nieuws

De Schans komt met elektrische Knikmops; vraag naar LPG-model neemt toe

Materieel

De Schans komt met elektrische Knikmops; vraag naar LPG-model neemt toe

Op initiatief van importeur De Schans komt in het najaar van 2019 een elektrische Knikmops op de markt. De eerste prototypes zijn rond de zomer in de praktijk getest. De serieproductie begint na de zomer van 2019.

Het gaat in eerste instantie om de Knikmops 130, die als elektrische variant de naam KM130E krijgt.

Na de 130 direct doorschakelen naar een elektrische 250

De 130 is het meest verkochte Knikmops-model. Als de serieproductie van de 130E eenmaal op gang is, wil De Schans direct doorschakelen naar een elektrische 250.

‘Voor ons als importeur is dit een heel grote stap. Maar de vraag naar elektrisch neemt in Nederland toe. Om de Nederlandse markt de baas te blijven, is het nodig om met elektrische modellen te komen. Wij willen marktleider blijven in de wegenbouw en het straatwerk’, zegt Jan-Willem Slegh van De Schans.

Verkochte machines gaan uitgebreide testfase in

De eerste twaalf 130E’s worden nu geproduceerd, zei De Schans in mei 2019 tegen BouwMachines. Zes ervan zijn verkocht, vier worden ingezet als demo-machines, twee gaan de verhuur in.

Dossier elektrificering

Dossier elektrificering

Volgens Slegh gaan de zes verkochte knikladers een uitgebreide testfase in. Waar nodig worden de machines aangepast en verder doorontwikkeld. Een eerste prototype van de 130E was in het voorjaar van 2019 te zien op de BouwBeurs in Utrecht (zie de foto boven dit artikel).

De Schans nam initiatief  voor elektrische Knikmops in eigen hand

De Schans heeft het initiatief voor een elektrische Knikmops volledig in eigen hand genomen. Voor de elektromotor en het accupakket is samenwerking gezocht met een partij die actief is in de automotive. De machines worden betrokken van de Knikmops-fabriek in België, maar dan zonder motor.

Het accupakket van de 130E kent een capaciteit van 31,5 kW en een spanning van 400 volt. Volgens Slegh kan er een dag mee worden gewerkt. ‘De een kan er anderhalve dag of twee dagen mee werken, bij iemand anders is de accu bij wijze van spreken na drie of vier uur leeg. Het ligt er maar aan hoe je de machine gebruikt.’ De accu volledig opladen, duurt vijf uur.

Ook in Noorwegen veel belangstelling voor elektrisch

Knikmops-120-LPG

De vraag naar elektrisch is groot in Nederland, maar ook in Noorwegen. Om die reden verwacht De Schans de 130E ook in Noorwegen te gaan aanbieden.

De toenemende belangstelling voor elektrische machines, heeft alles te maken met de vraag vanuit opdrachtgevers om emissievrij of emissiearm te werken.

Vraag naar LPG-model neemt toe

De Schans merkt niet alleen aan de stijgende vraag naar elektrische modellen dat er een kentering gaande is.

Slegh: ‘We merken dat ook aan ons LPG-model, de 120. Dat is nu 3,5 jaar op de markt, maar ook daar zien we een toenemende vraag. De markt is echt aan het veranderen.’ De 120 LPG is te zien op de foto.

 

Reageer op dit artikel