Corona-crisis: Hitachi houdt fabrieken in Nederland vooralsnog open

Menig bouwmachinefabrikant in Europa heeft als gevolg van het Corona-virus inmiddels de poorten voor bepaalde tijd gesloten. De Hitachi fabrieken in Amsterdam en Oosterhout draaien vooralsnog door.
Delen:

Ondernemen tijdens Corona

Het Corona-virus houdt iedereen in de greep. Maar de business gaat door. Hoe speel je in op deze ongekende situatie? In deze serie laten we ondernemers aan het woord over de oplossingen die zij bedenken en de creativiteit die loskomt binnen hun organisaties.

JCB, Wacker Neuson, CNH Industrial, Manitou; deze fabrikanten van bouwmaterieel kondigden in de afgelopen dagen al aan hun productielocaties voor bepaalde tijd te sluiten. Ook truckfabrikanten sloten massaal hun fabrieken. De fabrikanten kampen met een haperende onderdelenvoorziening en willen hun personeel beschermen tegen het Corona-virus. JCB stelde ook nog expliciet dat de vraag naar machines als gevolg van de pandemie drastisch is gekelderd.

Hitachi houdt de fabrieken in Nederland vooralsnog open, maar houdt er wel rekening mee dat de productie moet worden teruggeschroefd als gevolg van een verminderende vraag. De productielocaties in Nederland ervaren nog niet dat de onderdelenvoorziening stokt, dus kunnen voorlopig door. In de fabrieken wordt streng toegezien op het naleven van de hygiëneregels. Medewerkers moeten ook hier voldoende afstand houden van elkaar.

Bestellingen worden vooruitgeschoven

Ook voor Hitachi Construction Machinery (Europe) zijn de gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus vanzelfsprekend voelbaar. De top van het Hitachi-concern overlegt vrijwel dagelijks over ‘hoe verder’. Daarbij wordt ook het sentiment bij de Europese dealers gepeild. Dealers in heel Europa zijn terughoudend in het doen van hun bestellingen. Deze worden vooruitgeschoven.

Gijs van Heertum, vanaf 1 april a.s. directeur bij Hitachi Nederland.
Gijs van Heertum, vanaf 1 april a.s. directeur bij Hitachi Nederland.

‘Hopelijk geen harde lockdown’

Gijs van Heertum, sinds oktober 2018 adjunct-directeur bij Hitachi Construction Machinery Nederland, spreekt de hoop uit dat de maatregelen die tot op heden door de overheid zijn genomen, afdoende zullen zijn. ‘Een harde lockdown heeft vergaande gevolgen’, vreest Van Heertum, die per 1 april a.s. Pieter Weerts opvolgt als directeur.

Het niet doorgaan van de TKD noemt hij een logische keuze. ‘Importeurs in Nederland gaan een uitdagend half jaar tegemoet. Ook gezien de kosten die voor zo’n beurs gemaakt moeten worden, is het beter om de TKD met een jaar uit te stellen.’