nieuws

PFAS-norm minder streng; plan voor financiële hulp mkb-bedrijven

Ondernemen

PFAS-norm minder streng; plan voor financiële hulp mkb-bedrijven

De norm voor chemische stoffen in de grond, zogenoemde PFAS, wordt acht keer zo hoog. Daarnaast wil het kabinet mkb-bedrijven die door de PFAS-crisis in de problemen zijn gekomen, financieel ondersteunen.

De norm gaat naar 0,1 microgram PFAS per kilo grond – de laagst meetbare hoeveelheid – naar 0,8 microgram. Door deze ruimere norm mag een groot deel van de bagger- en bouwwerkzaamheden die stilliggen worden hervat, zegt milieuminister Stientje van Veldhoven.

Daarnaast wil het kabinet bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de PFAS-normen financieel helpen. Daar wordt nu een plan voor gemaakt. De overheid denkt eraan om tijdelijk voor een groter deel garant te staan voor leningen van gezonde middelgrote en kleine bedrijven die last hebben van de PFAS-crisis. Het kabinet wil hiervoor de Borgstelling MKB-kredieten tijdelijk met een jaar verruimen. Bedrijven kunnen via deze regeling een lening krijgen.

Veel bouw- en baggerprojecten in de knel

Gemeenten moeten vanaf nu de landelijke norm hanteren. Hiervoor is geen besluit nodig van de Tweede of Eerste Kamer. Wel is het voor gemeenten mogelijk om een strengere norm op te leggen Dit moet dan goed worden onderbouwd met onder meer een bodemkwaliteitskaart.

Nadat bekend werd dat vrijwel overal in de Nederlandse bodem PFAS zit, stelde het kabinet deze zomer zeer strenge normen in, afhankelijk van het type bodem. Daardoor kwamen veel bouw- en baggerprojecten in de knel. Grondverzetbedrijven konden niet verder met hun werk. Vanwege de stikstofcrisis en de problemen die door de PFAS-normen zijn ontstaan, gingen bouw- en grondverzetbedrijven uit woede het Malieveld op.

Hoeveel projecten die nu stilliggen weer op gang komen, is niet duidelijk. Mogelijk gaat het om driekwart, maar dit is een grove schatting, wordt gezegd in Den Haag. Niemand weet hoeveel projecten stilliggen of hebben stilgelegen.

0,8 is veilige ‘achtergrondwaarde’

De norm van 0,8 microgram is een veilig geachte ‘achtergrondwaarde’. Als de PFAS in de bodem onder deze grens blijven, mag er grond verplaatst worden. De norm van 0,1 microgram zorgde ervoor dat dit in een groot deel van de gevallen niet mocht.

LEES OOK: PFAS: drie analyses = drie verschillende uitkomsten.

 

Reageer op dit artikel