Overzichtelijke bediening in de cabine met keypads

Overzichtelijke bediening in de cabine met keypads

Landbouwvoertuigen, grondverzetmachines en andere specialistische zware voertuigen in de bouw- en infrasector worden steeds geavanceerder. Voor gebruikers is het van essentieel belang dat de bediening duidelijk en overzichtelijk blijft. EAO heeft hiervoor een oplossing: modulaire, multifunctionele en programmeerbare keypads voor gebruik in de cabine.

De duurzame keypads van EAO kunnen geconfigureerd worden voor verlichting en de communicatie-interface. Ze kunnen worden uitgerust met standaard of klantspecifieke uitwisselbare symbolen. Zo is er voor elke toepassing een keypad te bedenken die bijdraagt aan de overzichtelijkheid, betrouwbaarheid én veiligheid in de cabine.

Dynamisch

Het Zwitserse familiebedrijf EAO is marktleider op het gebied van schakelaars, toetsenborden en multifunctionele bedieningselementen. Een dynamisch werkveld, stelt EAO-directeur Dave Polman. “De bouw- en infrasector is voortdurend in ontwikkeling en dat zie je terug aan het toenemend aantal grote en specialistische machines. Die machines zitten vol met digitale techniek en een tablet in de cabine is allang geen bijzonderheid meer. Er zijn echter toepassingen waarbij een fysieke, mechanische schakelaar de voorkeur heeft boven digitale bediening."

In één oogopslag

Directe bediening met goede tactiele en visuele feedback -zonder door een menu te hoeven scrollen- maakt de serie 09 indoor keypads van EAO zeer geschikt voor vele toepassingen. Polman: "Denk aan de bediening van koplampen, parkeer- en stadslicht en alarmlichten, maar ook aan ruitenwassystemen en airconditionings. Daarnaast is bij de besturing van aanbouwapparatuur, zoals borstels, een maaiarm, pompen of hydrauliek, een fysieke schakelaar te verkiezen boven een digitale weergave op een scherm. De gebruiker moet in één oogopslag kunnen zien of de toepassing in- of uitgeschakeld is. Dat gaat met een EAO keypad gewoon beter.”

Machines zitten vol met digitale techniek en een tablet in de cabine is allang geen bijzonderheid meer. Er zijn echter toepassingen waarbij een fysieke, mechanische schakelaar de voorkeur heeft boven digitale bediening”

Unieke symbolen

De gebruiker kan kiezen uit standaard symbolen uit het ISO 7000-assortiment, maar de knoppen ook laten voorzien van unieke symbolen. Zo is er voor elke situatie een duidelijk keypad te configureren. Ook de weergave is naar eigen smaak uit te voeren: EAO kan de keypads voorzien van ring- of symboolverlichting in verschillende varianten. Bovendien zijn de modules met elkaar te combineren en is er door een beperkte inbouwdiepte van de modules op vrijwel elke plek een oplossing te realiseren.

CAN-bus aansluiting

“Er is keuze tussen een CAN-bus aansluiting of een conventionele bedrading”, zegt Polman. Bij het eerste type aansluiting zijn de modules programmeerbaar. Dat biedt grote voordelen: bij het aan- of afkoppelen van aanbouwdelen op een machine -of dat nu een grote graafmachine is of een compacte werktuigdrager- kunnen de knoppen zo geprogrammeerd worden dat de gebruiker de volgorde van de handelingen kan aflezen aan de knoppen. “Zo weet de gebruiker zeker dat hij geen stappen in het proces heeft overgeslagen.”

Betrouwbaarheid

De keypads van EAO zijn gespecificeerd volgens de IATF 16949-standaard en voldoen aan de IK07-norm. Deze wereldwijde kwaliteitsstandaard voor de automotive sector garandeert dat de keypads tegen een stootje kunnen. “Deze in-cabin keypads zijn speciaal ontwikkeld voor indoorgebruik en daardoor lichter en iets compacter dan onze productlijn voor outdoortoepassingen, maar we hebben het natuurlijk nog steeds over gebruik in zware omstandigheden”, zegt Polman. “Betrouwbaarheid is daarom een speerpunt geweest in de ontwikkeling van deze keypads.”

Dit artikel is gesponsord door EAO.