artikel

BouwMachines Kennisdag: digitale transformatie leidt tot minder operationele kosten

Ondernemen

BouwMachines Kennisdag: digitale transformatie leidt tot minder operationele kosten

‘Voor elk probleem is tegenwoordig een technische oplossing te bedenken. Grootste uitdaging voor een bedrijf is de transformatie die nodig is om digitalisering te laten slagen.’ Aan het woord is Dick Klaassen namens Xeelas. Hij belooft tijdens de BouwMachines Kennisdag ‘het best bewaarde geheim rondom digitalisering te onthullen’.’

Xeelas is een jonge onderneming die slimme ‘Internet of Things’ oplossingen biedt. ‘Met onze oplossingen kunnen bouw- en infrabedrijven hun operationele kosten met 25 procent verminderen’, zegt Klaassen stellig.

De oplossingen van Xeelas richten zich op het beheren en optimaliseren van vlootmanagement. Zo ontwierpen de engineers van het bedrijf een ‘monitoring & tracking node’ om aggregaten op de bouwplaats te volgen. De opdrachtgever kan zo exact meten hoe vaak de aggregaten worden gebruikt, hoeveel brandstof wordt verbruikt en wanneer de machines onderhoud nodig hebben. Ook kan dankzij dit systeem eenvoudig de juiste machine gevonden worden op het legio aantal bouwplaatsen. ‘Onze oplossingen gaan dus verder dan track & trace’, verduidelijkt Klaassen.

Niet enkel investeren in technische oplossingen

Desgevraagd wil Klaassen wel vast een tipje van de sluier oplichten rondom dat ‘best bewaarde geheim rondom digitalisering’. ‘Alle ins en outs zal ik onthullen tijdens de BouwMachines Kennisdag’, belooft hij.

‘Ondanks dat de bouw- en infrasector bekend staat als conservatief, voelen steeds meer bedrijven de noodzaak tot innoveren. En heerst de opvatting dat een slag te maken is door te digitaliseren. Dat is ook zeker juist, maar vaak wordt daarbij het belangrijkste aspect vergeten om een optimaal rendement te halen’, aldus Klaassen.

Om een digitale transformatie te doen slagen moet je niet enkel investeren in technische oplossingen

Zijn belangrijkste tip? ‘Om een digitale transformatie te doen slagen moet je niet enkel investeren in technische oplossingen. Je moet naar je bedrijf kijken als een geheel en niet aan symptoombestrijding doen.  Ontwikkel op die basis een strategie die voor je medewerkers te operationaliseren is. Alleen zo kom je tot een succesvolle implementatie van digitale technieken’, zet Klaassen uiteen. ‘Juist in die noodzakelijke veranderingen zit de grootste uitdaging. Xeelas biedt dan ook niet enkel technische oplossingen, maar begeleidt bedrijven in dit traject.

 

Digitale transformatie

Door knelpunten in kaart te brengen kan worden doorgedrongen tot de kern van een probleem. Klaassen: ‘We inventariseren welke software aanwezig is, welke moeilijkheden worden ervaren, welke technische oplossingen er zijn, welke mensen binnen een organisatie ermee gaan werken en wat het ‘return on investment’ is. Zo kunnen we daadwerkelijk een digitale transformatie in gang zetten.’

Voor Klaassen staat vast dat ook bouw- en infrabedrijven voor een bestendige toekomst de digitale wereld zullen moeten omarmen. ‘Ik trek wel eens de vergelijking met de belangrijke rol  die windenergie speelde in de economische bloei van Nederland in de Gouden eeuw. Digitalisering gaat eenzelfde rol vervullen als de door wind aangedreven zaagmolens in de zeventiende eeuw. Als bedrijf heb je dan de keuze om mee te bewegen of achter te blijven.’

 

HIER vindt u meer informatie over de BouwMachines Kennisdag, en kunt u zich aanmelden.

 

Meer artikelen over de BouwMachines Kennisdag:

Reageer op dit artikel