artikel

Steelwrist gaat met nieuwe fabriek voor mondiale groei

Ondernemen

Steelwrist gaat met nieuwe fabriek voor mondiale groei

Tiltrotator- en snelwisselfabrikant Steelwrist wil uitgroeien tot een wereldwijde speler. Vanuit de nieuwe fabriek in het Zweedse Rosersberg wil het bedrijf zijn stormachtige groei bekronen met een mondiale doorbraak. ‘Wij zijn klaar voor wereldwijde expansie’, zegt CEO Stefan Stockhaus.

Op dit moment verkoopt Steelwrist zijn producten in 25 landen. In tien landen, waaronder Nederland, is het bedrijf actief met eigen mensen. Nog dit jaar wil Steelwrist de sprong maken naar Italië en Japan. Daarna is Brazilië aan de beurt, zegt Stockhaus, die het bedrijf in augustus 2005 samen met zijn compagnon Markus Nilsson oprichtte.

Kampioenschappen voor machinisten als marketingmiddel

Tijdens de recent gehouden Volvo Days ontving Stockhaus vorige week op uitnodiging van SMT een groep Nederlandse gasten. Hij toonde hun het onlangs opgeleverde fabriekspand. Het complex is op dit moment nog slechts gedeeltelijk in gebruik. Eind dit jaar moet alles klaar zijn.

Stockhaus vertelde hoe Steelwrist in de begintijd door het organiseren van kampioenschappen voor machinisten zijn producten onder de aandacht wist te brengen. ‘Tijdens die wedstrijden kregen machinisten de kans om met onze spullen te werken.’ De interesse van Volvo was al snel gewekt. Begin 2009 kwam de eerste samenwerking tot stand.

JCB, Yanmar en sinds kort ook Doosan zijn klant, ‘maar Volvo is de grootste’

Later ging Steelwrist leveren aan de fabrieken van JCB, Yanmar en sinds kort ook Doosan. ‘Via dealers leveren we ook aan allerlei andere merken. Maar bij de fabrikanten gaat het om vier merken die af-fabriek machines leveren met onze producten erop. Volvo is daarvan voor ons tot op de dag van vandaag de grootste’, zei Stockhaus desgevraagd in een nadere toelichting tegen BouwMachines.

Stefan Stockhaus, CEO en oprichter van Steelwrist, in de nieuwe fabriek.

Mede door de samenwerking met de vier fabrikanten, maar ook door de eigen strategie is Steelwrist ‘steeds internationaler’ geworden, zoals Stockhaus het uitdrukt. Ondertussen bleef, en blijft, het bedrijf zijn portfolio voortdurend vernieuwen. ‘In 2017 hebben we meer nieuwe producten gelanceerd dan ooit tevoren. Dat heeft er mede toe geleid dat wij de snelst groeiende tiltrotatorfabrikant ter wereld zijn.’

Steelwrist brak in eerste kwartaal 2018 alle records

In het eerste kwartaal van 2018 noteerde Steelwrist spectaculaire groeicijfers. Bij alle productgroepen werden records gebroken, soms met tientallen procenten. Dit jaar richt het bedrijf zich voor het eerst ook nadrukkelijk op de sloopmarkt, onder andere met SQ, een volautomatische snelwisseltechniek. In algemene zin wil Steelwrist ‘leidend zijn bij het verbeteren van de efficiency van graafmachines’, zegt Stockhaus.

Kijkend naar de toekomst van de sector, verwacht Stockhaus dat de productiviteit van het materieel de komende vijf jaar met 20 tot 35 procent zal verbeteren. Onderdelen worden steeds intelligenter en zullen met elkaar verbonden zijn. Het tekort aan goede machinisten leidt tot toenemende automatisering. Machines zijn steeds gemakkelijker te bedienen.

Van 40 miljoen in 2017 naar ‘minstens’ 50 miljoen in 2018

Op vragen van BouwMachines zei Stockhaus na zijn presentatie desgevraagd dat de omzet in 2017 lag op 40 miljoen euro. In 2018 moet dit ‘minstens’ 50 miljoen worden. Hierbij gaat het om de omzet van de Terratech Group, het moederbedrijf van Steelwrist. Ook SVAB, producent van bedieningssystemen en joysticks, maakt hier deel van uit.

In de eerstvolgende uitgave van BouwMachines en binnenkort online meer aandacht voor de Volvo Days.

Meer artikelen over Steelwrist:

 

Reageer op dit artikel