Katja van Roosmalen
Freelance redacteur
Freelance redacteur
TNO maakte in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een schatting van de ingroei van schone en emissieloze mobiele werktuigen in de bouwsector. Het rapport moet inzicht geven in het effect van de door de overheid ingezette beleidsmaatregelen (Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB), Specifieke uitkering Schoon en Emissieloos Bouwen medeoverheden (SPUK SEB), de Routekaart SEB en het Convenant SEB).
Op uitnodiging van De Groene Koers ging staatssecretaris Chris Jansen, Ministerie Infrastructuur en Waterstaat, afgelopen februari in gesprek over het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) met brancheorganisaties, opdrachtgevers en opdrachtnemers. "Zonder duurzame uitvraag valt de hele keten stil en ontbreekt er investeringsperspectief."
Opdrachtgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om uitvraag naar emissieloos materieel. Duidelijk, consequent, reëel en voor een eerlijke prijs zijn de uitgangspunten die de markt verwacht, maar te weinig ziet. De gemeente Arnhem neemt de volgende stap .
Drie jaar werkten lang werkten zeven aannemers, twee kennisinstellingen en Staad samen in het consortium De Bouwplaats van Morgen. Met als doel kennis opdoen over de inzet van elektrische graafmachines uit het zware segment. Op 12 september presenteerden zij hun bevindingen in Veghel, waarbij veel aandacht was voor de laadkosten.
Alle aspecten van de 'bouweconomie 2030' komen samen in de versterking en herinrichting van de Rijnkade in Arnhem. Meerdere doelen komen samen. Zoals emissievrij werken op de bouwlocatie, circulair gebruik van materialen, integreren van meer groen én het beperken van overlast voor omwonenden. Hoe de opdrachtgevers (Waterschap Rijn en IJssel en Gemeente Arnhem) en Bouwcombinatie Samen (Van der Ven, Ballast Nedam en Hakkers) middels een duurzame bouwplaats en bouwlogistiek de CO2-uitstoot met 1,45 miljoen kg reduceren.
Om de emissies van bouwmaterieel flink omlaag te brengen wordt in het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) gewerkt aan één aanpak om bouw-, onderhouds- en sloopprojecten schoner uit te voeren. Deze samenwerking tussen marktpartijen en overheid dient een wederzijds belang. De overheid - die het initiatief heeft genomen om de emissies te verlagen - heeft de bedrijven en branches nodig. Omgekeerd hebben marktpartijen - voor het behoud van een eerlijk speelveld - de overheid nodig.
Wat betekent de transitie naar een uitstootvrije stadslogistiek voor ondernemers in de bouw- en infrasector? Dat lijkt erg lokaal bepaald.
Kunnen we als bouw-, infra- en groensector iets leren van de energietransitie in andere sectoren, zoals het personenvervoer?
Met vereende kracht besloten Schot Infra, Schadenberg Groep en Floris Infra vorig jaar een 'flexibele elektrische schil' aan hun bedrijven toe te voegen. In Groene BouwKracht brengen de bedrijven hun elektrische materieel onder, maar ook collega-bedrijven kunnen hier emissievrij materieel huren. "We wilden namelijk niet langer wachten op de politiek of opdrachtgevers, maar het zelf gewoon doen", licht Gerben Floris deze beslissing toe.
Het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) zal een flinke impact hebben op de bouw-, groen- en infrasector. Zeker omdat het breed gedragen wordt. Ruim 45 partijen - overheden, opdrachtgevers, bedrijven en brancheorganisaties - ondertekenden op 30 oktober het convenant.