Foundiz-oprichters lanceren zusterbedrijf Techdiz

De broers Arjen en Patrick van der Schaaf waren met hun bedrijf Foundiz al gevestigde namen in de funderingsbranche. Sinds een paar maanden is er een zusterbedrijf: Techdiz, dat zich specialiseert in onderhoud, revisie en modificaties van funderingsmachines. “Wij zijn niet merkgebonden en kunnen alles beetpakken.”

De twee broers vormen samen met mede-eigenaar André Haarselhorst de directie van het nieuwe bedrijf, dat een logische uitbreiding is van de werkzaamheden van Foundiz.

“Foundiz deed naast verkoop ook al service en reparatie van machines, maar om nog beter te kunnen inspelen op de markt hebben we een nieuw bedrijf opgericht dat naast Foundiz kan opereren”, zegt Patrick van der Schaaf. “Techdiz draagt zorg voor reguliere service, repareert, reviseert en voert complete machinemodificaties uit.”

Funderingsmachines

Service en reparaties kunnen worden uitgevoerd op locatie of in de werkplaats in Alphen. Naast deze werkzaamheden stelt Techdiz ook nieuwe funderingsmachines in bedrijf die door Foundiz worden verkocht. Onder funderingsmachines verstaat het bedrijf:

  • hei- en boorkranen;
  • hydraulische hei- en trilblokken;
  • damwanddrukmachines;
  • vibroflots;
  • boormotoren;
  • groutpompen;
  • power packs;
  • hijskranen.

Ombouwen

Een belangrijk deel van de expertise van Techdiz omvat de mogelijkheden voor modificatie van bestaande funderingsmachines. “Wij zijn momenteel bezig een 35 tons rupskraan om te bouwen tot een funderingsmachine”, zegt Van der Schaaf.

“Het volledige hydraulische systeem én de elektronica moeten worden aangepast zodat deze graafmachine straks een trilblok kan aandrijven. Maar om de machine als nieuw af te leveren hebben we ook het rijwerk gereviseerd, inclusief de rollen en rupskettingen. Het is daarmee een compleet andere machine geworden.”

Techniz

Voor een klant in Oost Europa werd een standaard hydraulisch power pack omgebouwd om hiermee een specifieke heihamer aan te drijven. Daarvoor moest niet alleen het hydraulisch systeem, maar ook de elektrische aansturing worden aangepast. Ook werd er extra koeling ingebouwd ten behoeve van het werken in een warm landklimaat.

“Sommige funderingsprojecten vragen nu eenmaal om specifieke aanpassingen of opties aan de funderingsmachines. Het is in alle gevallen maatwerk, maar in principe is alles mogelijk. Wij zijn niet merkgebonden en kunnen alles beetpakken.”

Die aanpak heeft het nieuwe bedrijf inmiddels een flinke klantenkring opgeleverd. “Het zijn vaak contacten die we al via Foundiz hadden, maar er komen ook steeds meer nieuwe klanten bij.”

Sommige funderingsprojecten vragen nu eenmaal om specifieke aanpassingen of opties

Beproefde machines

De verhuurtak van Foundiz, Foundiz Rentals genaamd, levert ook werk op voor Techdiz. De huurvloot moet natuurlijk onderhouden worden.  Maar ook vanuit de markt dienen zich soms specialistische wensen aan. “Een belangrijk deel van ons werk zit in het vervangen van oude motoren door nieuwe, schonere motoren. De steeds strengere emissie-eisen vragen daarom”, zegt Patrick van der Schaaf.

Woestijn

“Maar er zijn ook oudere machines die gewoon in bedrijf blijven. We hebben bijvoorbeeld buitenlandse klanten die in gebieden werken, waar de emissie-eisen vaak minder streng zijn en daar kunnen wat oudere machines nog worden ingezet. Sterker nog: in veel gevallen hebben die machines juist de voorkeur boven moderne, nieuwe apparatuur. Denk aan grootschalige klussen in het Midden-Oosten. In de woestijn is het prettig om met machines te werken die zo eenvoudig mogelijk zijn. Reserve-onderdelen zijn daar moeilijk te krijgen en het duurt vaak te lang om ze vanuit Europa te laten komen.”

“Minder elektronica betekent bovendien minder storingsgevoeligheid. Ook is er niet overal AdBlue te krijgen. In deze situaties genieten de wat oudere dieselmotoren de voorkeur. Desondanks zetten we onverminderd hoog in op schonere motoren met minder uitstoot. Wij houden alle funderingsmachines, nieuw of oud in topconditie, zodat ze nog jarenlang  prima schoon en veilig werk kunnen leveren.”

Dit artikel is gesponsord door Foundiz.

Dit vind je misschien ook interessant