nieuws

JCB lanceert elektrische minigraver na succesvolle praktijktest

Materieel

JCB lanceert elektrische minigraver na succesvolle praktijktest

JCB komt nog vóór de zomer met een elektrische minigraver op accu’s. De productie begint in het tweede kwartaal van dit jaar.

Vorig voorjaar kondigde JCB aan een elektrische minigraafmachine op de markt te gaan brengen. In de maanden daarna werd de machine getest in de praktijk.

‘We hebben in Engeland tien machines uiteenlopende werkzaamheden laten doen’, vertelt productspecialist Gregor Grootjans desgevraagd. ‘Op deze manier hebben klanten de machine in de praktijk kunnen uitproberen, buiten onze geijkte testlocaties.’

De 19C-1E levert volgens JCB dezelfde prestaties als het dieselmodel

De nieuwe 1,8-tons rupsgraver heet 19C-1E. Dit elektrische model levert volgens JCB dezelfde prestaties en kent dezelfde opties als de bestaande dieselvariant, de 19C.

Elektrische machines

Elektrische machines

De machine komt in twee varianten op de markt: een versie met drie, en een model met vier accu’s. Bij vier accu’s gaat het vermogen omhoog van 14,8 kWh naar 19,8 kWh.

Volgens JCB kan de 19C-1E een volledige werkdag op zijn accu’s draaien. ‘Deze elektrische machine heeft als voordeel dat zij niets verbruikt wanneer de hendels niet gebruikt worden. De verlichting wordt gevoed door een aparte accu.’

Op vol vermogen 4,5 uur draaien op één acculading

Op vol vermogen kan de machine ongeveer 4,5 uur draaien op één acculading. ‘Maar draai je het vermogen terug, dan kom je al gauw op 6 uur per acculading’, licht Grootjans toe.

Grootjans wijst erop dat uit metingen blijkt dat een dieselmachine in de praktijk 30 tot 35 procent van de tijd stationair draait. ‘Dat wil zeggen dat een machine per uur tussen de 39 en 42 minuten echt effectief werkt. Dit betekent dat de machine op een volledige werkdag ongeveer 5,6 uur draait. Daarom zeggen wij dat je een volledige werkdag kan doen met één acculading.’

Met krachtstroom opladen in twee uur

Met krachtstroom kunnen de accu’s volgens JCB in ongeveer twee uur worden opgeladen. Wordt de machine aangesloten op 23o volt, dan bedraagt de laadtijd acht uur.

Bekijk hier het BouwMachines Merkdossier over JCB.

Twee keer per week de gratis nieuwsbrief van BouwMachines ontvangen? Schrijf u hier in.

 

Reageer op dit artikel