nieuws

Materieelverhuur zit in de lift

Ondernemen

Materieelverhuur zit in de lift

Het gaat goed met de markt voor materieelverhuur in Europa. Naar verwachting komt de groei voor 2018 uit op 3,7%. Voor 2019 wordt uitgegaan van een groei van 3,4%.

De cijfers zijn afkomstig uit het ERA Market Report 2018. ERA is de European Rental Association en vertegenwoordigt nationale brancheorganisaties en materieelverhuurbedrijven in Europa. Bij ERA zijn nu zo’n 5.000 verhuurbedrijven en 14 brancheorganisaties aangesloten.

Materieelverhuurders in de 28 lidstaten van de EU plus de EFTA-landen realiseerden in 2017 een totale omzet van 25,7 miljard euro. De 15 belangrijkste landen zijn goed voor meer dan 95% van de omzet. De sector bestaat volgens de cijfers van ERA uit 17.100 verhuurbedrijven met meer dan 140.000 mensen in dienst.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Materieelverhuur zit in de lift 2018

Verenigd Koninkrijk grootste markt voor materieelverhuur

Het ERA-rapport zoomt in op de vijftien belangrijkste Europese landen voor machineverhuur zonder machinist. Die realiseerden het afgelopen jaar een groei van 4,4% ten opzichte van 2016.

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland zijn binnen Europa de grootste markten voor materieelverhuur. Frankrijk realiseerde in 2017 een omzet van ruim 4 miljard euro, een stijging van 7,8% ten opzichte van 2016. Duitsland groeide met 4,2% en zal naar verwachting dit jaar een groei realiseren van 3,7%. Het Verenigd Koninkrijk, de grootste markt voor materieelverhuur met een waarde van 6,75 miljard euro in 2017, groeide het afgelopen jaar slechts met 1,4%. Volgens ERA wordt de groei vooral geremd door de onzekerheid rondom Brexit.

‘Materieelverhuur is volwassen geworden’

Michel Petitjean, secretaris-generaal van de ERA, ziet dat de markt voor materieelverhuur volwassen is geworden. ‘Verhuurbedrijven investeren meer in nieuw materieel. Bedrijven in heel Europa huren steeds vaker machines in om hun concurrentiepositie te verbeteren, kapitaal beter te beheersen, de impact op het milieu te minimaliseren en de beschikking te hebben over nieuw materieel.’

Meer artikelen over machines huren.

Reageer op dit artikel