JCB biedt compacte machines met onklopbare eigenschappen

JCB biedt compacte machines met onklopbare eigenschappen

Wie denkt dat graafmachines altijd groot in omvang moeten zijn, heeft het natuurlijk bij het verkeerde eind. De kracht van mini- of midigravers wordt nog vaak flink onderschat. JCB zet de eigenschappen nog eens op een rij.

JCB biedt compacte machines met onklopbare eigenschappen

JCB beschikt over een uitgebreid assortiment mini- en midigravers van 0,8 tot 10 ton. Er is een ruime keuze tussen modellen met een conventionele zwenkstraal en binnendraaiers. Een binnendraaier laat toe om gemakkelijk en veilig te manoeuvreren tussen de werkzaamheden. Een conventionele zwenkstraal zorgt dan weer voor meer stabiliteit en hefvermogen.

Typerend voor de volledige reeks mini- en midigravers is de erg ruime en gebruiksvriendelijke cabine die een goed zicht biedt op de omgeving en de werkzaamheden. De meeste modellen beschikken over elektro-proportionele circuits die het mogelijk maken om tot 10 hulpstukken vooraf in te stellen.

Geschikt voor een ruim publiek

Met het assortiment mini- en midigravers richt JCB zich tot een ruim publiek. Dergelijke machines zijn immers interessant voor verhuurbedrijven die hoofdzakelijk machines verhuren, maar ook grote aannemers, sloopbedrijven, verhuurders met machinisten en grondverzetbedrijven hebben reeds compacte varianten toegevoegd aan hun machinepark.

Nieuwe Stage V motoren

Recentelijk introduceerde JCB enkele nieuwe modellen binnen haar gamma minigravers. De 35Z-1 en 36C-1 verruimen het aanbod binnen de 3.5 ton modellen. De 50Z-2, 56Z-2 en 60C-2 zijn dan weer nieuwe toppers in het 4 tot 6 ton assortiment. Alle modellen beschikken over een Stage V dieselmotor. De machines hebben geen elektronische controle van de motor, nabehandeling van de uitlaatgassen of EGR nodig. Verder hebben ze een volledig stalen beplating en kunnen ze dus zeker tegen een stootje.

Waarschuwingssysteem

Veiligheid blijft een topprioriteit. Bij de nieuwe Stage V modellen heeft men dit dan ook overtroefd. De machines zijn uitgerust met een nieuw waarschuwingssysteem voor overbelasting bij hijswerkzaamheden dat je kan raadplegen via het kleurendisplay in de cabine. Verder zijn ze uitgerust met super heldere led-werklampen inclusief standaard follow-me-home verlichting.

Elektrische versie wint aan populariteit

Innovatie is de sleutel tot succes. Ook al zijn de nieuwe Stage V dieselmotoren een stuk zuiniger dan hun voorgangers, de vraag naar emissievrije alternatieven blijft aan een snel tempo toenemen. Ook hierbij schakelde JCB snel. De elektrisch aangedreven 19C-1E heeft geen schadelijke uitstoot en is daardoor ideaal voor werken binnen, ondergronds en in gevoelige afgesloten omgevingen. Het was de allereerste volledig elektrische minigraafmachine in de markt die af fabriek wordt gebouwd en geleverd.

Met de JCB 19C-1E kan er overal en altijd autonoom gewerkt worden dankzij de snellaadfunctie. Er is voldoende accucapaciteit om de hele dag op één lading te werken. Deze machine is voorlopig enkel verkrijgbaar met een canopy maar zal spoedig ook aangeboden worden met een volledig gesloten cabine inclusief verwarming.

Positieve feedback from the field

Klanten zijn tevreden over de prestaties van de JCB minigravers. Vooral de 19C-1E behaalt topscores. Machinisten vinden het een aangename machine om mee te werken. Hij produceert zo goed als geen trillingen en er is geen geluid van een dieselmotor te horen. Ook de opdrachtgevers zien de machine graag de bouwplaats opkomen. De machine heeft geen uitstoot meer wat het milieu alleen maar ten goede komt. Verder draagt hij bij aan het terugdringen van geluidsoverlast op de sites zodat de omgeving minder last heeft van de werkzaamheden.

Wereldwijde verkoop en service

JCB is een wereldwijde speler en is actief op 6 continenten. Hun producten worden in meer dan 150 landen verkocht via een uitgebreid netwerk van maar liefst 2.000 dealers. JCB BeNe is de importeur van machines van het merk JCB in België en Nederland. Het is tevens de enige importeur die al bijna 60 jaar hetzelfde handelsmerk vertegenwoordigd. Aan kennis en ervaring dus geen gebrek. Het netwerk is verspreid over de hele regio. Men kan in de directe omgeving altijd wel ergens terecht voor service en/of onderhoud. In Nederland en België bestaat het netwerk uit 11 full-line partners, 35 servicepartners en een 60-tal servicepunten.

Dit artikel is gesponsord door JCB.