Brugdeel bij Lochem valt uit takels: 2 doden en gewonden

Brugdeel bij Lochem valt uit takels: 2 doden en gewonden
foto: ANP / LUCIANO DE GRAAF

Een deel van een brug in aanbouw in Lochem (Gelderland) is ingestort. Hierbij zijn twee dodelijke slachtoffers gevallen.

Twee anderen raakten gewond. Zij verkeren volgens de veiligheidsregio niet in levensgevaar. Beide dodelijke slachtoffers zijn geborgen. Het heeft er de schijn van dat een boog die door een kraan omhoog werd getakeld is losgeraakt en naar beneden op een stellage is gevallen. Twee mensen die daar op die bouwtoren stonden, kwamen om het leven. Maar wat er precies is gebeurd en hoe het zover heeft kunnen komen is nog onderwerp van onderzoek, dat nog enige tijd in beslag gaat nemen.

Slingerende boog

BAM is de aannemer bij de brug in aanbouw. De nieuwe Nettelhorsterbrug komt over het Twentekanaal en deze woensdag zou de bouwer op de kade de brug in elkaar zetten. Het ging daarbij om de grootste delen van de brug, de liggers en de bogen. Op het bouwterrein zijn twee Belgische kraanbedrijven betrokken bij de bouw: Aertssen Kranen en Michielsens. Op de foto is te zien dat bij de kraan van het laatstgenoemde bedrijf de kabels los hangen.

"Er is een boog die omhoog gehesen wordt, uit de stroppen gevallen en omgedraaid. Die is 25-30 meter naar beneden gevallen.", legt Max Schurink, projectleider van de provincie Gelderland, uit bij Omroep Gelderland. "Bij een hijskraan brak de boog af en die brugboog stortte naar beneden via een stellage waar mensen op stonden", is de aanvullende beschrijving van verslaggever Melanie Lokate van dezelfde omroep.

Wat er precies is gebeurd en hoe het zover heeft kunnen komen is nog onderwerp van onderzoek, dat nog enige tijd in beslag gaat nemen

Een verslaggever van de regionale krant de Stentor, Nieke Hoitink, was bij de bouwplaats aanwezig toen het mis ging. "De boog hing de hele ochtend in de takels. Ineens klonk een enorme knal. De hele boog begon te slingeren. Toen viel de hele boel naar beneden. We zagen twee bouwvakkers naar beneden vallen", zegt zij op de website van de krant.

BAM kan nog niet ingaan op de situatie. Zowel over het aantal slachtoffers als de oorzaak van het ernstige incident laat het bouwbedrijf zich nog niet uit.

Crisisteam

De provincie Gelderland zet een crisisteam op naar aanleiding van de deels ingestorte brug in Lochem. De provincie is opdrachtgever van de bouw van de brug. Een woordvoerster van de provincie spreekt van "een vreselijk drama".

Gelderland moet volgens haar "in de rol van opdrachtgever de komende tijd een aantal dingen organiseren". Te denken valt aan verkeersomleidingen. De woordvoerster benadrukt wel dat de aandacht in eerste instantie uitgaat naar de slachtoffers.

Nieuwe brug

De Nettelhorsterbrug wordt bijna 140 meter lang, 25 meter hoog en 12,5 meter breed. Vanwege de grootte kan de brug niet in zijn geheel worden vervoerd: de sluis bij Eefde is te smal en de bruggen op het Twentekanaal zijn te laag. Vorige week kwamen de eerste delen van de brug aan in het Gelderse plaatsje.

Van februari tot en met mei last BAM de brugdelen in elkaar op een groot bouwterrein naast het kanaal. Het kunstwerk moet op veertien tijdelijke steunpunten komen te staan. Vandaag zouden de liggers en bogen de lucht in worden gehesen en aan elkaar worden vastgemaakt.

Eerder zei de bouwer al tegen de Stentor dat vanwege de harde wind het hoogste punt van de brug niet bereikt kon worden.