nieuws

Riwal claimt 54 procent minder roet uit te stoten door GTL

Ondernemen

Riwal claimt 54 procent minder roet uit te stoten door GTL

Verhuurbedrijf Riwal zegt de roetuitstoot met 54 procent te hebben verminderd door in zijn machines GTL te gebruiken in plaats van diesel. Ook de fijnstof- en stikstofemissies namen flink af, aldus Riwal.

Riwal zegt dat de hoeveelheid fijnstof door het gebruik van GTL met 27 procent is gedaald. Het uitgestoten stikstofdioxide (NO2) zou met 16 procent zijn afgenomen, het stikstofmonoxide (NO) met 36 procent.

‘Uitstoot identieke machines met Tier-4 motoren vergeleken’

De cijfers zijn volgens Riwal gebaseerd op vergelijkend onderzoek. ‘Tijdens dit onderzoek werd de uitstoot vergeleken tussen identieke dieselaangedreven machines voorzien van Tier-4 motoren. Deze waren voorzien van conventionele diesel of van Shell GTL Fuel.’

Per 1 oktober 2018 stapte Riwal met al zijn dieselaangedreven materieel over op GTL (gas-to-liquids). Dit is een door Shell geproduceerde brandstof die is gemaakt van aardgas. In mei 2019 werden de bovenstaande cijfers naar buiten gebracht.

GTL is duurder, maar ook geurloos en stiller

Shell zegt dat Gas-To-Liquids geurloos, stiller en biologisch afbreekbaar is. ‘Bovendien zijn voor bestaand dieselmaterieel geen aanpassingen of extra investeringen noodzakelijk’, aldus Riwal. Wel is de brandstof duurder dan diesel.

Riwal streeft ernaar om ‘de groenste verhuurvloot van Nederland’ te realiseren. Het investeren in elektrisch materieel past ook in deze filosofie.

 

 

Reageer op dit artikel