video

VIDEO | Case trekt aandacht met futuristische wiellader op methaan

Materieel

VIDEO | Case trekt aandacht met futuristische wiellader op methaan

Case heeft in april 2019 op de Bauma in München de tongen losgemaakt met een futuristisch ogende shovel. Deze ‘wiellader van de toekomst’ draait op methaan. Volgens de Amerikaanse fabrikant kan hiermee een CO2-reductie van 80 procent worden bereikt.

Bekijk ook de video onder aan dit artikel.

Het wielladerconcept is onder de naam Tetra ontwikkeld door ontwerpers van moederconcern CNH en ingenieurs van Case. De methaanmotor komt van zusterbedrijf FPT.

Case belooft dat de motor ‘exact dezelfde’ prestaties levert als een dieselvariant. De fabrikant noemt de stijl en het interieur van de cabine ‘zeer geavanceerd’.

Met je stem de temperatuur regelen, en…

Bij de bediening van de machine wordt onder meer gebruik gemaakt van spraak- en biometrische technologie.

Via spraakherkenning kunnen diverse functies worden geactiveerd: de temperatuur in de cabine regelen, muziek selecteren, bellen en gebeld worden, en berichten inspreken. Met een app op de telefoon kan de cabineverwarming of airco op afstand worden aangezet.

…met je gezicht de deur openen en de motor starten

De motor kan worden gestart door middel van gezichtsherkenning. Met hulp van deze zelfde technologie gaat ook de deur automatisch open. Een kleurenmonitor met touchscreen is in de armleuning gemonteerd.

Luchtloze banden en een schuifdeur

Opvallend zijn de luchtloze banden van Michelin, de schuifdeur, en de gestileerde traptredes naar de cabine (zie foto).

Volgens Case zijn de banden ‘vrijwel onverwoestbaar’. Deze banden zijn te zien op een foto verderop.

Onvoorziene obstakels worden door de machine gedetecteerd. De machine stopt dan en de machinist wordt gewaarschuwd.

Meer ruimte om in te stappen

Bij het openen van de schuifdeur wijkt de stoel automatisch naar achteren, zodat meer ruimte ontstaat om in te stappen. Als de machinist eenmaal zit, schuift de stoel vanzelf terug.

Volgens Case is de haalbaarheid van het gehele concept ‘in de praktijk aangetoond’ bij proeven in de bouw. Voor de eigenaar of gebruiker zouden de kosten lager zijn dan bij een traditioneel dieselmodel.

Case trekt lering uit ervaringen New Holland

Case heeft bij de ontwikkeling van het nieuwe concept lering getrokken uit het bestaande onderzoek- en ontwikkelingsprogramma van zustermerk New Holland Agriculture. Dit heeft  ruim zeven jaar ervaring met methaangebruik, en kent een uitgebreid testprogramma.

De methaanmotor levert volgens Case een maximaal vermogen van 230 pk. Dat is gelijk aan een dieselmotor. Case belooft 50 procent geluidsreductie tijdens het rijden.

Draaien op regulier aardgas kan ook

Methaan wordt gewonnen bij de vergisting van afval en mest. Dit maakt de wiellader volgens Case ‘uitermate’ geschikt voor inzet in de afvalverwerking of de agrarische sector. Zo kunnen deze bedrijven in hun eigen brandstofbehoefte voorzien.

Bedrijven die niet hun eigen biomethaan kunnen produceren, kunnen de wiellader laten draaien op regulier aardgas. Hiervoor is volgens Case ‘een bescheiden investering’ in een compressiesysteem nodig.

Met een volle tank kan een dag worden gewerkt, belooft de fabrikant.

Klik hier voor meer nieuwsberichten en achtergrondartikelen over de Bauma.

Bekijk hieronder een promotievideo van de bijzondere wiellader.

Reageer op dit artikel