We staan aan de vooravond van nieuwe verkiezingen. Verkiezingen na een lange periode dat er op de winkel is gepast, in mijn beleving zonder visie en onvoorbereid op wat er allemaal staat te gebeuren voor Nederland.
In oktober 2015 heb ik in BouwMachines al een column geschreven over regeldruk. Het kabinet Rutte II vond het terugdringen van regeldruk toen al een belangrijk issue.
De Vereniging Verticaal Transport (VVT) blijft strijden voor aanpassing van het Arbobesluit 7.23d, het werken met werkbakken hangende in hijskranen.
De SER heeft op 2 juni haar ontwerp middellange termijn advies gepresenteerd. Het is voor het eerst sinds vijftien jaar dat er weer een gezamenlijk SER advies is uitgebracht. Een overwinning voor de polder.
Enkele weken voor de verkiezingen hebben VNO-NCW en MKB Nederland hun nieuwe visie gepresenteerd. 'Ondernemen voor Brede Welvaart'. Dat richt zich op het bereiken van een samenleving met gelijke kansen en werk, een duurzame leefomgeving en voldoende economische groei om die brede welvaart mogelijk te maken.
Minder uitstoot, minder CO2 en vooral minder NOx. Daarop ligt een belangrijke focus de komende jaren, ingegeven door onze politici en beleidsmakers. Ik signaleer een groot krachtenveld om met grote stappen tot een ideale wereld te komen.
Onze regering in Den Haag creëert zelf de economische crises waar we in belanden. Wat doet de Tweede Kamer? Op een verloren Pieter Omtzigt na doen alle politici van de regeringspartijen hieraan mee.
BMWT-directeur Jan Hommes spreekt in zijn april column over de onvoorstelbare toekomst. Hij heeft gelijk. De toekomst gaat er anders uitzien, maar we hebben wel leiders nodig die daarbij de juiste inzichten hebben en goede beslissingen nemen. We moeten Churchill niet citeren, we hebben een Churchill nodig.
Zo breekt er in China een nieuwe virusinfectie uit, en zo zit je thuis. Op het moment dat ik deze column schrijf is Italië al zwaar getroffen door het Corona-virus en lijkt het hard te gaan met het aantal besmettingen in Nederland. In Noord-Brabant hebben mensen die verschijnselen van verkoudheid vertonen al het advies gekregen om niet naar het werk te komen. Krijg je daarbij lichte koorts, dan moet je je melden bij de GGD. Italië is afgesloten, in navolging van maatregelen in China en Zuid-Korea. Maatregelen die goed lijken te helpen tegen verdere verspreiding.
De Green Deal voor de EU werd door EU-commissaris Frans Timmermans eind 2019 gepresenteerd met veel gevoel voor drama, zoals we dat van hem kennen. Timmermans is iemand die de wereld wil redden en die daarbij gebruikmaakt van het sentiment dat we voelen voor onze kinderen - het is per slot van rekening hun toekomst. Hij haalt echt alles uit de kast om zijn doelstelling te bereiken. Iedereen die niet meedoet, is wel heel erg slecht.