Koelvloeistoffen verkeerd begrepen in cruciale rol motoronderhoud

Koelvloeistoffen verkeerd begrepen in cruciale rol motoronderhoud
Vaak treden problemen met koelsystemen langzaam op, zonder dat er aan de buitenkant iets opvalt.

Het is al lang bekend dat het gebruik van smeermiddelen volgens de juiste specificaties van de OEM, een motor beschermt tijdens en na de garantie, waardoor onverwachte reparatiekosten en dure stilstand worden bespaard. Uit onderzoek blijkt echter dat maar liefst 40 procent van de problemen met zware motoren te maken heeft met het koelsysteem, niet met de motor zelf.

Koelvloeistoffen worden al lang verkeerd begrepen in de cruciale rol die ze spelen bij het motoronderhoud. Vaak treden problemen met koelsystemen langzaam op, zonder dat er aan de buitenkant iets opvalt. Totdat het te laat is.  Hoewel er voor koelmiddelen minder goedkeuringen en specificaties zijn dan voor smeermiddelen bestaat er over de keuze van het juiste koelmiddel vaak onduidelijkheid.

Juiste keuze

Een verkeerde keuze kan verstrekkende gevolgen hebben, daarom is het erg belangrijk op de hoogte te blijven. Om u bij de juiste keuze te helpen heeft Valvoline een gratis gids voor koelvloeistoffen gemaakt. In deze overzichtelijke gids worden de meest gestelde vragen beantwoord die betrekking hebben op de selectie en toepassing, het belang van bijvullen, het mengen van koelvloeistoffen en de juiste analyse.

De belangrijkste rol van een koelvloeistof is natuurlijk om een ​​motor koel te houden. Er wordt echter meer van gevraagd dan deze taak alleen. Een koelvloeistof is bovendien vereist voor bescherming - tegen corrosie, cavitatie en pitting. Om dit te bereiken, moet de koelvloeistof stabiel zijn. Deze stabiliteit kan na verloop van tijd en bij gebruik afnemen. Als de koelvloeistof niet correct is bijgevuld, kunnen bovendien calcium en magnesium in het koelsysteem terechtkomen. Dit kan leiden tot vervuiling, wat resulteert in hogere temperaturen en een vermindering van de capaciteiten van zowel de koelvloeistof als de motor. Om de stabiliteit te garanderen, is het daarom belangrijk om regelmatig de kwaliteit ervan te controleren.

Vloeistofanalyse is cruciaal

Valvoline erkent de groeiende behoefte om alle motorvloeistoffen te testen, analyseren en bewaken. Waar andere aanbieders zich veelal beperken tot het controleren van de kwaliteit van de smeerolie, analyseert het bedrijf zowel smeerolie, smeervet als koelvloeistof voor alle soorten machines. Een volledige healthcheck. Dit geeft de gebruiker de grootst mogelijke zekerheid voor zijn machine: de kans op stilstand en daarmee hoge (onderhouds- en reparatie) kosten worden tot een minimum beperkt en de productiviteit blijft optimaal.

Eenvoud en bedieningsgemak staan ​​voorop bij zo'n healthcheck. De set bevat een pomp en slang voor eenvoudige bemonstering. Na het nemen van de monsters verstuurt u deze eenvoudig per post naar het laboratorium, waar ze direct na ontvangst worden geanalyseerd. Zodra de resultaten van de analyses bekend zijn, krijgt u hiervan bericht en kun je ze online of via een app inzien. Mocht er actie moeten worden ondernomen, dan hoort u dat van de specialisten van Valvoline. Zij kunnen u gericht adviseren over het juiste gebruik van de verschillende machinevloeistoffen.

Dit artikel is gesponsord door Valvoline.