nieuws

Directie Doosan blij met Staad en Anema: ‘Groeicijfers bewijzen ons gelijk’ 

Ondernemen

Directie Doosan blij met Staad en Anema: ‘Groeicijfers bewijzen ons gelijk’ 

Doosan maakt in Nederland een stormachtige ontwikkeling door. De fabrikant zelf spreekt van 20 procent groei per jaar. ‘Nederland is voor ons heel erg belangrijk’, zegt Charlie Park, de hoogste baas van Doosan in Europa, in een exclusief interview met BouwMachines. 

Recent onderzoek van Off-Highway Research bevestigt dat Doosan in Nederland aan een stevige opmars bezig is. Bij de rupsgraafmachines werd het marktaandeel spectaculair vergroot van 2 procent in 2012 (negen eenheden), tot 15 procent in 2016 (96 machines). Caterpillar is in deze categorie marktleider, met 117 verkochte machines in 2016. 

Bij de mobiele graafmachines nam Doosans marktaandeel toe van 13 procent in 2012 tot 19 procent in 2016. Hiermee hijgt Doosan marktleider Liebherr nadrukkelijk in de nek. Liebherr verkocht 118 mobiele machines in 2016, Doosan 113. 

Negatieve publiciteit lijkt het merk niet te hebben geschaad

Dat Doosan sinds 2012 zo sterk is gegroeid, is opmerkelijk, omdat de Zuid-Koreaanse fabrikant de afgelopen jaren met enige regelmaat negatief in het nieuws kwam. Dit lijkt het merk echter niet of nauwelijks te hebben geschaad. 

De bedoelde publiciteit had te maken met een conflict tussen Doosan en de tot dat moment enige importeur voor Nederland, RoAd. Doosan wilde zijn dealernetwerk anders inrichten omdat de ontwikkeling in Nederland achterbleef bij de groei in andere landen, zegt Charlie Park. RoAd verzette zich met hand en tand tegen de nieuwe strategie. Dit leidde tot onenigheid en rechtszaken. 

Doosan maakte een vergelijking tussen Almat en Staad

Meer recent ontstond een conflict tussen Doosan en Almat in het Gelderse Laren. Almat meende importeur voor Midden-Nederland te kunnen worden. De gesprekken hierover waren in een vergevorderd stadium. Op het allerlaatste moment koos Doosan echter voor Staad, dat ook Zuid-Nederland al bediende. 

Volgens Park lag aan deze beslissing een diepgaande analyse ten grondslag. ‘We hebben diverse criteria beoordeeld, waaronder de financiële slagkracht en de salescapaciteit van de bedrijven. Al met al hadden wij de overtuiging dat Staad ons meer groei zou kunnen bezorgen, en een betere productondersteuning kon bieden voor de Nederlandse klant. Onze bestaande dealers de kans geven om met ons mee te groeien, is onderdeel van onze succesvolle strategie.’ 

‘Onze dealers dragen de groei’

Doosan heeft Nederland nu verdeeld tussen twee dealer-importeurs: Anema voor het noorden, Staad voor de rest van het land. Charlie Park is bijzonder ingenomen met beide partijen, zegt hij. ‘Staad en Anema doen heel goed werk voor ons. Onze dealers dragen de groei. De cijfers over de afgelopen jaren bewijzen ons gelijk.’ 

Groei met minigravers is de volgende stap

Onlangs kondigde Doosan aan dat het bezig is met de ontwikkeling van nieuwe minigravers. Deze machines moeten de Zuid-Koreaanse fabrikant helpen om in Nederland ook in dit segment vastere voet aan de grond te krijgen.

Lees hier het eerdere nieuws over de Doosan-minigravers. 

In het blad BouwMachines dat verschijnt op vrijdag 23 maart, staat een uitgebreid interview met Charlie Park en enkele van zijn naaste medewerkers. 

Op de hoogte blijven van het nieuws over de materieelsector? Ontvang onze gratis nieuwsbrief, en meld u hier aan.

 

Reageer op dit artikel