artikel

Jubilerend Pladdet vaart wel bij internationale aanpak

Ondernemen

Jubilerend Pladdet vaart wel bij internationale aanpak

Pladdet, de in Zeeland gevestigde fabrikant van aanbouwdelen en Hitachi-dealer, heeft in mei 2019 het 75-jarig bestaan gevierd. De huidige eigenaren van het familiebedrijf zijn vast van plan om hun business de komende jaren verder uit te bouwen. Maar achterom kijkend, past ook tevredenheid over wat tot nu toe is bereikt. ‘Groei is geen doel op zichzelf, maar het is wel mooi meegenomen.’

Over groei gesproken: Pladdet heeft een periode van stormachtige ontwikkelingen achter de rug. Sinds de huidige eigenaren, de zwagers Jonathan de Putter en Gerrit Cazant, het bedrijf in 2009 overnamen, is een gestaag opgaande lijn ingezet. De omzet kwam in 2018 uit boven de 30 miljoen euro. De voortekenen voor 2019 zijn zeer positief.

Aanbouwdelen op tijd bestellen, want de werkvoorraad ligt op veertien weken

‘Veertien weken aan werkvoorraad hebben we nu. Dat is ongelooflijk, want het is ook wel eens drie weken geweest. Naar vaste klanten toe is het soms lastig als je zoveel werk hebt. Aanbouwdelen moeten echt ruim op tijd worden besteld, dat is de situatie op dit moment. Helaas kan je niet altijd iedereen tevreden stellen, terwijl je dat eigenlijk wel zou willen. We hebben genoeg aanbouwdelen op voorraad, maar dit wil niet zeggen dat we alles op voorraad hebben dat de klant op dat moment nodig heeft’, vertelt Jonathan de Putter.

Tekst gaat door onder de foto.

Pladdet.-Foto-Boudewijn-Warbroek-IMG_3198-ko

In een van de ruimtes in de omvangrijke Pladdet-fabriek is een nieuwe snelwissel in de maak.

De Pladdet-directie leerde van de boerenslimheid van Daan de Putter

Dat Pladdet sinds 2009 zo is gegroeid, is mede de verdienste van Jonathans vader, Daan de Putter. ‘Mijn vader heeft altijd tegen me gezegd: we moeten met onze aanbouwdelen de internationale markt op. Maar mijn vader sprak geen Engels. Hij zei tegen mij: je moet Engels gaan leren, dat gaat je later in het bedrijf goed van pas komen, dan kan je internationaal gaan werken. Pa had echt boerenslimheid, ik heb heel veel van hem geleerd. Helaas is hij in 2013 overleden.’

Jonathan de Putter nam de adviezen van zijn vader ter harte. Op 16-jarige leeftijd ging hij een halfjaar naar Canada, om te gaan werken in een houtzagerij, maar vooral om de taal te leren. Vier jaar later, nadat hij in Nederland de meao had doorlopen, ging hij in Amerika een driejarige hbo-opleiding Commerciële Economie volgen. Opnieuw was het belangrijkste doel om zich de taal eigen te maken. Later verbleef De Putter ook nog drie maanden in Spanje om daar een intensieve taalcursus Spaans te volgen.

De nieuwe eigenaren zagen in Duitsland een enorm potentieel

Nadat Gerrit Cazant en Jonathan het bedrijf in 2009 hadden overgenomen van vader De Putter en oom Ko Pladdet, werden vrijwel direct plannen gesmeed om de stap naar het buitenland te wagen. Al werden de compagnons door de omstandigheden ook min of meer gedwongen

Tekst gaat door onder de foto.

Pladdet.-Eigenaren-Gerrit-Cazant-links-en-Jonathan-de-Putter.-Mardiefotografie-5

Gerrit Cazant (links) en Jonathan de Putter zijn sinds 2009 eigenaar van Pladdet. (Foto: Mardie Fotografie).

‘Toen we het bedrijf overnamen, waren we nog jong’, vertelt Jonathan de Putter. ‘Ik was 26 jaar, Gerrit 27 jaar. In 2010, 2011 stortte de grondverzetmarkt voor 70 procent in. Ongeveer een jaar daarvoor hadden we al plannen gemaakt om de stap naar het buitenland te wagen. Op kleine schaal verkochten we af en toe wat in Duitsland, maar Duitsland had een enorm potentieel. Een oude bekende kwam terug in dienst en met groot enthousiasme hebben we toen de eerste échte stappen gezet in Duitsland. Daarna volgden Zweden en Denemarken. Inmiddels hebben we dealers in vijftien landen. Incidenteel doen we ook zaken in andere landen. Het is onze ambitie om het aantal importeurs en dealers de komende jaren verder uit te breiden.’

Terwijl de crisis om zich heen greep en diepe wonden sloeg, wist Pladdet een forse groei door te maken. Het personeelsbestand, en dus ook de omzet, verdubbelden. Dit was met name te danken aan de export. ‘Dat heeft ons toen wel gered, ja’, beaamt De Putter.

Historie Pladdet gaat terug tot 1943

De historie van het bedrijf Pladdet gaat terug tot 1943, toen de broers Krijn en Ko Pladdet een agrarisch loonbedrijf begonnen. Jonathans vader Daan de Putter, een schoonzoon van Krijn, zette het bedrijf voort van 1986 tot 2009. Hij deed dit samen met zijn zwager, die ook Ko heette. Jonathan de Putter: ‘Mijn moeder was een Pladdet, vandaar de familieband. Mijn compagnon Gerrit is getrouwd met mijn tweelingzus, die ook hier in het bedrijf werkt, net als nog een andere zus, twee zwagers, en een broer. Ja, we zijn voluit een familiebedrijf. Gerrit en ik kennen elkaar al  sinds de middelbare school. We waren vrienden. Al vraag ik me achteraf weleens af of Gerrit voor mij zo graag bij ons thuis kwam, of voor mijn zus, hahaha.’

Tekst gaat door onder de foto.

Pladdet.-Foto-Boudewijn-Warbroek-IMG_3183

In de werkplaats van Pladdet worden onderhoudsklussen uitgevoerd, specials gebouwd, en nieuwe Hitachi-machines klaargemaakt voor aflevering.

Van bakkenspuiter en monteur tot bedrijfseigenaren

De twee compagnons zijn allebei al op jonge leeftijd in het bedrijf gaan werken. Jonathan de Putter was in de vakanties actief als bakkenspuiter, Gerrit Cazant werkte als monteur en later als lasser. Op dit moment stuurt Cazant, die op de mts werktuigbouwkunde heeft gestudeerd, de technische afdelingen aan. De Putter is verantwoordelijk voor het commerciële deel van de onderneming.

Pladdet heeft ruim honderd mensen in dienst. ‘In 2009 waren we met ongeveer de helft minder. Het is hard gegaan. Ons huidige omzetniveau willen we de komende jaren minimaal stabiliseren. En wereldwijd zijn we continu op zoek naar nieuwe dealers. Uitdagingen genoeg.’

Tekst gaat door onder de foto.

Pladdet.-Foto-Boudewijn-Warbroek-IMG_3190

Pladdet heeft de slijptol gezet in een fonkelnieuwe Doosan DX190w. De cabine is tijdelijk verwijderd, om een kantelmechanisme te kunnen aanbrengen. ‘Als onze mensen hiermee bezig gaan, moet ik altijd wel even slikken’, bekent Pladdet-directeur De Putter.

‘From Holland’, dan moet het wel topkwaliteit zijn

Signalen over een stagnerende groei of zelfs dreigende krimp van de economie baren Cazant en De Putter soms zorgen. ‘Als de sector krimpt, krimpen wij mee. We zitten niet op een eiland. Al hopen we de risico’s door onze buitenlandse activiteiten wel beter te hebben gespreid dan voorheen.’

In de exportmarkt is het een groot voordeel dat Pladdet een Nederlands merk is, heeft De Putter gemerkt. ‘Nederlands fabricaat heeft in het buitenland een zeer goede naam. “From Holland”, dan moet het wel topkwaliteit zijn – zo wordt er gedacht. Maar je moet natuurlijk ook een goed product leveren tegen een eerlijke prijs. En de serviceverlening moet op orde zijn. Maar dat spreekt eigenlijk allemaal voor zich.’

Tekst gaat door onder de foto.

Pladdet.-Foto-Boudewijn-Warbroek-IMG_3210

Op de lasafdeling wordt gewerkt aan een bietenzeef.

Vijfduizend aanbouwdelen per jaar, waar blijven die allemaal?

Dat Pladdet in de export is gegaan, heeft ook nog een ander voordeel. ‘Als je in het centrum van New York bent, kan het zomaar gebeuren dat je opeens een grijper van Pladdet aan het werk ziet. Dat is prachtig, dan ben je wel even trots.’

Inmiddels worden jaarlijks ongeveer vijfduizend aanbouwdelen verkocht. ‘Je vraagt je weleens af wat ze er allemaal mee doen. Mijn vader vroeg zich dat ook al af. Soms gaan hier op één dag twintig pallets weg. Onze aanbouwdelen gaan gemiddeld een kraanleven lang mee. Het blijft bijzonder dat je er dan jaarlijks zo veel van verkoopt.’

Aanbouwdelen, specials en Hitachi

Pladdet heeft drie hoofdactiviteiten. Allereerst ontwerpt, maakt, verkoopt en exporteert het aanbouwdelen onder het eigen Pladdet-label. De aanbouwdelen, in alle soorten en maten, worden geleverd aan dealers. Eindgebruikers zitten met name in het grondverzet, de sloop, de recycling en de overslag.

De aanbouwdelen variëren van bakken en snelwissels, tot grijpers, sloophamers, vergruizers, en uitrustingsstukken als palletframes en opbreektanden. Pladdet is ook dealer van draaikantelstukken van SMP. De aanbouwdelentak is goed voor ongeveer 70 procent van de omzet.

Daarnaast verkoopt Pladdet machines. Grondverzetmachines en wielladers van Hitachi, vorkheftrucks van Hyster en interntransportmachines van Crown. De historie met Hitachi gaat terug tot 1996.

Tot slot bouwt Pladdet ook specials. Giekverlengingen, contragewichten verzwaren, cabines hydraulisch kantelbaar maken, en wat er verder maar voorbijkomt.

Naast deze drie hoofdactiviteiten, verzorgt Pladdet ook de verhuur van aanbouwdelen, en de verkoop van occasions.

 

Bekijk onder dit artikel meer foto’s uit de fabriek van Pladdet.

LEES HIER meer berichten over Pladdet

 

Foto's

Reageer op dit artikel