, net als vorig jaar, niet door vanwege de coronabeperkingen’, zegt Mascha Verweij van Engcon. ‘Daarom richten we ons nu op de Matexpo, want we willen bijvoorbeeld heel graag onze nieuwe S40 automatische snelwissel tonen, in combinatie met ons vernieuwde EC206 draaikantelstuk.’

Onlangs presenteerde het bedrijf de S40 automatische snelwissel. Voorheen was het aan- en afkoppelen van hydraulische werktuigen voorbehouden aan machines vanaf zes ton, maar met de komst van de S40 bestrijkt Engcon alle machines van twee tot veertig ton. ‘We merken dat er steeds meer vraag is naar draaikantelstukken voor het compacte segment.’

Tekst gaat verder onder de foto

Tegelijkertijd heeft Engcon ook het EC206 draaikantelstuk vernieuwd met een nieuwe bovenaansluiting. Daarmee is het draaikantelstuk compatibel met het automatische snelwisselsysteem van Engcon. Hierdoor wordt het automatisch aan- en afkoppelen van het draaikantelstuk nu ook beschikbaar voor machines in de klasse van vier tot zes ton.

Efficiënter door snelwissel

De toepassingen van draaikantelstukken voor kleinere machines past in de filosofie van Engcon dat graafmachines efficiënter gebruikt kunnen worden. De oplopende levertijd van nieuwe graafmachines stimuleert ook de behoefte om bestaande graafmachines multifunctioneler te kunnen inzetten; de traditionele kraan wordt steeds meer een gereedschapsdrager. Met behulp van draaikantelstukken is minder ander materieel nodig. Trilplaten, palletvorken, bezems, etcetera, kunnen allemaal in een handomdraai worden aangekoppeld.

Uitdaging

‘Ook voor kleinere graafmachines is er dus de duidelijk toenemende vraag naar de mogelijkheid om hydraulische uitrustingsstukken aan te sluiten zonder de cabine te verlaten. De uitdaging was om onze innovatieve en beproefde technische oplossingen in de relatief kleine snelwisselbehuizing plaats te geven, maar uiteindelijk hebben we dit op een goede manier kunnen oplossen’, vertelt Fredrik Jonsson, hoofd R&D bij Engcon Group.

Tekst gaat verder onder de foto

Zoals eerder al gold bij de grotere draaikantelstukken is ook voor de nieuwe S40 gronddruk nodig om de werktuigvergrendeling onder het draaikantelstuk te kunnen openen. Ingebouwde sensoren detecteren wanneer de bakassen in de juiste positie staan en als er iets niet in orde is, waarschuwt het systeem met geluids- en lichtsignalen, zowel in de cabine als buiten de machine.

‘We merken duidelijk dat de veiligheid inzake graafmachines steeds hoger op de agenda komt te staan, en dan vooral het probleem met bakken die losschieten vanwege onjuiste hantering. Met onze machine- en tiltrotatorsnelwissels en ons intelligente vergrendelingssysteem QSC worden deze risico’s geminimaliseerd’, zegt Fredrik Jonsson.

Koppeling

EC-Oil (automatische koppeling van hydrauliek, elektriciteit en centrale smering) wordt standaard meegeleverd bij gelijktijdige aanschaf van een snelwissel, draaikantelstuk en DC2-besturingssysteem. Optioneel is de gronddrukfunctie ook verkrijgbaar voor de machinesnelwissel, evenals een bijkomende vergrendelingsfunctie. Deze laatste zorgt ervoor dat de zwenkfunctie van de machine wordt geblokkeerd als het uitrustingsstuk verkeerd is aangesloten.

Matexpo

Wie de nieuwe innovaties met eigen ogen wil zien, is welkom op stand 227 op de Matexpo. Engcon heeft daar een simulatoropstelling om zelf het automatisch aan- en afkoppelen te proberen. Ook is er de mogelijkheid om proportionele DC2-besturing met Engcon-joysticks uit te proberen in een simulatoropstelling.

Dit artikel is gesponsord door Engcon.