nieuws

Wereldwijd 1 miljoen machines verkocht in 2018; dit jaar lichte krimp in Nederland

Materieel

Wereldwijd 1 miljoen machines verkocht in 2018; dit jaar lichte krimp in Nederland

Onderzoeksbureau Off-Highway Research verwacht in 2019 lichte krimp van de markt in Nederland en de rest van Noord-Europa. Door groei elders blijft de mondiale markt  naar verwachting stabiel.

De wereldwijde vraag naar materieel steeg in 2017 met 27 procent. Deze spectaculaire groei volgde op een periode van terugval tussen 2012 en 2016. Na de omzetsprong in 2017, volgde verdere groei met 12 procent in 2018.

1 miljoen eenheden verkocht met een waarde van 88,5 miljard euro

De ontwikkelingen in 2017 en 2018 lieten op de wereldwijde markt uiteindelijk duizelingwekkende cijfers zien. In totaal werden 1 miljoen eenheden verkocht met een waarde van bijna 88,5 miljard euro (100 miljard dollar). Hiermee zat de markt op het niveau van eerdere topjaren als 2011 en 2007.

Hoewel de verwachting is dat het in 2018 behaalde volume de piek van de huidige cyclus zal blijken te zijn, blijven de verkoopcijfers in 2019 dicht in de buurt.

Nederland zit nu op zijn piek

Off-Highway voorziet in 2019 ‘gematigde dalingen’ op een aantal markten, waaronder Europa. Wereldwijd bezien zullen deze gedeeltelijk worden gecompenseerd door voortgaande groei elders.

‘Nederland en de rest van Noord-Europa zitten nu op hun piek’, zegt algemeen directeur Chris Sleight van Off-Highway tegen BouwMachines. ‘In Zuid-Europa, Italië en Spanje, verwachten we in 2019 nog wel groei.’

Afzet blijft op middellange termijn 900.000 eenheden per jaar

Wereldwijd blijft de markt voorlopig op een zeer hoog niveau, blijkt uit de prognoses van Off-Highway. ‘Op middellange termijn zal de afzet boven de 900.000 eenheden per jaar blijven, met een waarde van 88,5 miljard euro’, aldus Chris Sleight.

Tekst gaat door onder de tabel.

De algemeen directeur maakt hierbij wel een kanttekening. ‘Hoe verder we vooruitkijken, hoe minder betrouwbaar de cijfers zijn. Dat is inherent aan het opstellen van prognoses.’

Voorafgaand aan de Bauma actualiseert Off-Highway de cijfers

Op de komende Bauma presenteert Off-Highway zijn meest recente cijfers. Voorafgaand aan de beurs actualiseert het onderzoeksbureau de verkoopcijfers en prognoses naar de laatst verkregen inzichten.

Klik hier voor meer nieuwsberichten en achtergrondartikelen over de komende Bauma.

Twee keer per week de gratis nieuwsbrief van BouwMachines ontvangen? Schrijf u hier in.

 

 

Reageer op dit artikel