Nieuwe Topcon-technologie voor BIM op Intergeo

Nieuwe Topcon-technologie voor BIM op Intergeo

Topcon Positioning Group presenteert oplossingen voor de verticale bouw tijdens de vakbeurs Intergeo 2019. Het aanbod omvat nu ook de nieuwe scannende robotic total station met een innovatieve workflow voor verificatie van constructies, een nieuw instrument voor digitale bouwmaatvoering in 3D en een HUD-bril voor total stations. Ook zijn de software en het veldboek, waarmee de functionaliteit voor vele BIM-toepassingen en -integraties wordt vergroot, verbeterd.

'Doordat onze steden blijven groeien en de bevolking blijft toenemen, blijft de behoefte aan hoogbouw gestaag stijgen', zegt Ian Stilgoe, vicepresident Geopositioning Europe van Topcon Positioning Group.

'We moeten voortdurend nieuwe technologie blijven ontwikkelen, waarmee het bouwproces kan worden versneld en waarmee productiviteitsgroei kan worden behaald. Snel bouwen is een prioriteit, maar het is net zo belangrijk om op de juiste manier te bouwen en dure herstelwerkzaamheden te voorkomen. Met onze oplossingen voor verificatie van constructies en digitale bouwmaatvoering kunnen aannemers gebruikmaken van nieuwe mogelijkheden om de realiteit vast te leggen en analyses direct op locatie uit te voeren. Zo kan worden gegarandeerd en gedocumenteerd dat het project volgens het BIM-model en dimensionaal nauwkeurig wordt uitgevoerd.'

Bouwmaatvoering

'De GTL-1000, een unieke combinatie van een 3D-scanner en een geïntegreerd total station, is een uitstekend voorbeeld van een transformatieve Topcon-oplossing voor het bouwproces', aldus Stilgoe. De oplossing is ontworpen om de workflows voor verificatie van constructies, die eerder dagen in beslag namen, te verkorten tot slechts een paar uur. 'De GTL-1000 stelt samen met de ClearEdge3D Verity-software de nieuwe norm op gebied van versimpelde workflows voor constructieverificatie en biedt professionals een concurrentievoordeel.'

Met de nieuwe software kunnen webrapporten worden gemaakt voor kwaliteitsborging. Deze rapporten zijn online beschikbaar voor alle leden van het projectteam.

Topcon heeft ook een nieuwe toepassing ontwikkeld voor de GLS-2000-scanner. Hiermee, kan de vlakheid van betonnen vloeren worden gemeten en tevens een horizontaalmeting voor vloeren worden geanalyseerd met behulp van ClearEdge3D Rithm voor Navisworks-software. 'De oplossing biedt binnen enkele minuten belangrijke kwaliteitscontrolegegevens, in tegenstelling tot het traditionele proces, dat dagen in beslag neemt', legt Stilgoe uit.

'Met deze geïntegreerde oplossing kunnen bedrijven kosten verlagen en aanpassingen voorkomen door het natte beton te scannen en analyseren. Ze kunnen het beton dan nog aanpassen voordat het is uitgehard. Als onderdeel van de integrale aanpak wil Topcon de nieuwste mogelijkheden op het gebied van nauwkeurige positioneringstechnologie inzetten, om zo belangrijke betontoepassingen als maatvoering, kwaliteitscontrole en betonnen dekvloeren te moderniseren.'

Geautomatiseerd uitzetten

Topcon voegt ook een nieuwe editie toe aan de serie Layout Navigator-instrumenten. Met het maatvoeringsinstrument LN-150, dat een groter zichtsveld heeft en meer trackingsmogelijkheden biedt, kunnen gebruikers BIM-modellen, pdf- en CAD-bestanden importeren, projecten snel opstarten en direct aan de slag gaan met het uitzetten van de bouwlocatie. Controle van de as-built situatie ten opzichte van het ontwerp is ook een mogelijkheid.

'Aannemers kunnen met dit gebruiksvriendelijke instrument het uitzetproces automatiseren en uitvoeren en tegelijkertijd de nauwkeurigheid vergroten, kosten besparen en vertragingen voorkomen', zegt Stilgoe. Het instrument is geoptimaliseerd voor gebruik met de Topcon MAGNET-software en omvat naadloos geïntegreerde workflows met populaire ontwerpsoftware van Autodesk en Bentley Systems.

Als aanvulling op de digitale uitzetoplossingen die tijdens INTERGEO worden gepresenteerd, toont Topcon de handsfree MAGNET HUD-bril met spraakbediening voor de LN-serie en de Topcon-portfolio met robotic total stations. De draagbare assistent geeft de gebruiker tijdens het uitzetten visuele aanwijzingen, waardoor het werk op een bouwlocatie efficiënt kan worden uitgevoerd. De draagbare assistent maakt het gebruikers mogelijk met beide handen te werken om uitzetpunten nauwkeurig aan te geven.

Verbetering TSshield-service

Daarnaast introduceert Topcon een verbetering van de TSshield-service voor total stations, waarmee activa kunnen worden getraceerd. Stilgoe: 'TSshield 3.0 beschermt het total station door gebruikers op de hoogte te houden van de locatie en toestand van het instrument en of het op de juiste manier wordt gebruikt. De vergrendelings- en traceerfuncties die op afstand kunnen worden bediend, bieden zekerheid.

Doordat de displays van het total station op afstand kunnen worden bekeken, vermindert het ongeplande uitvaltijd doordat de gebruiker instellingen kan aanpassen en workflows kan uitleggen. De gebruiker kan instellen in welke gebieden en op welke tijdstippen de total stations mogen worden gebruikt, zodat de total stations optimaal en in overeenstemming met lokale wetgeving blijven werken. Berichten worden rechtstreeks naar de instrumenten verzonden, zodat workflows en bewerkingen kunnen worden verbeterd.

Software, veldboeken en integratie

Verbeteringen in de Topcon-software met MAGNET 6 voor vertikale bouw ondersteunen een groot aantal standaardbestandstypen. De software is nu voorzien van de IFC-aanduiding (Industry Foundation Classes), een platformneutrale specificatie met open indeling. De nieuwe versie maakt het gebruikers van Topcon-hardware mogelijk in 3D uit te zetten voor het in kaart brengen van meerdere verdiepingen, waarbij op verdieping kan worden gefilterd en BIM-interfaces aanzienlijk worden verbeterd.

Integratie is een cruciaal onderdeel van bouwen aan de hand van BIM”

'Integratie is een cruciaal onderdeel van bouwen aan de hand van BIM. We blijven aannemers die tussen kantoor en veld met Autodesk BIM-workflows werken een gestroomlijnde workflow voor uitzetten bieden. Bovendien werken onze workflows voor verificatie van constructies in Naviswork, zodat aannemers die bouwcoördinatie uitvoeren, in een vertrouwde omgeving kunnen werken. Topcon-oplossingen kunnen worden geïntegreerd in BIM 360 en zijn onlangs bijgewerkt zodat ze compatibel zijn met Autodesk 2019-bestandsindelingen', aldus Stilgoe.

Het nieuwe FC-6000-veldboek kan tegelijkertijd optische instrumenten van Topcon, GNSS-ontvangers en software aansturen. De bijgewerkte processor omvat snellere, vloeiendere rendering van 3D-bestanden en stelt gebruikers in staat grotere projectbestanden op te slaan en meer toepassingen en processen uit te voeren om workflows efficiënt te beheren. 'Het veldboek is ideaal voor landmeting en toepassingen voor zowel horizontale als verticale constructie', zo besluit Stilgoe.

Dit artikel is gesponsord door Topcon / zie ook partnerdossier.